Ο "πράσινος" πρίγκηπας γιορτάζει!

12.11.2008
Στις 14 Νοεμβρίου ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, θα γίνει 60 ετών. Πνεύμα νεανικό, ανήσυχο και καινοτόμο, έχει ψηλά στην ατζέντα των ενδιαφερόντων του τα θέματα της υγιεινής διατροφής, των βιολογικών προϊόντων, της οικολογίας.

Από τη Μάρθα Κορίνθιου

O πρίγκιπας Κάρολος γίνεται 60 ετών στις 14 Νοεμβρίου και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, θα του χαρίσει 60 δώρα. Ανάμεσα σε αυτά, ένας δερματόδετος τόμος με την ερωτική τους αλληλογραφία, ένα ζευγάρι παπούτσια ορειβασίας, ένα σκάκι με χειροποίητα πιόνια, ένα καλάμι ψαρέματος, τριαντάφυλλα και μια κορνιζαρισμένη σελίδα του φύλλου της 14ης Νοεμβρίου του 1948 των Τimes.

Tα γενέθλια του Καρόλου θα εορταστούν με μια δεξίωση που διοργανώνει η βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Buckingham, και ένα κλειστό πάρτι ?την επόμενη νύχτα? στο Ηighgrove, την κατοικία του Καρόλου στο Gloucestershire, στα δυτικά της Αγγλίας. Ολα αυτά συνθέτουν τη βιτρίνα του βασιλικού lifestyle.

Τι άλλο υπάρχει πίσω από αυτό; Ο πρίγκιπας Κάρολος ζωγραφίζει. Κυρίως ακουαρέλες, τις οποίες εκθέτει ή πουλάει. Ενδιαφέρεται επίσης για τον ιλουζιονισμό, και είναι μέλος του The Magic Circle, της βρετανικής οργάνωσης αφιερωμένης στη μαγεία, αφού το 1975 πέρασε την οντισιόν τους, κάνοντας το κλασικό τρικ με τις μπάλες και τα φλιτζάνια. Είναι επίσης συλλέκτης αυτοκινήτων Αston Martin. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Οικολογία και βιολογικά τρόφιμα κατέχουν σημαντική θέση στα ενδιαφέροντά του.

O πρίγκιπας και η μαρμελάδα σαγκουίνι
To 1990 ο πρίγκιπας της Ουαλίας οραματίστηκε έναν «αγαθό κύκλο» ?όπως τον ονομάζει? παραγωγής τροφίμων. Ετσι γεννήθηκε η μη κερδοσκοπική εταιρεία Duchy Originals, η οποία παράγει φυσικά, υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, βοηθώντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και της εξοχής, και τα έσοδα της οποίας καταλήγουν στο Τhe Prince’s Charities Foundation, έναν όμιλο 19 μη κερδοσκοπικών οργανισμών, των οποίων ο πρίγκιπας Κάρολος είναι πρόεδρος. Ο όμιλος αυτός συγκεντρώνει 110 εκατ. λίρες ετησίως και οι οργανισμοί του δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, όπως υγεία, εκπαίδευση, περιβάλλον, τέχνη.

Το 2002, όταν η Duchy Originals γιόρτασε τα 10 της χρόνια, ο Κάρολος δήλωσε: «Ηθελα να δείξω στον κόσμο ότι είναι δυνατό να παράγεις τρόφιμα υψηλής ποιότητας, δουλεύοντας σε αρμονία με το περιβάλλον και τη Φύση, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες». H γκάμα προϊόντων τής Duchy Originals περιλαμβάνει γεωργικούς σπόρους, μπισκότα, σνακ, μέλι, μαρμελάδες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, γλυκά, αναψυκτικά, σούπες, γαλακτοκομικά, προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών αλλά και εργαλεία κηπουρικής. Πρόκειται για premium βιολογικά προϊόντα: ζαμπόν από χοιρινό ελευθέρας βοσκής με μέλι, μπισκότα βρώμης με δεντρολίβανο και θυμάρι, μαρμελάδα σαγκουίνι, χοιρινά λουκάνικα με μέλι και δεντρολίβανο, τσάι με μάραθο, αναψυκτικά με μέντα και φράουλα, σούπες με σπανάκι, μοσχοκάρυδο και φασκόμηλο, είναι μερικά ενδεικτικά προϊόντα της Duchy Originals. Eπιπλέον, όσοι μένουν σε ακτίνα 10 μιλίων από τη φάρμα της Duchy Originals μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία Vegetable Box, με την οποία λαμβάνουν εβδομαδιαίως ένα «κουτί λαχανικών», γεμάτο με φρέσκα εδώδιμα από τη φάρμα.

Ο πρίγκιπας και η φάρμα
Κατά καιρούς, τα media δεν έχουν φερθεί ευγενικά στον Κάρολο. Το 1986 έγραψαν κοροϊδευτικά λόγια όταν ο Κάρολος είπε σε έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ ότι μιλάει στα φυτά του γιατί αυτό τα βοηθάει να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Ο Κάρολος αστειεύτηκε: «Η αίσθηση του χιούμορ μου θα με βάλει σε μπελάδες κάποια μέρα». Η αλήθεια είναι ότι ο Κάρολος ανέκαθεν προωθούσε τις οικολογικές του απόψεις ? κάποιες από τις οποίες ακούγονταν υπερβολικές πριν από μερικά χρόνια. Oπως οι απόψεις του για τις καλλιέργειες. Oλα ξεκίνησαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, όταν ο πρίγκιπας μετακόμισε στο κτήμα Highgrove, στο Gloucestershire.

Eτσι δημιουργήθηκε η Duchy Home Farm, η οποία το 1986 έγινε βιολογική, σε μια εποχή που το μόνο πράγμα που ενδιέφερε τους καταναλωτές ήταν να αγοράζουν φτηνά προϊόντα ?ακόμα κι αν αυτά ήταν κοτόπουλα με ύποπτα τεράστιο μέγεθος και λαχανικά που έμοιαζαν να έχουν κάνει αισθητική επέμβαση. Η Duchy Home Farm είναι το εργαστήριο πρώτων υλών: προμηθεύει την εταιρεία Duchy Originals γάλα, κριθάρι, καρότα, παντζάρια, βρώμη κ.α., η οποία με τη σειρά της παρασκευάζει τα προαναφερθέντα προϊόντα με πρώτες ύλες είτε από τη φάρμα, είτε από βιολογικούς καλλιεργητές και παραγωγούς που χρησιμοποιούν μεθόδους που σέβονται τη Φύση.

Ο πρίγκιπας και το οικολογικό του αποτύπωμα
Αλλά και οι θέσεις του για τις κλιματολογικές αλλαγές αποδείχτηκαν σοφές. Ο Κάρολος ζητούσε δράση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το 1990, ενώ δήλωνε ότι ανησυχούσε για το περιβάλλον από τότε που ήταν έφηβος. Και παρ’ ότι τελικά έχει αποκτήσει φήμη παγκοσμίως ως οικολόγος, αρκετοί Βρετανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι απλώς ένας μονομανής που του αρέσει να μιλάει στα φυτά, όπως σχολιάζει το περιοδικό Time. Οπως αποδείχτηκε από επιστήμονες της Νοτίου Κορέας φέτος, καλά έκανε και τους μιλούσε, αφού τελικά η χλωρίδα ανταποκρίνεται στον ήχο. Για μία ακόμη φορά ο Κάρολος ήταν μπροστά από την εποχή του.

Ομως η οικολογικές του απόψεις ακυρώνονται εν μέρει από το τεράστιο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα που άφησε, για παράδειγμα, το 2007. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times, o Kάρολος άφησε ενθύμιο 1.600 τόνους CO2, κάτι που αντιστοιχεί στο αποτύπωμα 600 αυτοκίνητων για ένα χρόνο. Για την ακρίβεια, οι τσακωμοί ανάμεσα στην Καμίλα και τον Κάρολο παρήγαγαν 800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Και τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, νοίκιασε ένα Airbus A319, που μπορεί να μεταφέρει 140 επιβάτες, για να ταξιδέψει μαζί με την Καμίλα και 23 βοηθούς στον Περσικό Κόλπο. Ο πρίγκιπας όμως έλαβε τα μέτρα του. Εκανε μετατροπές στην Jaguar και το Land Rover έτσι ώστε να κινούνται μόνο με καύσιμο φτιαγμένο από χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρέματος και ψωνίζει από τοπικούς παραγωγούς, προκειμένου να μειώσει τα food miles του νοικοκυριού του.