25η Μαρτίου 1821: Εμβληματικά μνημεία σε όλο τον κόσμο ντύνονται στα γαλανόλευκα για τον ιστορικό εορτασμό [photos]

24.03.2021
25η Μαρτίου 1821: Εμβληματικά μνημεία σε όλο τον κόσμο ντύνονται στα γαλανόλευκα για τον ιστορικό εορτασμό [photos]
Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση δε γιορτάζονται μόνο εντός συνόρων. Οι κινήσεις των απανταχού Ελλήνων και φιλελλήνων προσφέρουν ρίγη συγκίνησης.

Με αφορμή την κορύφωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, είχε αποστείλει προς όλες τις χώρες του κόσμου αίτημα να φωταγωγηθούν εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο με την ελληνική σημαία «εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή».

Δεν είναι λίγες οι χώρες που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το αίτημα, με εικόνες από τα φωτορεαλιστικά που προϊδεάζουν για το τι θα δούμε αύριο (25/3) να έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση.

Ιδού μερικές από τις εικόνες που θα δούμε σε όλο τους το μεγαλείο αύριο, ανήμερα της εθνικής επετείου, για τους εορτασμούς της οποίας, σημειώνουμε ότι αναμένονται στη χώρα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Στην Αυστραλία η όπερα του Σίδνεϊ θα "ντυθεί" με τα ελληνικά χρώματα [επάνω]. Στη Βοστόνη, η θρυλική Zakim Bridge θα κάνει το ίδιο [κάτω]

Στη μαρίνα της Σάντα Μόνικα, η δημοφιλής Ferris Wheel θα "φορέσει" την ελληνική σημαία και στα 27,5 μέτρα ύψους της.


Το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο αναμένεται να "ντυθεί" στα γαλανόλευκα επίσης, όπως και αυτό του Rhode Island

Παραμένοντας στις ΗΠΑ, πάμε στο Λος Άντζελες, όπου η πόλη έχει επιλέξει να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση φωτίζοντας στα χρώματα της χώρας μας τους εμβληματικούς πυλώνες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο LAX της μητρόπολης.

Στο Βέλγιο, το φημισμένο αγαλματάκι Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας


Τέλος, περιμένουμε να δούμε με αγωνία τους καταρράκτες του Νιαγάρα στα χρώματα της σημαίας μας.

Μία ακόμη εξαιρετική δράση, που προκάλεσε ξεχωριστή αίσθηση, είναι η απόδοση του εθνικού μας ύμνου για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής συμμετείχε στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση με μια ουσιαστική δράση που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Μετά από πολλούς μήνες δουλειάς, στην οποία συνέβαλαν εκτός από τους δασκάλους νοηματικής, γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, θεολόγοι, κ.α., ο Εθνικός μας Ύμνος αποδόθηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Δείτε το αποτέλεσμα σε ένα ξεχωριστό βίντεο.