Θα κάνεις γαλοπούλα; Ιδού μια συνταγή που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη

20.12.2018
Θα κάνεις γαλοπούλα; Ιδού μια συνταγή που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι προετοιμασίες "χτυπάνε" κόκκινο. Αν ακόλουθήσεις το έθιμο που μας ήρθε από έξω αλλά έχουμε ελληνοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και θελήσεις να μαγειρέψεις γαλοπούλα, πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε τι θα χρεαιστείς και πώς θα τη μαγειρέψεις.

Υλικά (για περίπου 12 άτομα):

1 γαλοπούλα έως 6 κιλά (νωπή ή κατεψυγμένη), με τα εντόσθια της, 450 γραμμ. κιμά χοιρινό
600 γραμμ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα σε 5-6 κομματάκια (μπορείτε να πάρετε και τα έτοιμα)
80-100 γραμμ. κουκουναρόψιχα
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
1 χούφτα σταφίδα σουλτανίνα
1 ποτηράκι κονιάκ ή μπράντι
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτηράκι χυμός λεμονιού
80-100 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2-3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζεις καλά τη γαλαπούλα, την πλένεις και, αν είναι νωπή, την καψαλίζεις εξωτερικά και την πλένεις πολύ καλά. Καθαρίζεις τα πόδια της και τα γυρίζεις προς το κάτω μέρος της κοιλιάς, που είναι ανοιχτή, αλατοπιπερώνεις και τη βάζεις να μισοβράσει σε λίγο νερό.

Διάβασε επίσης: Art de la table: Έτσι θα στρώσεις σωστά το γιορτινό τραπέζι

Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής:
Πλένεις, ζεματάς και κόβεις σε κομματάκια τα εντόσθια. Βάζεις το κρεμμύδι να βράσει σε ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό, ώσπου να το απορροφήσει όλο. Τότε προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και, μόλις αρχίσει να ξανθαίνει, προσθέτεις και τον κιμά. Στη συνέχεια σβήνεις με κονιάκ και προσθετεις: κάστανα, κουκουναρόψιχα, αμύγδαλα, σταφίδα, αλάτι , πιπέρι και 2-3 φλιτζάνια ζωμό από τη γαλοπούλα. Ανακατεύεις και αφήνεις να βράσουν, ώσπου να απορροφήσουν όλο το ζουμί και να γίνουν ένα πηχτό μίγμα.

Αυτό το διάβασες; Ποιο χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ σου ταιριάζει βάσει ζωδίου (Μέρος Α')

Στη συνέχεια, γεμίζεις τη γαλοπούλα με το μίγμα της γέμισης, ράβεις το άνοιγμα της κοιλιάς, αλείφεις με τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνεις και την τοποθετείς στο ταψί.
Στρώνεις γύρω της τις πατάτες, προσθέτεις σκόρδο, περιχύνεις με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, λιωμένη μαργαρίνη και 2-3 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας, πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στους 200°C.
Ο γενικός κανόνας για το σωστό ψήσιμο θέλει περίπου 35'-45' ανά κιλό. Αυτό εξαρτάται τί είδους γαλοπούλα θα πάρεις. Βιολογική και ελευθέρας βοσκής θα χρειαστούν πιο πολύ από τις συμβατικές.
Όταν νομίζετεις ότι είναι έτοιμη κάνεις το κλασσικό κόλπο που κάνουμε σε όλα τα πουλερικά. Τρυπάς το κρέας με σουβλάκι ξύλινο και το ζουμάκι που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο. Αν είναι ροζέ, τότε "κρατάει" ακόμη....

Όταν ψηθεί, αφαιρείς τη γέμιση και σερβίρεις ξεχωριστά...

Καλές γιορτές..

Όσο για ορεκτικά; Σου δίνουμε δυο λύσεις για σίγουρη επιτυχία: Σούπα ψητής κολοκύθας και μπρι σε σφολιάτα με μέλι, cranberries και ξηρούς καρπούς