Πέφτουν τα μαλλιά σου; Μην τα χάνεις!

09.05.2015
Με τη αλλαγή εποχής πέφτουν τα μαλλιά σου; Όχι δεν χρειάζεται πανικός αλλά γνώση! Δες τις απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες για την τριχόπτωση και πράξε αναλόγως!

Η τριχόπτωση που συνήθως παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους. Επειδή όμως ήδη ανησυχείς αρκετά, σε σημείο να φοβάσαι κάθε φορά που χτενίζεις τα μαλλιά μπροστά στον καθρέπτη, ο παρακάτω οδηγός θα λύσει όλες σου τις απορίες.

Είναι άλλες οι αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση στους άντρες και άλλες στις γυναίκες;

H τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες εξαρτάται από 3 παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηλικία, η κληρονομική προδιάθεση και τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αν και η ορμόνη αυτή θεωρείται «ανδρική», μικρές ποσότητες τεστοστερόνης εκκρίνονται και στις γυναίκες επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον κύκλο ζωής των μαλλιών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών εμφανίζει ανδρογενή αλωπεκία (φαλάκρα), από νωρίς, μέχρι την ηλικία των 40 ετών! Αντίθετα, η ανδρογενής αλωπεκία στις γυναίκες (οι τρίχες στη κορυφή του κεφαλιού τους γίνονται ολοένα και πιο λεπτές, μέχρι που τελικά εξαφανίζονται), εμφανίζεται περίπου στο 30% συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και γίνεται εντονότερη με την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Γιατί από τη στιγμή που μπήκα στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζω πιο έντονα πρόβλημα τριχόπτωσης;

Είναι γνωστό ότι η έμμηνος ρύση (περίοδος), συνήθως δρα προστατευτικά για τα μαλλιά μιας γυναίκας. Και αυτό γιατί τα οιστρογόνα –θηλυκές ορμόνες– που κυκλοφορούν όσο διάστημα υπάρχει η περίοδος στη γυναίκα καλύπτουν την βλαπτική δράση των ανδρογόνων που επίσης έχει. Στην εμμηνόπαυση όμως, μειώνονται τα οιστρογόνα και τα μαλλιά εκτίθενται στα ανδρογόνα με αποτέλεσμα να αρχίζει η ανδρικού τύπου τριχόπτωση (ανδρογενής αλωπεκία) στις γυναίκες εκείνες που έχουν και την κληρονομική προδιάθεση.

Ποιοι άλλοι είναι οι λόγοι που «χάνει» μια γυναίκα τα μαλλιά της;

Οι πιο συχνές αιτίες συνήθως εντοπίζονται σε διάφορα ενδοκρινολογικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, σε περίοδο εγκυμοσύνης (εξαιτίας ορμονικών αλλαγών) ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά ή χημειοθεραπευτικά. Πολλές φορές, ωστόσο, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες.

Πότε θα χρειαστεί ο ορμονικός έλεγχος;

Όταν μαζί με την τριχόπτωση υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις για μια ορμονική διαταραχή, όπως π.χ οι διαταραχές της περιόδου . Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση (από ενδοκρινολόγο), παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης (την οποία θα υποδείξει ο δερματολόγος), για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ποιες εξετάσεις να κάνω για να βρεθούν τα αίτια της τριχόπτωσης;

Οι εξετάσεις που συνήθως συστήνονται από τους ειδικούς για την αξιολόγηση του προβλήματος είναι: *Το τριχοριζόγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η εκατοστιαία αναλογία των διάφορων (αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών) τριχών, *Η πυκνομέτρηση, που προσδιορίζει τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό, και το φωτοτριχοριζόγραμμα, με το οποίο γίνεται μια επιτό­που ανάλυση των τριχών. Στις γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα τριχόπτωσης απαιτούνται επιπλέον και ορμονικές εξετάσεις.

Αλήθεια, το συχνό λούσιμο κάνει κακό στα μαλλιά;

Ίσα-ίσα, βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων που μπορεί να είναι βλαβεροί για τα μαλλιά. Επίλεξε, όμως, σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σου ή σαμπουάν για συχνή χρήση, εάν λούζεσαι καθημερινά.

Το νερό που λούζομαι είναι σκληρό και έχει πολλά άλατα. Μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα;

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σαπούνι ή το σαμπουάν κάνουν πιο πολλές φυσαλίδες στο μαλακό νερό και λιγότερες στο σκληρό. Το είδος όμως του νερού, δεν έχει καμία σχέση με την τριχόπτωση.

Έχω ακούσει ότι το συχνό κούρεμα ή ακόμη και το ξύρισμα των μαλλιών αποτρέπουν την τριχόπτωση. Είναι αλήθεια;

Θα βοηθήσουν τα μαλλιά να δείχνουν δυνατά και υγιή, αλλά σίγουρα δεν σταματούν την τριχόπτωση, επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, το πρόβλημα ξεκινά από τη ρίζα, ενώ με το κούρεμα δυναμώνουμε το στέλεχος της τρίχας.

Η λιπαρότητα ή η πιτυρίδα ευνοούν την πτώση των μαλλιών;

Όχι. Η λιπαρότητα και η πιτυρίδα προέρχονται από αίτια που εντοπίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η τριχόπτωση ξεκινά από τη ρίζα της τρίχας, 5-6 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια.

Όταν λούζομαι χάνω πολλές τρίχες; Να ανησυχήσω;

Όχι, κατ’ ανάγκη. Στη διάρκεια του λουσίματος συνήθως πέφτουν οι τρίχες που βρίσκονται στην τελογενή τους φάση (φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της, όμως στη θέση της αναπτύσσεται νέα τρίχα). Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις τρίχες που πέφτουν με το χτένισμα. Οι τρίχες λοιπόν που χάνονται, ενδεχομένως να αποτελούν ένδειξη παθολογικής τριχόπτωσης, μπορεί όμως να πρόκειται απλώς και μόνο για φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών. Για παράδειγμα την άνοιξη και το φθινόπωρο η φυσιολογική τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει και στην πτώση μέχρι και 100-150 τριχών καθημερινά! Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιδεινώνεται, μόνο ο ειδικός στο θέμα των μαλλιών μπορεί να κάνει την σωστή διάγνωση και είτε να σε καθησυχάσει είτε να αρχίσει την κατάλληλη αγωγή.

Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ για περαιτέρω διερεύνηση;

Σε κάθε σοβαρή τριχόπτωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο δερματολόγο ,ο οποίος θα προσδιορίσει την αιτία που προκαλεί την απώλεια των μαλλιών. Το ιατρικό ιστορικό που θα πάρει, σε συνδυασμό με τις εξετάσεις που θα ζητήσει, θα τον βοηθήσουν να βρει την καλύτερη για εσένα λύση.

Τελικά υπάρχει οριστική θεραπεία για την τριχόπτωση;

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης εκτός εποχής, δεν είναι απλή υπόθεση και δεν λύνεται ποτέ με την απλή αναγραφή μιας «μαγικής» συνταγής. Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών και φαρμάκων κάτω από την διαρκή παρακολούθηση του ειδικού που θα τροποποιεί και θα εξατομικεύει την θεραπεία ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Εμφανίζω τριχόπτωση μόνο κάθε άνοιξη τι μπορώ να κάνω για να τη σταματήσω;

Για την εποχική τριχόπτωση, ενδείκνυται η χρήση ειδικών θεραπευτικών αγωγών με σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες που δυναμώνουν την τρίχα και ενισχύουν την ανάπτυξή της. Ευεργετικά αποτελέσματα έχει επίσης το μασάζ, επειδή τονώνει τη μικροκυκλοφορία.

Πως είναι δυνατόν αφού υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ο πατέρας μου να έχει περισσότερα μαλλιά από μένα;

Κι όμως είναι δυνατόν σε περίπτωση που έχεις πάρει την κληρονομική προδιάθεση από το μέρος της μητέρα σου. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι δυο αδέλφια, έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετική συμπεριφορά στο θέμα της τριχόπτωσης. Π.χ. ο ένας είναι εντελώς φαλακρός και ο άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει περίπτωση η δίαιτα αδυνατίσματος που ακολουθώ να μου να προκαλέσει τριχόπτωση;

Συχνά οι δίαιτες που αποκλείουν διάφορες ομάδες τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή ο οργανισμός στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν και στην υγεία της τρίχας. Επίσης η έλλειψη κάποιων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος, χαλκός και ο ψευδάργυρος, μπορεί να κάνουν τα μαλλιά πολύ ξηρά ή πολύ λιπαρά και εύθραυστα και να οδηγήσει στην απώλειά τους.

Υπάρχει διατροφή που να εμποδίζει την απώλεια μαλλιών;

Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά εξασφαλίζει στον οργανισμό: βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (όπως Α, C και Ε), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ευνοούν την παραγωγή νέων τριχών.

Είναι αλήθεια ότι το στρες «σκοτώνει» τα μαλλιά;

Το στρες πράγματι συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες της παροδικής, ευτυχώς, τριχόπτωσης. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή, όταν ο οργανισμός ηρεμεί, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν.

Το καπέλο και το κράνος προκαλούν φαλάκρα;

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι στρατιωτικοί, οι αθλητές και όσοι οδηγούν μηχανή δεν θα είχαν μαλλιά. Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι το κράνος και το καπέλο ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, και μάλιστα προσωρινή, μόνο όταν είναι πολύ σφιχτά.

Τελικώς, ισχύει ότι οι άντρες με φαλάκρα έχουν και έντονη σεξουαλική δραστηριότητα;

Αυτή η διαδεδομένη αντίληψη δεν επιβεβαιώνεται από καμία επιστημονική μελέτη. Οι φαλακροί δεν έχουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα, το κυριότερο από τα οποία είναι η τεστοστερόνη) από τους άνδρες με πλούσια μαλλιά. Πρόκειται απλώς για μύθο...