Η «βασίλισσα της νύχτας» στο Ηρώδειο

27.06.2008
Μια ζωή πίστα, μια ζωή επιθεώρηση. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη ετοιμάζεται να «αλώσει» και το Ηρώδειο, συμμετέχοντας, αύριο και μεθαύριο, στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «Χ Σκηνής-Αυτά που κάψαν το σανίδι»! Γι αυτό το μοναδικό εγχείρημα και όχι μόνο μας μίλησε η εκρηκτική «βασίλισσα της νύχτας», που για άλλη μια φορά θα κάνει την έκπληξη!

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Μια ζωή πίστα, μια ζωή επιθεώρηση. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη ετοιμάζεται να «αλώσει» και το Ηρώδειο, συμμετέχοντας, αύριο και μεθαύριο, στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «Χ Σκηνής-Αυτά που κάψαν το σανίδι»! Γι αυτό το μοναδικό εγχείρημα και όχι μόνο μας μίλησε η εκρηκτική «βασίλισσα της νύχτας», που για άλλη μια φορά θα κάνει την έκπληξη!

Τα «Πορνογραφία», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Βίρα τις άγκυρες», «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», «Συνέβη στην Κατίνα», «Η μαύρη Φορντ», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Ευζωνάκι γοργό», «Το τραμ το τελευταίο» και «Θέλω να τα σπάσω» είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά τραγούδια που θα ακουστούν στο Ηρώδειο, σε νέες ενορχηστρώσεις του Σταμάτη Κραουνάκη. Επί σκηνής θα παρελάσουν τα μεγαλύτερα ονόματα: Σαπουντζάκη, Καλουτά, Μαρίνος, Μπαλανίκα, Κοντού, Φυτούση, Βρανά, Βούρτση, Παναγιωτοπούλου, Λαζόπουλος, Βαλτινός και πολλοί άλλοι «σε ένα μεγάλο πάρτι αισθήματος και αναμνήσεων», όπως το αποκαλεί ο Σταμάτης Κραουνάκης, που υπόσχεται να καεί το Ηρώδειο με τη Σπείρα-Σπείρα του.

«Τέτοια παράσταση δεν έχει ξαναγίνει», μας είπε η Ζωζώ Σαπουντζάκη, που δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της. «Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη, γιατί θα εμφανιστώ στο χώρο του Ηρωδείου με πολύ αξιόλογους συναδέλφους και νέα παιδιά, αλλά κυρίως γιατί συνεργάζομαι με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που τον λατρεύω». «Είναι πρώτος σε αυτό το είδος θεάτρου κι έχει κάνει φοβερές ενορχηστρώσεις. Θα ζήσετε στιγμές ανεπανάληπτες, που τις βιώσαμε εμείς οι παλαιότεροι με τραγούδια που έχουμε ερμηνεύσει, αλλά θα είναι σαν να τα ακούτε για πρώτη φορά με τις καινούργιες ενορχηστρώσεις του Σταμάτη. Πιστεύω ότι ο κόσμος όχι μόνο θα ενθουσιαστεί, θα συγκινηθεί ή και θα κλάψει ακόμα, αλλά στο τέλος θα φύγει τραγουδώντας. Θα πάρει φωτιά το Ηρώδειο από το κέφι», συμπλήρωσε η «βασίλισσα» Ζωζώ.

Θα εμφανιστείτε με κάποια από τις πανάκριβες τουαλέτες σας;

«Με μια καινούργια τουαλέτα που την έραψα ειδικά για την παράσταση. Παρόλο που έχω πολλές και πανάκριβες τουαλέτες, με τις οποίες έχω εμφανιστεί στη σκηνή, δεν ήθελα να φορέσω μία από αυτές».

Οι τουαλέτες σας έχουν αφήσει εποχή. Έχετε σκεφτεί να τις δωρίσετε σε κάποιο μουσείο;

«Έχω ξοδέψει μια περιουσία γι αυτές. Είναι πάρα πολλές και θα έπρεπε να γίνει ένας ειδικός χώρος για να μπουν τα κοστούμια μου. Φοβερά κοστούμια, με κεντήματα, με φτερά. Μάλιστα, κάποιες τουαλέτες που τις φύλαγα σε μπαούλα είχαν χαλάσει λίγο και τις πήρε η αδερφή μου και τις πέταξε. Στεναχωρήθηκα, γιατί εγώ ακόμα κι έτσι ήθελα να τις κρατήσω. Καθεμία από αυτές έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα».

Γιατί νομίζετε ότι αυτά τα τραγούδια εξακολουθούν να αγγίζουν τον κόσμο και μάλιστα τους νέους;

«Γιατί έχουν αλήθεια. Μετράει ο στίχος, η μουσική, ο τραγουδιστής. Σε αυτά καθρεφτίζεται μια άλλη, ωραία εποχή. Πολλά νέα παιδιά μου λένε τι τυχερή που είστε που ζήσατε αυτή την εποχή την οποία εμείς δεν ξέρουμε. Τι να ζήσουν τα παιδιά σήμερα; Τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Οι νέοι γλεντάνε αλλιώς. Μοναχικά, στο μπαρ με ένα ποτό. Δεν υπάρχει το αθώο φλερτ που υπήρχε στην εποχή μας, το γλέντι, το ξενύχτι το όμορφο. Θυμάμαι, εγώ έπαιρνα την παρέα μου και πηγαίναμε για μπάνιο, 3-4 η ώρα το πρωί, στο Καβούρι. Τους τραγουδούσα ακαπέλα στην παραλία, διασκεδάζαμε, γελούσαμε. Ήταν πολύ αθώα εποχή τότε».

Η παλιά και η νέα showbiz

Εσείς ζήσατε την παλιά showbiz. Σας ανησυχεί o σημερινός χώρος της showbiz με όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε;

«Ασφαλώς και με ανησυχεί πάρα πολύ, αλλά αυτό είναι γενικό. Έτσι είναι η εποχή. Δεν συμβαίνει μόνο στη σημερινή showbiz, το βλέπουμε παντού! Παλιά, που εγώ ήμουν στην Αμερική, λέγαμε να φύγουμε από εκεί που είχε γκάγκστερ και να έρθουμε στην Ελλάδα, που ήταν παράδεισος. Και τώρα γίναμε χειρότεροι από την Αμερική. Δεν ξέρω τι φταίει. Εδώ περπατάς και σου αρπάζουν το πορτοφόλι από την τσέπη ή την τσάντα Ίσως φταίει η ανεργία, δεν ξέρω τι. Δυστυχώς, η σημερινή showbiz συναγωνίζεται αυτήν του εξωτερικού με όλα τα κακά της. Απ ό,τι ακούω, γιατί εγώ δεν τα γνωρίζω, ό,τι γίνεται στο εξωτερικό με τα ναρκωτικά συμβαίνει κι εδώ στη showbiz. Και στους τραγουδιστές, σε μεγάλα ονόματα. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Όταν έχεις δόξα, χρήμα, οικογένεια, όταν είσαι ευτυχισμένος, αυτά τι τα θέλεις; Η ευτυχία βγαίνει με την αλήθεια. Εγώ τραγουδούσα, ανέβαινα στα τραπέζια και ξεσήκωνα με το κέφι μου τον κόσμο κι έλεγαν αυτή η κοπέλα είναι μεθυσμένη, αλλά εγώ δεν έπινα γουλιά! Έκανα αυτό το show μόνη μου, με την ψυχή μου, ενώ σήμερα, όπως ακούω, γιατί εγώ δεν τα ξέρω αυτά, πρέπει να φτιαχτείς για να βγεις στην πίστα. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Βέβαια, δεν συμβαίνει με όλους, αλλά απ ό,τι ακούγεται, συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό στους καλλιτέχνες».

Πώς βιώσατε ως καλλιτέχνιδα την ιστορία με τον Νίκο Σεργιανόπουλο;

«Τι να πω; Ήταν φοβερό. Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ήταν πολύ καλός ηθοποιός. Νομίζω ότι κατέστρεψε τον εαυτό του. Κρίμα! Αλλά ας μην κριτικάρω τους άλλους. Εγώ είχα τις αρχές μου και με αυτές πορεύτηκα. Με μια μάνα που ήταν κέρβερος, πάντα κοντά μου από μικρή που βγήκα στην πίστα».

Αγαπάτε πολύ τα νέα παιδιά. Βλέπετε κάποια νέα ηθοποιό ή τραγουδίστρια που να έχει το ταλέντο και το τσαγανό για να γίνει η καινούργια Σαπουντζάκη;

«Έχει αλλάξει η εποχή. Σήμερα υπάρχουν πολλές ταλαντούχες κοπέλες με ωραίες φωνές. Γιατί δηλαδή πρέπει κάποια να μοιάσει στη Ζωζώ; Όταν μιμείσαι κάποια, δεν πετυχαίνεις. Εγώ ποτέ δεν μιμήθηκα καμία, άλλο αν με μιμήθηκαν πολλές. Γιατί κάποια κοπέλα να προσπαθήσει να με μιμηθεί; Υπάρχουν τόσο πολλά, διαφορετικά πράγματα να κάνουν οι νέες. Για παράδειγμα, η Καλομοίρα βγήκε και τα έδωσε όλα σε αυτό που έκανε. Έχει τσαγανό. Εγώ το χάρηκα αυτό το κορίτσι και μπράβο της. Ήταν πολύ καλή σε αυτό που έκανε. Ήταν ο εαυτός της»

Τι έχετε να πείτε για το ότι μια άλλη νέα ηθοποιός, η Κατερίνα Παπουτσάκη, θα υποδυθεί την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε τηλεοπτική σειρά;

«Εγώ δεν θα κριτικάρω την Κατερίνα Παπουτσάκη και καμιά ηθοποιό. Έχω να πω μόνο ότι η Αλίκη ήταν μία και μοναδική. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ένα τέτοιο σίριαλ και θέλει πολλή προσοχή και πολύ χρήμα για να βγει αληθινό. Θέλει ηθοποιούς βαρβάτους. Την κυρία Παπουτσάκη την ξέρω ως ηθοποιό και μ αρέσει πολύ σε αυτά που έχει κάνει. Το θέμα είναι, όμως, ότι μιλάμε για την Αλίκη, που για μένα είναι κάτι ιερό».

Αυτό το καλοκαίρι έχουμε μόνο δύο επιθεωρήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις παλιές. Πιστεύετε ότι αυτό το είδος θεάτρου... πέθανε;

«Ασφαλώς και πέθανε η παλιά επιθεώρηση. Υπάρχει μόνο ο σπουδαίος Σταμάτης Φασουλής, που κάνει δουλειές στα μέτρα του, στη μοντέρνα γραμμή, την καινούργια επιθεώρηση. Η παλιά επιθεώρηση έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει. Άλλωστε, έχουν πεθάνει όλοι οι παλιοί ηθοποιοί που την υπηρετούσαν: ο Μακρής, ο Σταυρίδης, ο Γκιωνάκης, ο Παπαγιανόπουλος, ο Μουστάκας και τόσοι άλλοι. Μόνο η Άννα Καλουτά ζει, αλλά είναι πολύ μεγάλη για να παίξει. Από τους νεότερους που παίζουμε έχουμε μείνει μόνο εγώ, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Βουτσάς. Πώς να γίνει επιθεώρηση; Υπάρχει φτώχεια. Όχι μόνο στο βεστιάριο, όπου πετούσαμε εκατομμύρια για να βγούμε με τα λαμέ και τα φτερά, αλλά σε όλα. Πάει, αυτή η εποχή του μουσικού θεάτρου έσβησε και ήμουν πολύ τυχερή που την έζησα».

Έχετε κάνει πολλά πράγματα στην πίστα και στο σανίδι. Θα θέλατε μετά το Ηρώδειο να παίξετε, π.χ., Λυσιστράτη στην Επίδαυρο;

«Όχι. Εγώ θέλω να κάνω πράγματα σε μικρούς χώρους. Σαν του Σταμάτη το χώρο, με νέα ταλαντούχα παιδιά, όπως οι Σπείρα-Σπείρα. Στην Επίδαυρο πια πάνε όλοι και παίζουν».

Νιώθω ότι είστε γεμάτος άνθρωπος...

«Είμαι γεμάτη. Δεν έχω κόμπλεξ, δεν έχω κακίες. Ασχολούμαι με το σπίτι μου και απολαμβάνω τον κήπο μου, που είναι μέσα στα λουλούδια και στο πράσινο. Βλέπω τη θάλασσα και ονειρεύομαι. Έχω πολλά όνειρα ακόμα να κάνω πραγματικότητα».