Οι συμβουλές του δερματολόγου πριν φύγεις για διακοπές

22.07.2016
O κ. Κωνσταντίνος Πατρίκαλος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Ιατρείου Κοσμητικής Δερματολογίας Iatroderma και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Κοσμητικής Δερματολογίας Εφαρμογών Laser Derma Point, απαντά στις ερωτήσεις μας.
  • Υπάρχουν θεραπείες που δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται ή να συνεχίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες;

Απαγορεύεται οποιαδήποτε δερματολογική θεραπεία λεύκανσης (κατά των πανάδων), όπως επίσης και οποιασδήποτε μορφής laser. Ακόμα και το laser για αποτρίχωση ενδέχεται να ερεθίσει περισσότερο τη μελανίνη που είναι συγκεντρωμένη και να δημιουργήσει μεταφλεγμονώδεις υπομελαγχρώσεις και υπερμελαγχρώσεις. Το καλοκαίρι επίσης διακόπτονται οι συνταγογραφούμενες θεραπείες κατά της ακμής που έχουν έντονη απολεπιστική δράση αλλά και τα peelings.

  • Ποιες μη επεμβατικές θεραπείες επιτρέπονται το καλοκαίρι;

Σαν γενικό κανόνα να θυμάστε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε θεραπείες που δρουν στο δέρμα, αλλά όχι αυτές που δρουν στην επιδερμίδα, γιατί με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία υπάρχει κίνδυνος υπερμελαγχρώσεων (πανάδες) και υπομελαγχρώσεων (λευκά στίγματα). Η ιδανική θεραπεία λίγο πριν φύγουμε για τις διακοπές αλλά και από τις ελάχιστες που ενδείκνυνται για την εποχή είναι μια βαθιά ενυδάτωση με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας (micro-needling). Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι οι ενυδατικές κρέμες και τα προϊόντα φροντίδας μετά τον ήλιο βοηθούν, αλλά δρουν επιφανειακά. Αντίθετα, με το micro-needling ανοίγονται δίοδοι για τη διείσδυση πολυβιταμινών και υαλουρονικού οξέος στις βαθύτερες στιβάδες, με αποτέλεσμα το δέρμα να ενυδατώνεται, να ενισχύεται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συγχρόνως, με τη διέγερση που προκαλούν στο χόριο οι βελόνες, ενεργοποιείται ο φυσικός μηχανισμός επανόρθωσης των φθορών των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό το δέρμα όχι μόνο θωρακίζεται απέναντι στην απώλεια υγρασίας –σημαντικός παράγοντας γήρανσης– αλλά και προλαμβάνει τα σημάδια φωτογήρανσης. Επειδή το micro-needling στο πρόσωπο πραγματοποιείται σε μικρό βάθος 1 χιλιοστού, σπάνια προκαλεί εκχυμώσεις – ίσως μόνο σε πολύ ευαίσθητα σημεία, όπως είναι η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια. Για τον λόγο αυτό η επιστροφή στις κοινωνικές υποχρεώσεις είναι άμεση, ακόμα και τρεις ώρες μετά τη θεραπεία, ενώ το αποτέλεσμα είναι ορατό από την επόμενη κιόλας ημέρα.

  • Επιστρέφοντας από τις διακοπές τι μπορούμε να κάνουμε;

Βαθιά ενυδάτωση προτείνουμε και για μετά τις διακοπές. Καλό είναι μάλιστα η μεσοθεραπεία με micro-needling να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή μας στην πόλη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την επιδερμίδα σε ισορροπία και επιπλέον να διατηρήσουμε το μαύρισμά μας περισσότερο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της επίσκεψης στο δερματολόγο αμέσως μετά τις διακοπές είναι η γρήγορη διάγνωση πιθανών προβλημάτων (εμφάνιση σπίλων, ελιές που έχουν μεγαλώσει). Αντίθετα, οι θεραπείες επανόρθωσης για τα σημάδια φωτογήρανσης (με δερμοαπόξεση, fractional laser, λεύκανση κ.λπ.) θα πρέπει να ξεκινούν από τον Οκτώβριο και μετά, γιατί λόγω της έντονης ηλιοφάνειας στη χώρα μας υπάρχει κίνδυνος υποτροπής εάν η επιδερμίδα εκτεθεί, έστω και τυχαία, στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Οι κρέμες λεύκανσης π.χ. που χρησιμοποιούμε οι δερματολόγοι στις θεραπείες κατά των πανάδων περιέχουν υδροκινόνη, μια δραστική ουσία που αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης. Εύλογο είναι λοιπόν να μην «αναγκάζουμε» τα κύτταρα στο ίδιο διάστημα να ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης, εκθέτοντας την επιδερμίδα στις ακτίνες UV. Σε κάθε περίπτωση οι αντιγηραντικές θεραπείες είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται όταν το μαύρισμα θα έχει φύγει.

Καλό είναι να γνωρίζεις: Από τις ενέσιμες θεραπείες, το botox, μολονότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια και το καλοκαίρι, δεν θα έχει την ίδια διάρκεια. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της αυξημένης εφίδρωσης η τοξίνη αποβάλλεται ταχύτερα από τον οργανισμό και συγχρόνως με την έντονη συνοφρύωση που κάνουμε για να αποφύγουμε το ηλιακό φως, οι ακινητοποιημένοι μύες ενεργοποιούνται πιο γρήγορα.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Ιούλιος 2016.