Ομως ευτυχώς το «θέμα δίαιτα» έχει λύση και μπορεί να επιτευχθεί με θεαματικά αποτελέσματα, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε «τη φιλοσοφία της» και να την ακολουθήσουμε. Με λίγα λόγια, η πολυτιμότερη συμβουλή για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα περικλείεται σε δύο απλά, αλλά πολυσύνθετα βήματα. «Σκεφτόμαστε υγιεινά και πράττουμε υγιεινά»! Εμείς σε αυτό το τεύχος ξεκινάμε με την πρώτη διαδικασία, αναλύοντας τα πολύτιμα στάδιά της.
«Σκεφτόμαστε υγιεινά»
Το σωστό βάρος ωφελεί την υγεία μας. Ο κύριος στόχος όταν ξεκινάμε μια δίαιτα πρέπει να είναι η υγεία μας και όχι τόσο η εμφάνισή μας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος, χωρίς να μάθουμε να τρώμε ισορροπημένα και υγιεινά. Το να χάσουμε βάρος με σκοπό να βρούμε το ιδανικό για εμάς, δεν ωφελεί πάντα και την υγεία μας. Γι αυτό πρέπει να φροντίζουμε να χάνουμε τόσα κιλά, ώστε να παραμένουμε υγιείς.
Συγκεκριμένα, έγκυρες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν χάσουμε 5-10% του βάρους του σώματός μας, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ το αντίθετο, όσο παράξενο και αν μοιάζει, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν.
Δεν στερούμαστε τίποτα. Επειδή όλα ξεκινάνε από το μυαλό μας, δεν πρέπει να θεωρούμε, κάποια φαγητά απαγορευτικά και να τα σκεφτόμαστε αρνητικά, γιατί αυτή ακριβώς η απαγόρευση θα μας κάνει να τα επιζητάμε μανιωδώς. Και μόνο η σκέψη ότι δε θα ξαναφάμε τις αγαπημένες μας τροφές, θα μας οδηγήσει στο να μην μπορέσουμε να τους αντισταθούμε και μάλιστα, να τις υπερκαταναλώσουμε. Το ιδανικό είναι να δοκιμάζουμε από όλα, με σύνεση, 2-3 φορές το μήνα για να μην αισθανόμαστε και τύψεις.
Δεν κατηγοριοποιούμε τα φαγητά σε καλά και σε κακά ή απαγορευτικά. Κάτι τέτοιο έχει βαθύ ψυχολογικό υπόβαθρο και μπορεί να αποβεί καταστροφικό, γιατί μπορεί να συνδέουμε τις άσχημες ή δύσκολες ημέρες με τις απαγορευτικές τροφές, με αποτέλεσμα όταν αισθανόμαστε ψυχολογικά άσχημα να τρώμε πατατάκια, μπισκότα, παγωτά κ.ά., ενώ υγιεινά μόνο όταν αισθανόμαστε όμορφα.
Αλλάζουμε συνολικά τη διατροφή μας και δεν ακολουθούμε απλώς μια δίαιτα. Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι κάνουμε απλώς μια δίαιτα, πρέπει να λέμε ότι κάνουμε μια γενική αλλαγή προς το καλύτερο ως προς τον τρόπο διατροφής μας.
Οι στόχοι μας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί. Δεν είναι παράλογο να θέσουμε σαν στόχο το να χάσουμε 1 κιλό μέσα σε μια βδομάδα. Αυτό που θα ήταν παράλογο, είναι το να θέλουμε να χάσουμε 40 κιλά μέσα σε ένα χρόνο.
Το να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους μας βοηθάει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και, φυσικά, καλύτερο αποτέλεσμα στη διατροφή μας.
Κάνουμε σταδιακές αλλαγές και «ποτέ» δραστικές και απότομες. Το να προσαρμοστούμε στην καινούργια μας διατροφή είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και απότομα, αλλά σταδιακά.
Δεν αλλάζουμε λοιπόν όλες μας τις συνήθειες αμέσως, αλλά συγκεντρωνόμαστε στην καθεμιά ξεχωριστά.
Μπορούμε δηλαδή, να αλλάξουμε μία από τις συνήθειες σε κάθε γεύμα ή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Για παράδειγμα, στο μεσημεριανό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις τηγανητές πατάτες με ψητές κ.τλ. Ετσι, με αυτόν τον απλό τρόπο, εάν αλλάζουμε μία συνήθεια κάθε φορά, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε και από το αίσθημα της στέρησης.
Δεν αποκτούμε εμμονές
Αν σταματήσουμε εντελώς το φαγητό ή κάνουμε μια δίαιτα «πείνας», αυτό δε θα μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά, γιατί απλώς το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χάσουμε υγρά.
Το να μην τρώμε λοιπόν σχεδόν τίποτα, δεν είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
Αντίθετα, έχει πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις στον οργανισμό μας και οδηγεί αυτόματα σε διατροφικές διαταραχές.
Τα λάθη επιτρέπονται
Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος! Το να μην τηρήσουμε τη δίαιτά μας 1-2 φορές, δε σημαίνει ότι αποτύχαμε ούτε ότι οι προσπάθειές μας είναι ανώφελες. Μάλιστα, η πολλή αυστηρότητα είναι αυτή που οδηγεί στην αποτυχία.
Δεν έχουμε τύψεις!
Οι ρεαλιστικοί στόχοι μας βοηθάνε να μην αποκτάμε τύψεις. Για παράδειγμα, αν θέσουμε σαν στόχο το να χάσουμε 5 κιλά την εβδομάδα, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, το αποτέλεσμα θα είναι να σκεφτόμαστε αρνητικά, όταν δε θα το υλοποιήσουμε.
Αν όμως αποφασίσουμε να χάσουμε 1-2 κιλά την εβδομάδα, πράγμα εφικτό, και καταφέρουμε να το κάνουμε, θα διαπιστώσουμε το πόσο καλά θα αισθανόμαστε με τον εαυτό μας.
Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα χάνουμε κάθε εβδομάδα τα ίδια κιλά. Οσο περνάει ο καιρός θα χάνουμε λιγότερα, ενώ κάποια στιγμή θα παρατηρήσουμε ότι θα μένουμε σταθεροί στα κιλά μας.
Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να απογοητευτούμε και να το εκλάβουμε σαν αποτυχία.
Πολύτιμη η θετική σκέψη
Το να σκεφτόμαστε θετικά είναι ό,τι καλύτερο, αφού οι θετικές σκέψεις και ο ενθουσιασμός για ό,τι έχουμε καταφέρει είναι αυτά που μας οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα και το κυριότερο, στην επιτυχία της απώλειας του περιττού βάρους.
Μαθαίνουμε από το παρελθόν
Πολλοί έχουμε προσπαθήσει να χάσουμε κιλά και παλιότερα, όχι όμως με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, τότε η επιτυχία μας είναι δεδομένη.
Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας
Επειδή η προσπάθεια πρέπει πάντα να αμείβεται, όταν πραγματοποιούμε τον εβδομαδιαίο στόχο μας, καλό είναι να κάνουμε ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας, όπως για παράδειγμα, λίγη σοκολάτα ή γενικότερα οτιδήποτε μας κάνει ευτυχισμένους.
Αυτή η απλή συνήθεια θα μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε την υλοποίηση των στόχων μας και μάλιστα, χωρίς την παραμικρή απόκλιση.