«Νέα τζάκια» στο πιο σικ σπορ

20.02.2007
Στη Γλυφάδα στεγάζεται το πρώτο ελληνικό golf club, που έχει μια ιστορία σαράντα πέντε χρόνων. Καταπράσινο δάσος, λόφοι, πεύκα και εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, με τα πιο φίνα και εκλεπτυσμένα αξεσουάρ, που ακολουθούν και αυτά μοιραία τη μόδα.

από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Κοστούμια επώνυμης σκοτσέζικης ετικέτας, όπως το διαχρονικό παντελονάκι που «τραβιέται» μέχρι τον αστράγαλο, η απαραίτητη τραγιάσκα ή το κλασικό παντελόνι που πάει ασορτί με φανελάκι «polo» και τα ειδικά παπούτσια του γκολφ. Ακριβά σύνεργα και ατσάλινα μπαστούνια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία παρακολουθούν τα μπαλάκια και δεν τα αφήνουν να χαθούν, να κολλήσουν σε λάσπη ή να σφηνωθούν σε κάποιο φράκτη. Σε μια τέτοια ατυχία το μπαλάκι σφυρίζει! Έχει ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού το οποίο ενεργοποιείται μόλις χτυπηθεί από το μπαστούνι!

Αυτό είναι το στυλ και το περιβάλλον ενός πραγματικού γκόλφερ, που προϊδεάζει για ένα σπορ αριστοκρατικού πνεύματος.

Η εικόνα δεν μοιάζει καθόλου με εκείνη περασμένων εποχών, δεν περιγράφει απλώς ένα τοπίο, αλλά μεταφέρει και αισθήματα. Το χαρακτήρισαν «άψυχο και αθόρυβο» σπορ. Χωρίς πολεμικές ιαχές και κόντρες περνούσε αδιάφορο για το θερμό ταμπεραμέντο του Έλληνα. Όμως, ο χρόνος έδειξε ότι το γκολφ διασκεδάζει. Το «φρέσκο» αίμα ανήκει σε μια γενιά παικτών που διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Μιλάει για ένα άθλημα που μπορεί να αποπλανήσει, γιατί είναι συγχρόνως απλό και πολύπλοκο. Το θέμα είναι η ιδιαιτερότητα. Στη στρατηγική του, στο image, στις δημόσιες σχέσεις, στην κομψή εμφάνιση των παικτών, στον ιπποτισμό των κυριών που παραδέχονται τα λάθη τους στο παιχνίδι. Το λένε και αλλιώς: «Σκάκι του γρασιδιού», γιατί γυμνάζει σώμα και μυαλό. Εκτός αυτού, ακόμη και σήμερα, το club της Γλυφάδας είναι ένας χώρος business meeting, όπου κλείνονται οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες. Επίσης, είναι ένα «επενδυτικό» σημείο για υψηλές γνωριμίες και κοινωνικό status.

Απέναντι το παιχνίδι αρχίζει και κάνουμε έκπληκτοι focus στον παίκτη, για να αναγνωρίσουμε περί ποίου καλλονού πρόκειται. Όχι, δεν είναι κάποιος φτυστός ο Σάκης, αλλά ο ίδιος ο Σάκης Ρουβάς! Και είναι φανατικός φαν του σπορ. Το μπαστούνι του γλιστράει πάνω στο γρασιδένιο «χαλί», χτυπιέται δυνατά, πετιέται εντυπωσιακά πάνω και κάτω από ένα δέντρο, αποφεύγοντας επιδέξια τις bunkers (παγίδες). Το μπαλάκι σηκώνεται ψηλά Μετά φρενάρει για λίγο στο «green» και ξαφνικά ρολάρει υλοποιώντας το μεγάλο όνειρο κάθε γκόλφερ: την κατάκτηση της τρύπας. Ο παίκτης μας αναφωνεί με ενθουσιασμό: «Πάτερ»! Putter, δηλαδή μόλις κέρδισε την παρτίδα. Κι αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

«Οι συστάσεις για τον παίκτη Σάκη Ρουβά είναι περιττές. Είναι πολύ καλός», μας λέει χαμογελαστή η Έλλη Αμπραβανέλ-Βαλσαμίδη, που όλη της τη ζωή έχει στενή σχέση με το γκολφ, αφού η ίδια είναι δυνατή παίκτρια και μέλος του club όπως και εκδότρια του τριμηνιαίου περιοδικού «Golf & Tourism in Greece». Ο δε σύζυγός της, Βύρων Βαλσαμίδης, είναι κατά γενική ομολογία «ο πρύτανης του γκολφ».

Οι επώνυμοι εξπέρ του σπορ
Από τα επώνυμα members του golf club είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος του Mega και Χρήστος Μιχαηλίδης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο Νίκος Βομβογιάννης και η αδελφή του, η κοσμική Ζέτα Βομβογιάννη. Μεγάλο ταλέντο είναι η Χρυσή Βαφειάδη, η οποία ξεκίνησε να παίζει γκολφ σε ηλικία 15 χρόνων και κρατάει από τα «παλιά τζάκια» της Αθήνας, αφού είναι γόνος της οικογένειας Στράτου, που είχε την ιδιοκτησία της πασίγνωστης βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων «Πειραϊκή-Πατραϊκή». Η ίδια, σήμερα, έχει τον έλεγχο 10 επιχειρήσεων και μπουτίκ με γαλλικά «Λευκά Είδη».

Πρωταθλήτρια του γκολφ και η Ελληνογερμανίδα Ειρήνη Κραμπς, που ανήκει η «μισή» στο γένος Μπενάκη και μοιράζεται τα έπαθλα μαζί με την κ. Χρυσή Βαφειάδη. Οι αδελφοί Νίκυ και Άρης Συμεόνογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Η οικογένειά τους ήταν η ιδιοκτήτρια των «Μύλων Αγίου Γεωργίου». Ο εφοπλιστής Βάκης Τσακίρογλου, ο οποίος όταν πρωτοήρθε από την Αγγλία, λένε οι κουτσομπόλες γλώσσες, πήγαινε στο γήπεδο του γκολφ με μια αστραφτερή Rolls Roys και σοφέρ με καπέλο.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης, που είναι ο πρόεδρος της Aegean Airlines, και από ηγέτης των «αιθέρων» έχει μεταμορφωθεί σε υπάκουο μαθητή του προπονητή του για 4 ώρες, όσες διαρκεί η παρτίδα. Μανιώδης παίκτης και ο Οδυσσέας Σασαγιάννης, ο σύμβουλος του Σπύρου Λάτση, ο οποίος «πετάει» συνεχώς μεταξύ Μόντε Κάρλο και Αθήνας και οδηγεί κατευθείαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο golf club για να προλάβει να παίξει έστω μια παρτίδα!

Ερωτικά κοιτάζει το γκολφ ο Τάσος Σούλης με τους γνωστούς ταχυθερμοσίφωνες. Όταν τον ρωτάνε τι σημαίνει για κείνον, απαντάει με πονηρό χαμόγελο: «Το γκολφ είναι σαν ένας πολύ έντονος ερωτικός οργασμός».

Ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι καθημερινός παίκτης, ενώ ήδη χρηματοδοτεί μια μεγάλη επένδυση τουριστικού συγκροτήματος γκολφ στη Μεσσηνία. Υπήρξε και ο διοργανωτής του Temes Seniors Open στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού επαγγελματικού πρωταθλήματος και κατόρθωσε να βάλει την Ελλάδα στα διεθνή ημερολόγια αγώνων γκολφ.

Λάτρεις του σπορ είναι και ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, αρκετοί κορυφαίοι καρδιοχειρουργοί, ο Κώστας Μπακούρης, που ήταν ο υπεύθυνος του «Αθήνα 2004», ο γνωστός γιατρός Ευτύχιος Βορίδης, ο Γιώργος Σκούρας, ο Χρήστος Λόλας, που είναι και πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας, πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας καθώς και πολλοί ξένοι διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών, πολυεθνικών εταιρειών και πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού.

Η μόδα του γκολφ
Μπορεί να είναι γενέτειρά του η Ολλανδία, ωστόσο η Σκοτία ευθύνεται για την παγκόσμια μόδα του αθλήματος. Όταν πρωτολειτούργησε το γήπεδο του γκολφ της Γλυφάδας, στη δεκαετία του 60, ήταν ένα «κλειστό» social club. Το τιμούσε με τις επισκέψεις του ο βασιλιάς, τα δε μέλη του, που ανήκαν όλα στην «ελίτ» κοινωνία, έδιναν δεξιώσεις και black tie parties ή έπιναν το ποτό και τον καφέ τους στο club «house». Όμως, μετά την επίμονη εμφάνιση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο club, τα πράγματα μπερδεύτηκαν. Τα κλασικά πλάνα του ηλικιωμένου εθνάρχη με το καπελάκι, το μπαστούνι στο χέρι και το βοηθό του να σέρνει το καρότσι με τα σύνεργα ή μέσα σε ένα από τις μινιατούρες αυτοκινητάκια, χάλασαν το «πρόσωπο» του αριστοκρατικού σπορ. Για πολλά χρόνια ο κόσμος σχολίαζε χαρακτηριστικά: «Το γκολφ είναι για γέρους». Καθώς δεν ήταν σπουδαίος παίκτης, το κους κους έδινε κι έπαιρνε, τότε και τώρα, ότι έπαιζε συστηματικά μεν, άτεχνα δε «Ερχόταν και απλώς χτύπαγε μερικές μπάλες», μας εκμυστηρεύτηκε ένα άλλο μέλος του club.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι ήταν εκείνος που ενθάρρυνε την όλη διαδικασία ώστε να παραχωρηθεί η έκταση από το Δήμο Γλυφάδας στον ΕΟΤ με τριακονταετές συμβόλαιο και άρχισε αμέσως η κατασκευή του πρώτου γηπέδου γκολφ με διεθνείς προδιαγραφές. Σήμερα, σ' αυτό το αχανές γήπεδο γκολφ των 18 οπών, τα μέλη του club είναι περίπου 1.000, αλλά παίζουν και πολλοί περιστασιακοί ή ξένοι «επισκέπτες», οπότε φτάνουν συνολικά γύρω στους 7.000 το χρόνο.

Η Μαρίνα Συμεόνογλου, η Εβίτα Σίδερη αλλά και αρκετά νέα παιδιά είναι οι «ελπίδες» του σπορ, γιατί εκφράζουν απόλυτα το καινούργιο πνεύμα που συνδέει την παράδοση με το μέλλον.

Πόσο κοστίζει το «χτύπημα»;
Το golf club διαθέτει σχολή και προπονητές για αρχάριους. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει κανείς ειδικά ρούχα. Επιτρέπονται οι βερμούδες και τα μακριά παντελόνια. Στο club λειτουργεί και κατάστημα αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού. Σε τιμές πολύ χαμηλές είναι και η ενοικίαση του σετ μπαστουνιών, του καλαθιού με μπάλες για προπόνηση, του trolley ή της e-cart. Πολύ σημαντικό είναι ότι ο όμιλος εκδίδει και μια κάρτα για τα μέλη της, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς.

Πόσο πληρώνουμε:
Για τα παιδιά μέχρι 18 ετών όλα είναι δωρεάν. Για τους φοιτητές μέχρι 25 ετών το κόστος ετησίως είναι 540 ευρώ.

Ετήσια συνδρομή:
Ένα άτομο:1.750 ευρώ.
Το ζευγάρι: 2.800 ευρώ.
Το εξάμηνο: Ένα άτομο ή ζευγάρι: Η ίδια τιμή στα 1.420 ευρώ.

Φεύγοντας, η Έλλη Αμπραβανέλ μας λέει: «Αν σκεφτείτε τα ποσά που πληρώνει κανείς σε ένα καλό γυμναστήριο, το κόστος για να γίνεις μέλος σ' ένα golf club είναι περίπου το ίδιο. Και έχει τα ακαταμάχητο επιχείρημα ότι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και το πνεύμα. Είναι τρόπος ζωής».