Από την Αλεξία Καλογεροπούλου
Στη θάλασσα
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολλά χιλιόμετρα ακτών που μας επιτρέπουν να μάθουμε καλό κολύμπι από μικρή ηλικία, θα περίμενε κανείς μικρότερα ποσοστά πνιγμών. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, κυρίως επειδή τα θύματα υπερεκτιμούν τις κολυμβητικές τους ικανότητες ή δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Προσοχή λοιπόν:
- Μην κολυμπάτε ποτέ (σε θάλασσα ή πισίνα) αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο σας γεύμα ή αν έχετε πιει αλκοόλ.
- Μην μπαίνετε σε θάλασσες που είναι θολές, ακάθαρτες, έχουν περίεργο πρασινωπό χρώμα ή αφρούς και λάδια στην επιφάνεια.
- Προτιμήστε μια οργανωμένη παραλία με ναυαγοσώστη, αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας στην κολύμβηση και μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τις ζώνες κολύμβησης.
- Αν σας αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, τηρήστε τους κανόνες ασφαλείας.
- Αποφύγετε τις απόκρημνες ακτές και τις θάλασσες με ισχυρά ρεύματα, ειδικά τις μέρες που φυσάει.
- Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας να κολυμπούν μόνα τους και χωρίς τη δική σας επίβλεψη.
- Μην μπαίνετε στο νερό όταν βρέχει. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σας χτυπήσει κεραυνός.
- Μη σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό.
- Βγείτε από το νερό αν δεν νιώθετε καλά ή αν κρυώνετε.
- Καλύτερα να κολυμπάτε πάντα με παρέα, ποτέ μόνοι.
Στην πισίνα
Η πισίνα αποτελεί εναλλακτική πηγή δροσιάς όπου δεν υπάρχει παραλία. Πολλοί, μάλιστα, την προτιμούν γιατί δεν έχει την αλμύρα και τα απρόοπτα της θάλασσας, αλλά και γιατί δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας. Η βουτιά στην πισίνα, όμως, πολλές φορές ισοδυναμεί με βουτιά σε επικίνδυνα μικρόβια, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες για λογαριασμό του βρετανικού περιοδικού «Which» σε πισίνες στην Κέρκυρα και τη Μαγιόρκα. Από τις 80 πισίνες που εξετάστηκαν 41 αποδείχτηκαν επικίνδυνες για την υγεία, 29 θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες και 6 ήταν ιδιαίτερα μολυσμένες με βακτήρια και περιττώματα. Μόνο δύο, στις οποίες τηρούνταν ευλαβικά οι κανόνες υγιεινής, βρέθηκαν εντελώς καθαρές. Αντίθετα από ό,τι νομίζει ο περισσότερος κόσμος, όσο μεγαλύτερη είναι η πισίνα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να είναι μολυσμένη.
Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που βρίσκονται στις πισίνες είναι ούρα, σάλιο, βλέννα, περιττώματα, αντιηλιακές κρέμες και ίχνη από καλλυντικά. Το κακό είναι ότι τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διασφαλίζουν την υγιεινή της πισίνας.
Τι να προσέξετε
Μην μπαίνετε σε μια πισίνα αν το νερό είναι θολό ή μυρίζει πολύ έντονα χλώριο ή κάποιο άλλο χημικό.
Μάθετε τα παιδιά σας να μην ουρούν μέσα στην πισίνα.
Φορέστε πάντα στα βρέφη αδιάβροχες πάνες.
Να κάνετε πάντα ντους πριν μπείτε στην πισίνα και να έχετε την αξίωση από όλους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Μετά το μπάνιο στην πισίνα κάντε οπωσδήποτε ένα ντους με σαπούνι.
Τα μικρόβια της πισίνας
Ίσως τα έχετε συναντήσει, χωρίς βέβαια να τα αναγνωρίσετε, σε κάποια από τις πισίνες που έχετε κολυμπήσει. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια σε μια πισίνα είναι:
- Το κρυπτοσορίδιο: Προκαλεί διάρροιες που μπορεί να διαρκέσουν από μερικές μέρες μέχρι δύο εβδομάδες.
- Το βακτηρίδιο e-coli: Το γνωστό κολοβακτηρίδιο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές στομαχικές διαταραχές.
- Η ψευδομονάδα πυοκυανική: Προκαλεί διάρροια, εμετό και πρόβλημα στους πνεύμονες, στην ουρική οδό και στις ανοιχτές πληγές.
- Ο μικροοργανισμός ακανθαμοιβάδα: Εισβάλλει στον οργανισμό μέσω τραυμάτων της επιδερμίδας ή μέσω του ματιού και προκαλεί πρήξιμο, πόνο, ακόμα και καταστροφή του κερατοειδούς χιτώνα.
Προσοχή στους μύκητες
Εποχή ξεγνοιασιάς το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε βασικούς κανόνες υγιεινής που θα μας προστατεύσουν από περιττή ταλαιπωρία αργότερα.
Ένας από τους κινδύνους του καλοκαιριού είναι οι μύκητες που καραδοκούν στην άμμο και στις υγρές επιφάνειες. Τα βρεγμένα μαγιό, τα ιδρωμένα πόδια μέσα σε κλειστά παπούτσια και το περπάτημα με γυμνά πέλματα στην άμμο ή γύρω από την πισίνα είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν πολύ την ανάπτυξη μυκήτων. Εμφανίζονται κυρίως στα σημεία που ιδρώνουμε πολύ, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και στη γεννητική περιοχή, ιδίως των γυναικών. Η ζέστη και η υγρασία είναι το αγαπημένο τους περιβάλλον, γι’ αυτό:
- Μη φοράτε κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι. Αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, προτιμήστε δερμάτινα ή πάνινα.
- Να φοράτε πάντα βαμβακερές κάλτσες και εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει και όχι νάιλον.
- Μην αμελείτε το σχολαστικό καθαρισμό και το καλό στέγνωμα της επιδερμίδας σας.
- Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα πέλματά σας μετά το περπάτημα στην άμμο.
- Μην κάθεστε ποτέ απευθείας στην άμμο ή στην ξαπλώστρα. Στρώστε μια ψάθα και από πάνω μια πετσέτα, για καλύτερη προστασία.
- Μην περπατάτε ξυπόλητοι γύρω από την πισίνα ή μέσα σε αποδυτήρια, ντους και τουαλέτες.
- Αλλάξτε το βρεγμένο σας μαγιό και φορέστε κάτι στεγνό μετά το μπάνιο.