Πώς θα νικήσεις τις ρυτίδες της θλίψης

24.05.2016
Έχεις εμφανίσει δυο γραμμές «ανάμεσα» στη μύτη; Μάθε πώς θα τις «εξαφανίσεις».

Οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι δύο χαρακτηριστικές γραμμές που ξεκινούν από τα πτερύγια της μύτης και τελειώνουν στις γωνίες του στόματος αποκαλούνται «ρυτίδες γέλιου» σε νεαρή ηλικία, στην ώριμη όμως εξαιτίας της χαλάρωσης μετατρέπονται σε ρυτίδες «θλίψης ή πικρίας». Τη θλιμμένη έκφραση έρχονται να συμπληρώσουν οι γραμμές της μαριονέτας, οι κάθετες ρυτίδες που ξεκινούν από την άκρη των χειλιών και φτάνουν μέχρι το πιγούνι.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Πρόληψη

Εκτός από την εκφραστικότητα του προσώπου και την κληρονομικότητα, δευτερογενείς παράγοντες, όπως αυξομειώσεις βάρους, κάπνισμα και έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση των βαθιών ρινοπαρειακών ρυτίδων της θλίψης. Η πρόληψη επομένως συνίσταται στην καθημερινή χρήση αντηλιακού και στην εξάλειψη των επιβαρυντικών αυτών παραγόντων.

Αντιμετώπιση

Fillers

Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος διόρθωσης των ρυτίδων της θλίψης και γεμίσματος των εμβαθύνσεων είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα (fillers) στα σημεία όπου εντοπίζονται βαθιές πτυχώσεις του δέρματος. Εκτός από το υαλουρονικό οξύ, αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν υδροξυαπατίτη του ασβεστίου, ένα βιοσυμβατό υλικό γνωστό με την ονομασία Radiesse®. Κατά την έγχυσή του τα μικροσφαιρίδια ανόργανων μεταλλικών αλάτων ασβεστίου που περιέχει σε διάλυμα γέλης δημιουργούν με τις υπάρχουσες ίνες κολλαγόνου ένα πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται νέο κολλαγόνο. Λόγω της δράσης αυτής προσφέρει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας – 18 μήνες κατά μέσο όρο. Δεν είναι απαραίτητη η τοπική αναισθησία, καθώς το ενέσιμο υλικό περιέχει λιδοκαΐνη. Μετά την έγχυση είναι πιθανό να παρουσιαστεί οίδημα.

Το κόστος για το Radiesse ξεκινά από €400 ανά συνεδρία (και από €200 για το υαλουρονικό οξύ).

Ellansé™

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο βιοσυμβατό και απόλυτα ασφαλές ενέσιμο εμφύτευμα που χρησιμοποιείται για το «γέμισμα» των ρινοπαρειακών αυλάκων και των γραμμών μαριονέτας και το οποίο όχι μόνο αυξάνει τον όγκο (όπως τα fillers) αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου. Το εμφύτευμα που τοποθετείται υποδερμικά, περιέχει την υδρόφιλη ουσία CMC, η οποία γεμίζει άμεσα και διορθώνει τις βαθιές ρυτίδες, και μικροσφαιρίδια πολυκαπρολακτόνης (PLC), που ενεργοποιούν τους ινοβλάστες και αυξάνουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου τύπου Ι, ενισχύοντας έτσι τη στήριξη του προσώπου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό, γίνεται ορατό έπειτα από 2 μήνες περίπου και διαρκεί από 1 έως 4 χρόνια (κυκλοφορούν 4 τύποι Ellansé με διαφορετική διάρκεια ο καθένας).

Το κόστος εφαρμογής ξεκινά από €300 και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του εμφυτεύματος που θα επιλεγεί.

Νήματα PDO

Το αναίμακτο lifting, όπως αποκαλείται, δηλαδή η τεχνική εισαγωγής νημάτων που ανορθώνουν τις προβληματικές περιοχές του προσώπου, προσφέρει καλά αποτελέσματα και στις ρινοπαρειακές ρυτίδες της θλίψης. Με τη βοήθεια μικροσκοπικών βελονών εισάγονται νήματα πολυδιοξανόνης (PDO) με άγκιστρα, τα οποία δημιουργούν ένα εσωτερικό πλέγμα που ανασηκώνει τους ιστούς και προσφέρει σύσφιξη, ο μικροτραυματισμός διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος από το δέρμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, με τοπική αναισθησία. Τα νήματα απορροφώνται σε διάστημα 7-8 μηνών, η παραγωγή νέου κολλαγόνου όμως συνεχίζεται ακόμα και για 2 χρόνια.
Το κόστος της συνεδρίας ξεκινά από €300.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Μάιος 2016.