Στα πρόθυρα αυτοκτονίας η μητέρα

12.03.2007
Μεγάλη αναστάτωση έφερε η προβολή της τηλεοπτικής βιογραφίας της Έλλης Λαμπέτη στην οικογένεια του Παύλου Πισσάνου. Η Καρολίνα Πισσάνου, η μητέρα της μικρής Λίζας που έμεινε με τη σπουδαία ηθοποιό για πέντε χρόνια, έφτασε ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία, ενώ η ίδια η ηρωίδα της συγκινητικής ιστορίας, η 37χρονη σήμερα Ελισάβετ Πισσάνου, έπεσε σε κατάθλιψη και κινδύνευσε να αποβάλει.

Το ΛΟΙΠΟΝ μίλησε με ανθρώπους της οικογένειας, που υποστηρίζουν ότι η προβολή της σειράς και η αναβίωση των γεγονότων παραλίγο να έχει τραγικές συνέπειες.

Βρήκαμε τον κ. Παύλο Πισσάνο, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει και μας παρέπεμψε στον οικογενειακό γιατρό και φίλο Μανώλη Μπαντουβά.

Εκείνος ως προσωπικός γιατρός της Καρολίνας, αγαπημένης συντρόφου για περίπου 30 χρόνια του Παύλου Πισσάνου, μας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ποια είναι τα σημεία της «Τελευταίας παράστασης» που προκάλεσαν την οργή της οικογένειας Πισσάνου;

«Δύο είναι τα σημεία. Πρώτον, ότι ουδέποτε η οικογένεια δεν εκχώρησε το παιδί, τη μικρή Λίζα, στην Έλλη Λαμπέτη, αλλά της το εμπιστεύτηκαν προσωρινά λόγω φιλίας που είχαν με την ηθοποιό. Η αλήθεια είναι ότι υιοθεσία δεν υπήρχε ποτέ. Υπήρχε απλώς μια φιλική εκδούλευση. Και η Λαμπέτη μετά ήθελε να το αποσπάσει από τους ίδιους τους γονείς της και να το κάνει δικό της. Δεν εκχώρησαν τη μικρή σαν να ήταν λατινικό γρόσι ή δώρο προς εκείνη! Το δεύτερο σημείο που εξόργισε την οικογένεια είναι η κακοήθεια που έβαλαν μέσα στη σειρά ότι η Λαμπέτη έσωσε το παιδί από το άσυλο. Δεν το είχαν ουδέποτε σε άσυλο. Το είχαν σε αξιοπρεπέστατο σταθμό δίνοντας μια αστρονομική και ηγεμονική αμοιβή για την εποχή για να το κρατήσουν εκεί. Θα έπρεπε επομένως, όταν έγραφαν το σενάριο, να πάρουν και την άποψη της οικογένειας Πισσάνου. Να μην έχουν το στοιχείο της ασυδοσίας και αυθαιρεσίας που θίγει καταρχήν το ζεύγος αλλά και τη Λίζα».

Τι επιπτώσεις έχει αυτή η ιστορία στην ίδια την οικογένεια;

«Δημιουργήθηκε τώρα πρόβλημα στην υγεία της 55χρονης Καρολίνας, που είναι σε άριστη φυσική κατάσταση, και η οποία λύγισε γιατί ένιωσε ότι θίγεται από όλη την ιστορία. Είμαι οικογενειακός γιατρός και φίλος και με κάλεσαν προχθές σπίτι τους όπου διαπίστωσα ότι η Καρολίνα είχε πάθει νευρικό κλονισμό και ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ακόμη και αυτοχειριασμού! Την είδα σε ψυχονευρική κρίση και της έδωσα φάρμακα γιατί φοβήθηκα μην κάνει κάποιο απερίσκεπτο διάβημα. Γιατί, όταν μας πιάνει ψυχική κρίση, μας ξεφεύγει κάποια στιγμή ο έλεγχος».

Η Λίζα πώς αντέδρασε σε όλα αυτά που δείχνει η σειρά;

«Παρακολουθεί το σίριαλ και συγχύστηκε. Είναι αλήθεια ότι επειδή είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της τη μεταφέραμε στο νοσοκομείο, γιατί από την ψυχολογική πίεση υπήρξε ορατός ο κίνδυνος αποβολής! Η ψυχονευροφυτική κρίση που της προκάλεσε η όλη κατάσταση την επηρέασε γυναικολογικά. Σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και το χειρότερο».

Τι θέλει ακριβώς τώρα η οικογένεια;

«Το ζεύγος, απ ό,τι ξέρω, θέλει μόνο τη διακοπή της σειράς προκειμένου να μη διαταραχθεί άλλο η ψυχική υγεία τους. Δεν έχω ιδέα αν ζητάνε κάποια χρηματική αποζημίωση. Κάθε σενάριο είναι θεμιτό, αρκεί όμως να μην υπερβαίνει τα όρια».

Για να μάθουμε τι ζήτησε η οικογένεια με εξώδικό της, επικοινωνήσαμε με το δικηγόρο που τους εκπροσωπεί, τον κ. Κόκκα, που μας είπε: «Η οικογένεια τώρα ζητεί την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα της σχέσης της αποβιωσάσης ηθοποιού με την Ελισάβετ Πισσάνου. Αν δεν διακοπεί η μετάδοση της σειράς, θα προχωρήσουν σε άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και τακτική αγωγής για προσβολή προσωπικότητας και ηθικής βλάβης».

Μιλήσαμε και με την κ. Φρίντα Μπιούμπι, συγγραφέα της βιογραφίας της Έλλης Λαμπέτη, πάνω στην οποία στηρίζεται η «Τελευταία παράσταση». Είναι ο άνθρωπος που έχει τον τελευταίο λόγο στην επιμέλεια των κειμένων του σεναρίου και είναι κατηγορηματική:

«Θεωρώ τελείως αδικαιολόγητη την κίνηση αυτή της οικογένειας Πισσάνου!».

Τελικά τα γεγονότα είναι αληθινά ή προϊόν της φαντασίας σας, όπως και το ομώνυμο βιβλίο;

«Φυσικά και η σειρά αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Όμως, όπως και στο βιβλίο που άρχισα να γράφω το 1983, έβαλα τη ζωή της Έλλης και τα γεγονότα όπως μου τα είπε η ίδια. Όσα βλέπετε στις οθόνες σας έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες σάλτσες για να γίνει πιο τηλεοπτικό το αποτέλεσμα, όμως τα συστατικά του σεναρίου είναι πέρα για πέρα αληθή».

Το θέμα της μικρής Λίζας θεωρείτε ότι το χειρίστηκαν οι υπεύθυνοι της σειράς με την ανάλογη προσοχή;

«Θεωρώ ότι το θέμα τόσο στο βιβλίο όσο και στη σειρά, γιατί έχω και την τελική επιμέλεια του σεναρίου, το χειρίστηκα με ιδιαίτερο τακτ. Τη μικρή Λίζα την είχα γνωρίσει όσο ακόμη ήταν με την Έλλη. Ήταν καταπληκτικό παιδί. Και προσπάθησα να κολακέψω και να υπογραμμίσω τα θετικά του στοιχεία, αν και το συνάντησα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο των δικαστικών διαμαχών της Έλλης με την οικογένεια».

Όσο για το κανάλι του ΑLΡΗΑ ανακοίνωσε επίσημα τα εξής: «η σειρά δεν είναι παρά ένα προϊόν μυθοπλασίας και τίποτα παραπάνω. Μάλιστα, στη σειρά τα πρόσωπα δεν εμφανίζονται με τα πραγματικά τους ονόματα».