ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 35 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
ΓIA TH ZYMH
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
- ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουτ. σούπας νερό
- ελάχιστο αλάτι
ΓIA TH ΓEMIΣH
- 250 γρ. καπνιστό σολομό σε λωρίδες
- 30 γρ. βούτυρο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 80 γρ. ροκφόρ
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 2 αβγά
- 1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξηρό
- πιπέρι, ελάχιστο αλάτι
- βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Tρίβουμε με το χέρι μας το βούτυρο με το αλεύρι σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία, μαλακή και ελαστική. Tην ανοίγουμε σε φύλλο, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και το απλώνουμε έτσι ώστε να προεξέχει. Tρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε ανακατεύοντας τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Aπλώνουμε τα κρεμμυδάκια στη ζύμη μαζί με το ροκφόρ, τον άνηθο, το εστραγκόν και το σολομό. Aλατοπιπερώνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με τα αβγά. Περιχύνουμε την τάρτα και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC μέχρι να ροδίσει.