Ψαρονέφρι με σάλτσα φουντουκιού

10.04.2008
Για ιδιαίτερες περιστάσεις!

Τι έχουμε:

  • 4 φιλέτα ψαρονέφρι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 200 γραμ. Κρέμα Γάλακτος ΔΕΛΤΑ
  • 1 φλιτζ. φουντούκια, χωρίς φλούδα
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε κυδωνάτο σχήμα.

Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό λεμονιού.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμα.

Καθαρίζουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι από τα λίπη, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν, τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε φέτες προσέχοντας να μην κοπούν εντελώς και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι, ώστε να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα φουντούκια, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, έως ότου απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Προσθέτουμε την Κρέμα Γάλακτος ΔΕΛΤΑ, ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι με τη σάλτσα και τις πατάτες, γαρνίροντας με μαϊντανό.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για ψαρονέφρι, να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλου.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.