Πέθανε η Ειρήνη Παπά - Η "Καρυάτιδα" που κατέκτησε και το Χόλιγουντ

14.09.2022
Πέθανε η Ειρήνη Παπά - Η "Καρυάτιδα" που κατέκτησε και το Χόλιγουντ
Σε ηλικία 96 ετών έφυγε σήμερα (14/9/2022) από τη ζωή η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός, Ειρήνη Παππά.

Η είδηση για τον θάνατο της Ειρήνης Παπά κάνεις αυτές τις στιγμές τον γύρο του διαδικτύου γεμίζοντας με θλίψη τους απανταχού θαυμαστές της.

Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός, μία από τις λίγες που τίμησαν τη χώρα μας τόσο πολύ εντός και εκτός συνόρων, υπήρξε μια πληθωρική προσωπικότητα που έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλων ενώ σε όλη την καριέρα της την ακολουθούσε ο χαρακτηρισμός "Καρυάτιδα".

Η Ειρήνη Παπά (προτιμούσε να γράφει το επίθετό της με ένα "π", όπως το έγραφε στα αγγλικά Irene Papas) έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια σήμερα το πρωί, ήρεμη, μέσα στο σπίτι της, όπου ζούσε και τα τελευταία χρόνια έχοντας διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Γεννημένη στο Χιλιομόδι Κορινθίας στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 (ή και του 1929, σύμφωνα με άλλες αναφορές) ως Ειρήνη Λελέκου σε οικογένεια δασκάλων με τρεις ακόμη αδελφές, ήξερε από την εφηβεία της ακόμη ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της ακολούθησε τον δικό της δρόμο που έμελλε να γίνει υπέρλαμπρος.

Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα παρακολούσε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Πέλο Κατσέλη και Δημήτρη Ροντήρη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής.

Η καριέρα της ήταν από τις λίγες που έσπασαν τα στενά όρια της Ελλάδας και είδε τρεις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε στη λίστα με τις υποψήφιες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά τελικά το κατέκτησε, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.



Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο Μπρόντγουεϊ το 1967.

Στην προσωπική της ζωή υπήρξε παντρεμένη με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά από το 1943 έως το 1947 (ή το 1951), δεν ξαναπαντρεύτηκε και διατήρησε μέχρι το τέλος το επίθετό του. Παιδιά δεν απέκτησε ποτέ ενώ θυμίζουμε ότι ανιψιοί της είναι τόσο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, (γιος της αδελφής της Δέσποινας), όσο και ο ηθοποιός Αίας Μανθόπουλος (γιος της αδελφής της Ευαγγελίας)

Αφήνει λαμπρή παρακαταθήκη στο ελληνικό θέατρο και τον διεθνή κινηματογράφο, έχοντας συνδέσει το όνομά της -και την επιβλητικά πανέμορφη μορφή της- με μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές τους.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος την αποχαιρετά με δέος.