Πλήθος Ρωσίδων influencers χρησιμοποίησαν τα social media για να καταγγείλουν τη δήθεν άνοδο της ρωσοφοβίας μέσα από την πολυτελή μόδα, προβάλλοντας τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη ως απόδειξη της δικής τους θυματοποίησης μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Anna Kalashnikova, τραγουδίστρια και ηθοποιός με 2,4 εκατομμύρια followers στο Instagram, μίλησε μέσω ενός ποστ για τη δική της εμπειρία με τις «διακρίσεις», όταν μπήκε σε ένα κατάστημα Chanel στο Dubai και ανακάλυψε ότι o πολυτελής οίκος μόδας δεν πουλούσε πλέον τσάντες του σε Ρώσους. Το ίδιο έκαναν και οι DJ Katya Guseva, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Marina Ermoshkina και το μοντέλο Victoria Bonya, που προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας προς τον γαλλικό οίκο μόδας, κόβοντας τις τσάντες τους με ψαλίδι.
Τα βίντεο είναι αποκρουστικά. «Πρέπει να πω ότι η Chanel δεν σέβεται τους πελάτες της, οπότε γιατί πρέπει να σεβόμαστε τη Chanel;» είπε η Bonya στους 9,3 εκατομμύρια ακολούθους της, από ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι προτού κόψει μια μαύρη δερμάτινη τσάντα Chanel (;) στη μέση και την πετάξει με έμφαση έξω από το πλάνο. Μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι επιβάλλονται ποινές, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μοναδικό σκοπό να καταπνίξουν την «ανάπτυξη της Ρωσίας... μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε».
Δεν θα πιστέψεις πόσα τριαντάφυλλα χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι Chanel Nο 5
Αυτό το είδος προκλητικής αντίδρασης έχει εκφραστεί από άτομα όπως η Kalashnikova, η οποία είπε ότι οι ενέργειες της Chanel «υποστηρίζουν τον φασισμό» ενώ η Elvina Borovkova, μια 24χρονη σταρ των social media, είπε ότι ήταν αδύνατο οι Ρώσοι στρατιώτες να βιάζουν τις Ουκρανές γυναίκες γιατί «οι Ρωσίδες είναι οι πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο. Πιστεύετε πραγματικά ότι χρειάζονται τις Ουκρανές; Είναι τρομακτικό ακόμη και να τις αγγίζεις, γεμάτα αφροδίσια νοσήματα», είπε σε ένα βίντεο που είναι πλέον viral και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Δύση.
Ως γαλλική εταιρεία, η Chanel συμφώνησε να συμμετάσχει στην απαγόρευση των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για είδη πολυτελείας. Αλλά πέρα από το κλείσιμο των ρωσικών μπουτίκ και την εναρμόνιση με τους ρυθμιζόμενους από την ΕΕ, νόμους περί εμπορικών κυρώσεων, η Chanel είναι επίσης μία από τις πολλές μάρκες πολυτελείας που ελέγχουν πλέον τους αγοραστές των προϊόντων της, με ορισμένους πελάτες να αναφέρουν ότι τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα έγγραφο που να δηλώνει ότι δεν θα κάνουν αγορές που θα χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος. Δεδομένων των φρικαλεοτήτων του Κρεμλίνου σε βάρος των Ουκρανών πολιτών, η «διαμαρτυρία» αυτών των influencers είναι άλλη μια παραφωνία μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση του πολέμου.
Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Tim Blanks, αυτά τα άτομα φαίνονται «τόσο απασχολημένα με το να κόβουν την τσάντα της Chanel, αντί να διαμαρτυρηθούν για τον διαμελισμό αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών στην Ουκρανία. Οι Putinistas, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, είναι πραγματικά τα πιο αποκρουστικά παραδείγματα του είδους».