Πότε να πετάξεις τα καλλυντικά σου

11.04.2016
Τα προϊόντα ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης. Δύο φορές το χρόνο λοιπόν, κάνε μια γενική εκκαθάριση και πέταξε χωρίς δισταγμό τα αγαπημένα σου καλλυντικά ακόμα και πριν τα τελειώσεις.

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής για κάθε κατηγορία καλλυντικών; Τι πρέπει να ξέρεις και τι να προσέξεις. Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης, ο χρόνος ζωής ενός καλλυντικού είναι κατά μέσο όρο 30 μήνες από την ημερομηνία παρασκευής του. Στην περίπτωση αυτή, δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης πάνω στο προϊόν. Η σχετική ένδειξη πρέπει να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία μόνο όταν οι προδιαγραφές του προϊόντος υπαγορεύουν μικρότερη διάρκεια ζωής από το χρονικό διάστημα αυτό. Ωστόσο, από τη στιγμή που ένα καλλυντικό φτάσει στα χέρια του καταναλωτή, δεν ισχύει πια αυτός ο κανόνας. Κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ και αρώματα χάνουν γρηγορότερα τις ιδιότητές τους όταν ανοιχτούν, ενώ συχνά γίνονται εστίες μικροβίων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

ΚΡΕΜΕΣ

Από 6 έως 9 μήνες

Αν έχεις τη συνήθεια να αγοράζεις καινούρια κρέμα πριν τελειώσει η παλιά, είναι φυσικό αυτές να συσσωρεύονται πάνω στην τουαλέτα σου και να μένουν εκεί για αρκετό καιρό. Μια κρέμα, όμως, από τη στιγμή που θα ανοιχτεί έχει διάρκεια ζωής μερικούς μήνες και αυτό εξαρτάται από τη σύνθεσή της. Μια απλή ενυδατική κρατάει περίπου 9 μήνες, ενώ ένα πιο σύνθετο προϊόν που περιέχει για παράδειγμα βιταμίνες, μόνο 4-6.

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Έως 6 μήνες

Περιέχουν νερό σε ποσοστό 90% και γι΄ αυτό μπορεί να γίνουν εύκολα εστίες μικροβίων.

ΛΟΣΙΟΝ

Έως 6 μήνες

Και σ΄ αυτή την περίπτωση, το νερό αποτελεί τη βάση της σύνθεσή τους. Το καλοκαίρι, καλό είναι να διατηρείς τα προϊόντα αυτά στο ψυγείο.

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ

Έως 6 μήνες

Τα παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, τα ακουμπάμε στην άμμο και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες στον ήλιο. Οι αποτελεσματικότητα των φίλτρων μετά από μερικούς μήνες είναι δυνατόν να εξασθενίσει. Καλύτερα να πετάξεις όλα τα περσινά.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΤΟΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

Έως 3 μήνες

Πρόκειται για ευαίσθητα καλλυντικά τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

ΜΕΪΚΑΠ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕ ΤΕΝ

Από 6 έως 12 μήνες

Τα προϊόντα σε υγρή μορφή είναι πιο ευαίσθητα γιατί περιέχουν περισσότερο νερό. Επιπλέον, περιέχουν λιπαρές ουσίες που εύκολα αλλοιώνονται. Καθάριζε συχνά το σφουγγαράκι που χρησιμοποιείς.

ΠΟΥΔΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΖ

Εως 2 χρόνια

Με την προϋπόθεση ότι φυλάσσονται σε μέρη ξηρά και δροσερά, μπορείς άφοβα να τα χρησιμοποιείς για πολύ καιρό.

ΚΡΑΓΙΟΝ

Από 6 μήνες έως 1 χρόνο

Τα λιπ γκλος είναι πιο ανθεκτικά από τα κραγιόν και διαρκούν περισσότερο. Ωστόσο, τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής έχουν γενικά μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν αλλοιώνονται εύκολα. Πέταξε, όμως, αμέσως όλα τα κραγιόν που έχουν χάσει το καπάκι τους, καθώς και αυτά που έχουν ξεραθεί.

ΜΑΣΚΑΡΑ

3 μήνες

Θεωρητικά, το προϊόν αυτό λόγω των συντηρητικών που περιέχει και της σκούρας συσκευασίας του θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το πρόβλημα είναι ότι το βουρτσάκι του το οποίο έρχεται σε επαφή με τον αέρα «μαζεύει» σκόνη και βακτηρίδια μεταφέροντάς τα στο εσωτερικό του σωληναρίου. Καλύτερα, λοιπόν, να μην το κρατάς περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες προς αποφυγή κάποιας μόλυνσης των ματιών. Αν το προϊόν στεγνώσει πριν από αυτό το διάστημα, πέταξέ το αμέσως και μην προσπαθήσεις να προσθέσεις νερό για να διαρκέσει περισσότερο.

ΑΡΩΜΑΤΑ

Εως 2 χρόνια

Χάρη στο οινόπνευμα που περιέχουν, είναι πολύ ανθεκτικά. Προϋπόθεση όμως είναι να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Το φως σε συνδυασμό με τη ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός τους.

ΣΠΡΕΪ

Πολλά χρόνια

Αποσμητικά, λακ για τα μαλλιά και άλλα προϊόντα σε μορφή σπρέϊ δεν έχουν ημερομηνία λήξης αφού τα προωθητικά αέρια που περιέχουν είναι από μόνα τους βακτηριοκτόνα.

Κάνε τα να διαρκέσουν περισσότερο

Γενικά, όλα τα καλλυντικά περιέχουν συντηρητικά που προφυλάσσουν τα δραστικά συστατικά τους, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποφύγουν την αλλοίωση. Σημαντικός είναι και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε.

  • Όσον αφορά την αποθήκευση, πρέπει απαραιτήτως να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου το οποίο είναι δυνατόν να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις.
  • Φρόντισε να κλείνεις καλά το καπάκι μετά τη χρήση: η επαφή του προϊόντος με τον αέρα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση. Ακόμη το απλό βούτηγμα του δακτύλου μας μέσα στη σύνθεση, προκαλεί αναπόφευκτα την ανάπτυξη βακτηριδίων. Για καλή μας τύχη, οι εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά συσκευασίες που προστατεύουν τα προϊόντα από τους εξωτερικούς παράγοντες (σωληνάρια, ντισπένσερ κλπ.) κι έτσι αυτά διαρκούν περισσότερο.
  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πετάξεις αμέσως ένα προϊόν που έχει αλλοιωθεί η μυρωδιά ή το χρώμα του –δείγμα οξείδωσης και επομένως υποβάθμισης των συστατικών του.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Χρησιμοποίησέ τα χωρίς καθυστέρηση

Τα φυλάμε για να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο ταξίδι ή σε μια σύντομη καλοκαιρινή απόδραση. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του μεγέθους τους είναι πολύ πρακτικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προϊόντα που έχουν κανονικό μεγέθος, η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο ένας χρόνος. Μην τα αφήνεις, λοιπόν, πολύ καιρό στο ντουλάπι.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 78

Update: Απρίλιος 2016.