Ο Απρίλιος είναι η εποχή του φρέσκου αρακά. Ο φρέσκος αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τη συγκομιδή του ή, εναλλακτικά, να καταψύχεται, αφού πρώτα τον καθαρίσουμε, τον ζεματίσουμε και τον στεγνώσουμε καλά.
Είτε επιλέξουμε φρέσκο, είτε μαγειρεμένο, ο αρακάς θέλει λίγο μαγείρεμα σε νερό ή ζωμό. Όσο για το πώς μπορείς να τον μαγειρέψεις, αυτός μπορεί να γίνει:
- Λεμονάτος
- Κοκκινιστός,
- Σούπα,
- Πουρές,
- Χούμους με ταχίνι ή
- Λαδερό φαγητό με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο.
Μπορεί επίσης να συνδιαστεί με πολλά ακόμη λαχανικά, π.χ. αγκινάρες, καρότα, κρεμμύδια, μανιτάρια, με φρέσκα μυρωδικά, π.χ. δυόσμος, μαϊντανός, μέντα, αλλά και με αμυλούχα τρόφιμα, π.χ. ζυμαρικά, καλαμπόκι, πατάτες, ρύζι.
Ταιριάζει επίσης γευστικά με αρνάκι, βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας, μπιφτέκια, κοτόπουλο, καθώς και με ορισμένα θαλασσινά και ψάρια, π.χ. γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, σολομός, τόνος κονσέρβας.