Καβάλα: Θεατρική ομορφιά

07.01.2010
Αυτή τη φορά επιλέξαμε για την εξόρμησή μας το Βορρά, την ατμοσφαιρική και αμφιθεατρική Καβάλα. Μια πόλη που μοιάζει να έχει βρει το ελιξίριο απέναντι στο χρόνο, συνδυάζοντας μοναδικά το παρελθόν και το μέλλον με τόση τέχνη.

Από τη Φωτεινή Σίμου

Μια πανέμορφη Παλιά πόλη με νεοκλασικά αριστουργήματα και στενά δρομάκια, ένα φρούριο κι ένας φάρος. Όλα τοποθετημένα αμφιθεατρικά πριν καταλήξουν στη θάλασσα του βορείου Αιγαίου.

Διαμονή
«Esperia Hotel»: Σας περιμένει μετά την εκτεταμένη ανακαίνισή του. Επιλέξτε τα μπροστινά δωμάτια που βλέπουν προς τη θάλασσα. Όλα διαθέτουν ξύλινα πατώματα, καινούργια έπιπλα και μπαλκόνι. Για τους πιο εκλεκτικούς και για τις μεγάλες οικογένειες, υπάρχουν πέντε σουίτες με δύο δωμάτια. Διεύθυνση: Ερυθρού Σταυρού 44, τηλ.: 2510-229621, www.esperiakavala.gr , από 72 ευρώ το δίκλινο.

«Egnatia Hotel»: Διαθέτει 45 δωμάτια με μάρμαρο και ξύλο. Στις εγκαταστάσεις του προστέθηκε ένα σύγχρονο spa-center, το οποίο περιλαμβάνει εσωτερική πισίνα, σάουνα, χαμάμ, τζακούζι, γυμναστήριο καθώς και δωμάτιο μασάζ. Στο gourmet εστιατόριο ΤΗΕΑ θα απολαύσετε μοναδικές γεύσεις συντροφιά με τις μελωδίες του πιάνου. Διεύθυνση: 7ης Μεραρχίας 139, τηλ.: 2510-600250, www.egnatiahotel.gr , από 120 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό
«Η ωραία Μυτιλήνη»: Οικογενειακή ψαροταβέρνα μπροστά στο λιμάνι. Θα βρείτε σαργούς, λιθρίνια, συναγρίδες αλλά και αστακό, καλαμάρι, γαύρο και σαρδέλα, όλα φρεσκότατα! Από τα ηχεία παλιά καλά λαϊκά τραγούδια. Must η σαλάτα «Ωραία Μυτιλήνη» με φρέσκα λαχανικά. Διεύθυνση: Καραολή Δημητρίου 36, τηλ.: 2510-224749, από 68 ευρώ τα πρώτα ψάρια, 40-45 ευρώ τα δεύτερα.

«Πάνος-Ζαφείρα»: Η ψαροταβέρνα του κυρ-Κώστα δίπλα στη θάλασσα. Δοκιμάστε τη μανέστρα Σαμοθράκης με μικρές γαριδούλες, καλαμάρι και φρέσκια ντομάτα. Στα ποτήρια θα ρέει άφθονο ντόπιο λευκό κρασί από το οινοποιείο «Βιβλία Χώρα». Διεύθυνση: Πλ. Καραολή Δημητρίου 20Α, τηλ.: 2510-227978, από 8,50 ευρώ η μανέστρα.

Τι άλλο να κάνετε

1. Να πιείτε daiquiri φράουλα σε ένα από τα πιο εναλλακτικά στέκια που έχουμε συναντήσει ποτέ, στο «Η Αλίκη έχει λάθος αγόρι», με προχωρημένο design και πλυντήρια, λεκάνες, παλιές κουζίνες, τηλεφωνικούς θαλάμους και έργα φοιτητών της Καλών Τεχνών γύρω από βελούδινες κόκκινες καρέκλες παλιού σινεμά για διακοσμητικά. Διεύθυνση: Πλ. Δημητρίου Καραολή 36, τηλ.: 6972214154.

2. Να επισκεφτείτε ένα από τα πιο ωραία οινοποιεία της Β. Ελλάδας, το «Βιβλία Χώρα» στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και να δοκιμάσετε κλεκτό Όβηλο (λευκό κρασί από ασύρτικο και semillon). Τηλ.: 25920-44974, www.bibliachora.gr.

3. Να ψωνίσετε τα πιο απίθανα ρούχα και αξεσουάρ από πάρα πολλές εταιρείες του εξωτερικού στο «Mimi D.lux». Διεύθυνση: Εμπορικό κέντρο Μ. Αλεξάνδρου, τηλ.: 2510-231579.

4. Να κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας χειροποίητα κοσμήματα και χρυσά ρολόγια Rolex, Cartier, Mont Blanc κ.ά. από το κατάστημα «Constantinos». Διεύθυνση: Ομονοίας 78, Τηλ.: 2510-226929.

Πώς θα πάτε
Με πτήση της Athens Airways καθημερινά από το «Ελ. Βενιζέλος» στις 15:50. Το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά. Η τιμή του εισιτηρίου ποικίλλει. Για κρατήσεις μέσω Internet, προλάβετε τη σούπερ προσφορά εισιτηρίων στην τιμή του 1 ευρώ (χωρίς τους φόρους), www.athensairways.com, τηλ.: 801 801 4000.

5 λόγοι για να βρεθείτε στην Καβάλα

1. Για να δείτε τις Καμάρες, το σύμβολο της Καβάλας: ένας πανύψηλος αγωγός νερού, μήκους 6,5 χλμ., που τροφοδοτούσε την πόλη με νερό μέχρι το 1930.

2. Για να χαθείτε στα στενά της Παλιάς πόλης ανάμεσα σε παλιά κτίρια, πλακόστρωτα και μνημεία και να εξερευνήσετε το κάστρο στην Παναγία.

3. Για να φτάσετε στο φάρο, που βρίσκεται στο τέλος της χερσονήσου της Παλιάς πόλης. Τοποθετημένος σε ένα σημείο μαγευτικό, είναι μία από τις πιο αγαπημένες γωνιές της πόλης, ιδανική για φωτογραφίες και ρομαντικές βόλτες.

4. Για να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη των Φιλίππων. Στον ποταμό Ζυγάκτη ο απόστολος Παύλος βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία.

5. Για να ψαρέψετε κατά μήκος της μεγάλης ακτογραμμής, αριστερά και δεξιά της πόλης, παρέα με τους ντόπιους.