Φτιάξε μόνη καλλυντικά με ταχίνι!

14.03.2016
Σουσάμι, ταχίνι, σησαμέλαιο! Εκμεταλλεύσου τις ιδιότητές τους και πρόσφερε στο δέρμα σου θρέψη σε βάθος! Mην αφήσεις σταγόνα τους να πάει χαμένη!

Το σουσάμι σε όλες τις εκδοχές του (σπόρους, λάδι, ταχίνι) είναι από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία τροφές. Περιέχει την πολύτιμη για το δέρμα βιταμίνη Ε, έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές, ήπια αντηλιακές, αντιγηραντικές και θρεπτικές, που το καθιστούν ιδανικό για τη φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματος, καθώς και για την αναδόμηση των μαλλιών και των νυχιών.

Φυσικές συνταγές ομορφιάς με ταχίνι

Μάσκα προσώπου

Και... τέλος στην κουρασμένη όψη!

Θα χρειαστείς: * 1 κουταλάκι ταχίνι * 1 κουταλάκι αλόη (για επούλωση) * 1 κουταλάκι μέλι (για ανάπλαση) * 1 κουταλάκι ροδόνερο (για άρωμα και ενυδάτωση)

Ανάμειξε τα υλικά και άπλωσε το μείγμα σε πρόσωπο και λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Άφησε να δράσει για 20 λεπτά και ξέπλυνε με χλιαρό νερό ή φυσιολογικό ορό.

Μάσκα προσώπου για κανονικές και ξηρές επιδερμίδες

Για λεία και σφριγηλή επιδερμίδα!

Θα χρειαστείς: * 1 κουταλάκι ταχίνι * 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι (ρυθμίζει τη λιπαρότητα)

Ανακάτεψε τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, που θα απλώσεις σε πρόσωπο και λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Άφησε να δράσει για 20 λεπτά και ξέπλυνε με δροσερό νερό.

Τονωτική μάσκα προσώπου

Για βαθιά οξυγόνωση της επιδερμίδας!

Θα χρειαστείς: * 1 κουταλάκι ταχίνι * 1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο * 1 κουταλάκι λάδι ελιάς (τονώνει την κυκλοφορία του αίματος έτσι ώστε να οξυγονωθεί η επιδερμίδα).

Σε ένα γουδί κοπάνησε το δεντρολίβανο και το λάδι ελιάς, μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Πρόσθεσε το ταχίνι και ανακάτεψε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Άπλωσέ το σε πρόσωπο και λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και άφησέ το να δράσει για 20 λεπτά. Ξέπλυνε με δροσερό νερό.

Μάσκα προσώπου για λιπαρή επιδερμίδα

Και πες... ματ στη γυαλάδα!

Θα χρειαστείς: *1 κουταλιά της σούπας ταχίνι (θρεπτικό) * 1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό άργιλο σκόνη (στυπτικός, ρυθμίζει τη λιπαρότητα) * 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας (τονωτική, αντισηπτική, δροσιστική).

Ανακάτεψε τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα, που θα απλώσεις σε πρόσωπο και λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Άφησέ το να δράσει για 20 λεπτά. Ξέπλυνε με δροσερό νερό.

Μάσκα προσώπου με βιταμίνες

Και... αποχαιρέτησε τις ρυτίδες!

Θα χρειαστείς:* 1 κουταλάκι ταχίνι * 1 κρόκο αβγού (πολυβιταμινούχο) * 7 σταγόνες χυμό από φρέσκο λεμόνι (διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου της επιδερμίδας) * Προαιρετικά 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς (για άρωμα).

Ανακάτεψε τα υλικά και άπλωσε το μείγμα σε πρόσωπο και λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Άφησέ το να δράσει για 20 λεπτά. Ξέπλυνε με δροσερό νερό.

Ήπια αντηλιακή πάστα σώματος

Για ενυδάτωση, θρέψη και αντηλιακή προστασία!

Θα χρειαστείς: * 150 ml σησαμέλαιο * 1 κουταλιά κερί μέλισσας (ενυδατικό, δεν κλείνει τους πόρους της επιδερμίδας) * 10 ml τζελ αλόη βέρα (αναπλαστική, επουλωτική).

Σε μπεν μαρί λιώσε το κερί μέλισσας μέχρι να γίνει διάφανο σαν λάδι, πρόσθεσε το σησαμέλαιο και την αλόη και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν δεν έχεις μπεν μαρί, χρησιμοποίησε ένα κατσαρολάκι για την παρασκευή της πάστας, το οποίο τοποθετείς σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τοποθέτησε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο και άφησέ το να κρυώσει. Απλώνεις την πάστα στην επιδερμίδα 20 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο.

Θρεπτικό και ενυδατικό λάδι σώματος

Ιδανικό για πολύ ξηρές επιδερμίδες!

Θα χρειαστείς: * 1 κουταλιά ταχίνι * 1 κουταλιά κερί μέλισσας (ενυδατικό) * 150 ml σησαμέλαιο * 35 ml λάδι αβοκάντο (θρεπτικό) * 14 ml ροδέλαιο (μαλακτικό, καταπραϋντικό).

Σε μπεν μαρί λιώσε το κερί μέλισσας μέχρι να γίνει διάφανο σαν λάδι, πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τοποθέτησέ το σε γυάλινο βάζο και άφησέ το να κρυώσει. Να απλώνεις την πάστα στην επιδερμίδα κάθε βράδυ ή πρωί μετά το ντους.

Αναδομητικό λάδι μαλλιών

Και κάνε τα μαλλιά σου να λάμψουν!

Θα χρειαστείς: * 150 ml σησαμέλαιο * 30 ml λάδι ελιάς * 20 ml καστορέλαιο

Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα και βάλε το σε γυάλινο μπουκαλάκι, όπου θα το διατηρήσεις για αρκετές χρήσεις. Να ανακινείς καλά πριν κάθε χρήση και να το απλώνεις στα μαλλιά με ελαφρύ μασάζ. Καλύπτεις το κεφάλι με νάιλον σκουφάκι του ντους και πετσέτα, για να το διατηρείς ζεστό και άφησε τη μάσκα να δράσει για 1 ώρα. Λούσου ύστερα, κανονικά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 127

Update: Μάρτιος 2016.