- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό Melissa
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια
- 1 & 1/2 φλιτζάνι καρύδια χονροκομμένα (και λίγα για το σερβίρισμα)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 3 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 5 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κανελογαρίφαλο
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι:
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
Για την καραμέλα:
- 1 & 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- 1/4 του φλιτζανιού λικέρ μαστίχα
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά και τα χτυπάμε καλά για 15 λεπτά. Διαλύουμε τον καφέ στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίγμα μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ. Σε μια φόρμα που έχουμε βουτυρώσει, βάζουμε το μίγμα κα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 45 λεπτά.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και τ΄αφήνουμε στην άκρη.
Όταν ψηθεί το γλυκό, το χαράζουμε σε ρόμβους και ρίχνουμε το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη μαστίχα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει η καραμέλα και στη συνέχεια περιχύνουμε το γλυκό.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγα καρύδια που έχουμε κρατήσει.