Όπως σε κάθε καλά ψιλοκομμένη σαλάτα, το μαρούλι εδώ είναι σε ίση ισορροπία με τα άλλα συστατικά, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν ενθουσιάζονται με τα φυλλώδη χόρτα. Η κρεμώδης φέτα και το αβοκάντο αναμειγνύονται με ελιές και κάπαρη, ενώ τα αγγούρια προσφέρουν τραγανή γεύση.
Η σαλάτα που έτρωγε η Jennifer Aniston κάθε μέρα για 10 χρόνια στα γυρίσματα του "Friends"
Συστατικά
2 φλιτζάνια μικρό μπαγιάτικο ψωμί, ψωμάκια ή πίτα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, + λίγο περισσότερο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 καρδιά romaine, κομμένη στα τέταρτα κατά μήκος και κομμένη σταυρωτά σε μικρά
κομμάτια
1 κονσέρβα ρεβίθια, ξεπλυμένα
1 μέτριο αγγούρι, κομμένο σε κύβους
½ φλιτζάνι πράσινες ελιές, χοντροκομμένες
⅓ φλιτζάνι κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη στραγγισμένη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα εσαλότ
¼ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1 σφιχτό ώριμο αβοκάντο, κομμένο στη μέση, χωρίς κουκούτσι και κομμένο σε
κύβους
¾ φλιτζάνι τυρί φέτα σε κύβους ή θρυμματισμένη
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο, βασιλικός, δυόσμος ή
μαϊντανός, + περισσότερο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθέτησε το ψωμί κομμένο σε κύβους, χύσε ελαφρά ελαιόλαδο και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε και ψήσε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Άφησε το στην άκρη να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, τοποθέτησε τα κομμάτια romaine σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, μαζί με τα ρεβίθια, το αγγούρι, τις ελιές και το κρεμμύδι.
Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε μαζί 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το ξύδι, την κάπαρη, τα εσαλότ, τη μουστάρδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και χτύπησε καλά. Ρίξε αρκετό dressing πάνω από τη σαλάτα για να υγρανθεί. Πρόσθεσε το αβοκάντο, τη φέτα και τα μυρωδικά και ανακάτεψε απαλά, προσθέτοντας περισσότερο dressing για γεύση. Πρόσθεσε τα κρουτόν και μια γενναιόδωρη δόση μυρωδικών και σέρβιρε.