Τι έχουμε:
- 1 γαλοπούλα (περίπου 5 - 6 κιλά)
- το συκώτι της γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
- 1 κυδώνι, τριμμένο
- 1/2 κιλό κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζ. ρύζι, βρασμένο
- 1 φλιτζ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. κουκουνάρια
- 1/2 φλιτζ. σταφίδες, μαύρες
- 1/2 ποτηράκι κρασί
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 5 κουταλιές μαργαρίνη
- 3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- ειδικό σπάγκο
- νερό
Για το άλειμμα της γαλοπούλας:
- 1 φλιτζ. μαρμελάδα, κυδώνι
- 2-3 κουταλιές μαργαρίνη
- χυμό από 1 λεμόνι
Τι κάνουμε:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε 3 κουταλιές από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τον κιμά με το συκώτι, για περίπου 4 - 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το κυδώνι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Πλένουμε τη γαλοπούλα, εσωτερικά και εξωτερικά και την αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, τη γεμίζουμε με τη γέμιση και τη ράβουμε με τον ειδικό σπάγκο.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού, τη μαργαρίνη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, έως ότου ενωθούν.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με σχάρα, την αλείφουμε με το μείγμα της μαρμελάδας και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 1/2 ώρες.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα σε μία πιατέλα, συνοδεύοντας με σοταρισμένα λαχανικά.Συμβουλή
Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια του ψησίματος, να περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τα υγρά από το ταψί.
Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.