3 σημεία που προδίδουν την ηλικία σου

13.10.2015
Μπορεί να έχουμε κάνει τα πάντα για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική και να τα έχουμε καταφέρει. Ο χρόνος όμως είναι ανελέητος και για το σώμα. Αφήνει ίχνη στα χέρια, τα μπράτσα, το λαιμό και το ντεκολτέ και είναι αυτά που πρώτα θα μαρτυρήσουν το πέρασμά του.

Όταν τα μπράτσα χαλαρώνουν…

Οι ώριμες γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν να φάνε ανάλατο φαγητό σε ένα εστιατόριο παρά να ανακινήσουν την αλατιέρα με το γυμνό τους χέρι. Έτσι εκφράζουν την ανασφάλειά τους βλέποντας το δέρμα στην εσωτερική πλευρά των μπράτσων τους να γίνεται πλαδαρό. Ο ένοχος πίσω από το φαινόμενο αυτό είναι τα μειωμένα επίπεδα παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης στο ώριμο δέρμα, ιδίως σε άτομα με λεπτό σωματότυπο. Η ίδια ενοχλητική εικόνα εμφανίζεται και σε νεότερες γυναίκες, με το δέρμα να «περισσεύει» ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους. Εκτός όμως από τη χαλάρωση, αισθητικό πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει και η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στην εσωτερική πλευρά των μπράτσων, όπως και η κυτταρίτιδα, που δείχνει να προτιμά την περιοχή.

Η αισθητική χειρουργική έχει λύσεις…

Απευθυνθήκαμε στον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, και του ζητήσαμε να μας διαφωτίσει και να λύσει τις απορίες μας.

Ποιες τεχνικές θα προτείνατε σε περίπτωση που υπάρχει έντονη χαλάρωση στα μπράτσα χωρίς περιττό λίπος ή κυτταρίτιδα;

Η θεραπεία θερμικής ανάπλασης δέρματος FractoraPlus είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως είναι η εσωτερική επιφάνεια στα μπράτσα αλλά και το εσωτερικό μέρος των μηρών και των γονάτων ή η περιοχή της κοιλιάς. Πρόκειται για μια νέα, μη επεμβατική μέθοδο σύσφιξης, που «επεμβαίνει» στα δύσκολα σημεία με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων. Αν η χαλάρωση στην περιοχή των μπράτσων δεν είναι πάρα πολύ έντονη, τότε μπορεί να εφαρμοστεί το Accent. Πρόκειται για μηχάνημα που διαθέτει δύο κεφαλές, η μία μεταφέρει τη θερμότητα στους ιστούς και η άλλη συνδυάζει τη μονοπολική ραδιοσυχνότητα με μασάζ για καλύτερη λεμφική παροχέτευση. Η θερμότητα έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνώνονται και να ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και ενισχύεται η κυκλοφορία. Η θεραπεία Accent επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 10 μέρες. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά επέρχεται βελτίωση και κατά τους 3-4 πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή.

Κόστος: Σύσφιξη μπράτσων με ραδιοσυχνότητες Accent ή Fractora (ανά συνεδρία) €150.

Σε ποιες περιπτώσεις θα προτείνατε τη βραχιονοπλαστική;

Όταν η χαλάρωση είναι πολύ έντονη, μόνο η πλαστική βραχιόνων μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα. Κατά την επέμβαση αφαιρείται το περίσσιο δέρμα από το εσωτερικό των μπράτσων –τόση ποσότητα δέρματος και λίπους ώστε να επιτευχθεί η ανόρθωση και να δοθεί το επιθυμητό σχήμα. Η τομή ξεκινά λίγο πάνω από το εσωτερικό του αγκώνα και καταλήγει στο εσωτερικό της μασχάλης. Η ανάρρωση πραγματοποιείται σταδιακά και για διάστημα δύο εβδομάδων η ασθενής θα χρειαστεί να φορά ελαστικό επίδεσμο. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ελαφρού οιδήματος στα άκρα, καθώς και ήπιο μελάνιασμα, τα οποία θα υποχωρήσουν μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Για λίγο καιρό μετά την επέμβαση η τομή θα είναι κόκκινη, ενώ η λεπτή ουλή που μένει –η οποία συνήθως δεν είναι εμφανής, λόγω του σημείου στο οποίο γίνεται η τομή– επουλώνεται σταδιακά μέσα σε ένα χρόνο.

Κόστος: Πλαστική βραχιόνων €3.500-4.000.

Όταν τα χέρια προδίδουν…

Οι παλιές σταρ δεν έβγαζαν ποτέ τα γάντια τους, όχι μόνο για λόγους κομψότητας αλλά και γιατί ήταν το σημείο που μαρτυρούσε την αληθινή τους ηλικία. Είναι αλήθεια πως με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα που καλύπτει τη ράχη των χεριών χάνει τη ελαστικότητά της, γίνεται ολοένα και πιο λεπτή και διάφανη, με αποτέλεσμα οι φλέβες να διαγράφονται εντονότερα. Μετά τα 50, μάλιστα, εγκαθίστανται στην επιφάνειά της μικρές, επίπεδες καφέ κηλίδες, αδιάψευστος μάρτυρας τόσο της ηλικίας όσο και της απερίσκεπτης συμπεριφοράς μας στον ήλιο. Ευτυχώς σήμερα η αισθητική δερματολογία και ιατρική, με την πολύτιμη συνδρομή της τεχνολογίας λέιζερ, έχουν τον τρόπο και τα μέσα να σβήσουν τα σημάδια και να επαναφέρουν έως ένα σημείο τον όγκο και την ελαστικότητα της επιδερμίδας των χεριών.

Ενυδάτωση και αναζωογόνηση: Η τραχιά και θαμπή όψη, με λεπτές γραμμές και ρυτίδες που παρατηρούνται με τα χρόνια στην επιδερμίδα των χεριών, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των επιπέδων ενυδάτωσης και πιο συγκεκριμένα στη μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέος. Για την αναπλήρωσή του τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται από πολλούς δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς σε γυναίκες 40+, με πολύ καλά αποτελέσματα, η μέθοδος Hydrate™ με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλό της αγωγής, εγχύεται με πολύ λεπτές βελόνες –σαν προϊόν μεσοθεραπείας– στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών ένα κοκτέιλ μη διασταυρωμένου υαλουρονικού οξέος και 0,9% μαννιτόλης – ένας φυσικός πολυσακχαρίτης με αντιοξειδωτική δράση. Το κοκτέιλ αυτό τροφοδοτεί το δέρμα με υγρασία, το αναζωογονεί, αποκαθιστά τη λάμψη του και το προστατεύει από τη φωτογήρανση. Ανάλογα με την ένταση του προβλήματος, απαιτούνται 3-4 συνεδρίες. Η ενόχληση κατά τη θεραπεία είναι ελάχιστη και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της. Το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και ένα χρόνο.

Ανάπλαση και όγκος: Δέρμα ρυτιδωμένο, που δείχνει «άδειο», χωρίς όγκο, με φλέβες να διαγράφονται έντονα. Σημάδια που κάνουν τα χέρια να δείχνουν συνήθως πιο γερασμένα από το πρόσωπο. Αιτία, η μείωση του πάχους του λιπώδους ιστού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Για την αναπλήρωση του όγκου, καθώς και για το «γέμισμα» των ρυτίδων, μια από τις πιο γνωστές τεχνικές που εφαρμόζονται εδώ και μία δεκαετία και στην περιοχή των χεριών είναι το Radiesse™, γνωστό και ως «υγρό lifting». Πρόκειται για ενέσιμο εμφύτευμα, ένα μαλακό πλέγμα τζελ, το οποίο περιέχει μικροσφαιρίδια υδροξυλαπατίτη ασβεστίου, ένα βιοϋλικό που στη φυσική μορφή του υπάρχει στα οστά και τα δόντια μας. Με την έγχυσή του με πολύ λεπτές βελόνες στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών σε μικρές ποσότητες λειτουργεί σαν σύστημα στήριξης που προσφέρει άμεσα ορατό όγκο, ενώ η δράση του συνεχίζεται στις επόμενες εβδομάδες με την ενεργοποίηση της σύνθεσης φυσικού κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, κάνοντας σταδιακά το δέρμα πιο σφριγηλό και ελαστικό. Η εφαρμογή γίνεται με τοπικό αναισθητικό και η διαδικασία διαρκεί 30-60 λεπτά. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της από την επόμενη κιόλας ημέρα. Το αποτέλεσμα διατηρείται για 12-18 μήνες, ανάλογα με την ηλικία και το lifestyle της ασθενούς (κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο κ.λπ.).

Όγκος με «δικό» μας λίπος: Μια αποτελεσματική, αλλά πιο σύνθετη και χρονοβόρα μέθοδος για την ανάκτηση του χαμένου όγκου στα χέρια είναι το Lipofilling, η μεταφορά αυτόλογου λίπους από περιοχές όπου πλεονάζει (π.χ. από τους μηρούς, την εσωτερική πλευρά των γονάτων ή την κοιλιά) και η έγχυσή του στα κενά ή αδυνατισμένα σημεία των χεριών. Η διαδικασία περιλαμβάνει 3 στάδια: Τη συλλογή του λίπους με λεπτή σύριγγα ή μικροκάνουλες, τον καθαρισμό με φυγοκέντριση και τη λιπομεταφορά με την επανέγχυση στο επιθυμητό σημείο. Η τεχνική αυτή, εφόσον γίνει σωστά από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, όπως ενδέχεται να συμβεί με μια ξένη ουσία. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε περίπου μία ώρα. Επειδή ένα ποσοστό λίπους απορροφάται από τον οργανισμό, συνιστάται συνήθως μια δεύτερη, επαναληπτική συνεδρία. Η ήπια ενόχληση για 1-2 μέρες στην περιοχή αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Το αποτέλεσμα γίνεται ορατό σε 2-3 μέρες, μόλις υποχωρήσει το ελαφρύ οίδημα. Είναι πολύ φυσικό και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν ο λαιμός δεν στέκεται στο… ύψος του

Ο μακρύς, λείος λαιμός αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα θηλυκότητας. Είναι όμως και ένα από τα πλέον ευάλωτα σημεία στο νόμο της βαρύτητας. Το δέρμα στο λαιμό είναι πιο λεπτό και ξηρό απ' ό,τι στο υπόλοιπο σώμα και έχει λιγότερο υποδόριο λίπος, με αποτέλεσμα η χαλάρωση να εμφανίζεται πιο εύκολα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό δρα Γεώργιο Παπαγεωργίου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πραγματικά χαλαρός λαιμός, με συμμετοχή δηλαδή του δέρματος, του υποδόριου λίπους και των επιφανειακών μυών που τον στηρίζουν (μυώδες πλάτυσμα), αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Η ανόρθωση λαιμού είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία σπάνια γίνεται μόνη της, αλλά πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας επέμβασης πλαστικής προσώπου (face lifting), με μια τομή εμπρός και πίσω από το αυτί. Εάν συνυπάρχει περίσσεια λίπους (διπλοσάγονο) γίνεται ταυτόχρονα και λιποαναρρόφηση. Η αποθεραπεία γίνεται σταδιακά τις επόμενες 10-15 ημέρες και δεν συνοδεύεται από πόνο, απλώς παρουσιάζεται οίδημα και ίσως κάποιες εκχυμώσεις. Για τις πιο ήπιες περιπτώσεις ο δρ Παπαγεωργίου εφαρμόζει ένα συνδυασμό διαφόρων μη επεμβατικών θεραπειών, που στόχο έχουν τη βελτίωση της υφής του δέρματος και τη βελτίωση της επιδερμικής χαλάρωσης.


Και τρεις μη επεμβατικές μέθοδοι

Skinneedling: Ο μηχανικός ερεθισμός της περιοχής με ένα κύλινδρο (roller), ο οποίος φέρει μικροσκοπικές ακίδες, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, κινητοποιώντας το μηχανισμό της επούλωσης του τραύματος που προκαλείται. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται συνήθως σε μία συνεδρία. Ο χρόνος αποθεραπείας για την περιοχή του λαιμού κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση από 3-6 ημέρες. Τα αποτελέσματα (λείανση και ανάπλαση της επιδερμίδας) οριστικοποιούνται έπειτα από 5-6 εβδομάδες και διαρκούν για 2 ή και περισσότερα χρόνια.

Ραδιοσυχνότητες: Με τη θερμότητα που διοχετεύουν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος τα ειδικά μηχανήματα μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων με fractional λέιζερ «αναγκάζουν» τους ινοβλάστες να συνθέσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο λεία και να ανακτά σταδιακά τη σφριγηλότητά της. Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 4 έως 8, ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, με διαρκή προοδευτική βελτίωση για τους επόμενους 6 μήνες.

Μεσοθεραπεία: Η έγχυση ενδοδερμικά σκευασμάτων με διαλύματα βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων, υαλουρονικού οξέος κ.λπ. με τη βοήθεια βελονών αναζωογονεί την επιδερμίδα, τη συσφίγγει, βελτιώνει την υφή της και ενισχύει τη φυσική της άμυνα απέναντι στη γήρανση. Απαιτούνται συνήθως 3-4 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Update: Οκτώβριος 2015.