Παρόλο που η εφαρμογή του αντηλιακού φαίνεται σαν μια σχετικά απλή διαδικασία, η εσφαλμένη εφαρμογή του μπορεί να σε αφήσει πιο εκτεθειμένη από όσο φαντάζεσαι.
Παρακάτω, δερματολόγοι μοιράζονται τα πιο κοινά λάθη που πιθανότατα και εσύ κάνεις με την εφαρμογή αντηλιακού.
Δεν βάζεις αρκετό
Έχεις πιθανότατα ακούσει ότι ένα ποτήρι αντηλιακό είναι αρκετό για να καλύψει το σώμα σου. Το πρόβλημα είναι ότι το να ξέρεις και να κάνεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα, λέει η Marcy Street, πιστοποιημένη δερματολόγος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόλις το ένα τέταρτο της ποσότητας που απαιτείται. «Η ελάχιστη εφαρμογή δείκτη SPF 15 σημαίνει ότι στην πραγματικότητα λαμβάνεις SPF 8».
Δεν κάνεις επανεφαρμογή αρκετά συχνά
Κάθε αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά. Ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας, όλες οι φόρμουλες (και οι αδιάβροχες) υποβαθμίζονται σημαντικά μετά από δύο ώρες στον ήλιο και νωρίτερα από αυτό εάν έχεις μείνει στο νερό ή έχεις ιδρώσει πολύ. Αλλά η επανεφαρμογή δεν είναι σημαντική μόνο όταν χαλαρώνεις στην παραλία. «Αν περνάς την ημέρα σου δίπλα σε ένα παράθυρο ή οδηγείς, εκτίθεσαι σε υπεριώδη ακτινοβολία από το τζάμι», λέει η δερματολόγος Jeanine Downie.
Αργείς πολύ να το εφαρμόσεις
Τα περισσότερα χημικά αντηλιακά "πρέπει να εφαρμόζονται περίπου 30 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο", λέει ο Steven Rotter, δερματολόγος στη Βιέννη και εκπρόσωπος του Skin Cancer Foundation. "Χρειάζεται τόσος χρόνος για να ενεργοποιηθούν τα συστατικά και να αρχίσουν να απορροφούν τις ακτίνες UV". Αντίθετα, τα φυσικά αντηλιακά, με συστατικά όπως οξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, λειτουργούν απευθείας από το μπουκάλι, γιατί κυριολεκτικά μπλοκάρουν τις ακτίνες UV σαν πέτρινος τοίχος, αντί να τις απορροφούν, οπότε υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος ενεργοποίησης.
Νομίζεις ότι το να έχεις πιο σκούρο δέρμα σε κάνει να έχεις ανοσία
Κάποιος με πολύ σκούρο δέρμα μπορεί να έχει φυσικό δείκτη προστασίας από 5 έως 8. Ωστόσο, ενώ η πρόσθετη μελανίνη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εγκαύματος, δεν το προστατεύει από τις ακτίνες UVA ή τον καρκίνο του δέρματος που μπορεί να προκαλέσουν. Επιπλέον, επειδή το δέρμα είναι πιο σκούρο, δεν έχουμε τον προφανή δείκτη του εγκαύματος για να μας πει πότε έχουμε υποστεί σοβαρή βλάβη από τον ήλιο. Και αργότερα δεν είναι τόσο εύκολο να δει κανείς τον καρκίνο του δέρματος να αναπτύσσεται σε σκούρο δέρμα. Τέλος, επειδή ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί σε σκουρόχρωμο δέρμα, όταν διαγνωστεί, η πρόγνωση είναι συχνά δυσάρεστη.
Παραλείπεις σημεία
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά επιμελείς με την εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο, αλλά μετά ξεχνάμε τα αυτιά ή τα χείλη ή το πίσω μέρος του λαιμού», λέει η Downie. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αυτά τα τρία συχνά παραμελημένα σημεία είναι από τα πιο συχνά σημεία για βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, τους δύο πιο κοινούς μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος. Το μελάνωμα, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται πιο συχνά στο πίσω μέρος των γυναικείων ποδιών, μια άλλη περιοχή που είναι δύσκολο να δεις και να φτάσεις.
Δεν παίρνεις το ρίσκο στα σοβαρά
"Συχνά ακούμε ασθενείς να λένε 'απλώς' είναι καρκίνος του δέρματος, όταν κάνουν διάγνωση. Πιστεύουν ότι θα τον αφαιρέσουν και θα τελειώσουν", λέει η Shelby Moneer, διευθύντρια εκπαίδευσης για το Ίδρυμα Έρευνας Μελανώματος. "Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μελάνωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα, και έτσι κοστίζει τις ζωές των ανθρώπων. Και συχνά εξαπλώνεται γρήγορα." Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας άνθρωπος πεθαίνει από μελάνωμα κάθε ώρα. Αλλά τα βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορούν επίσης να δώσουν μεταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δερματολόγοι τονίζουν τη σημασία των ετήσιων ελέγχων του δέρματος.
Βασίζεσαι αποκλειστικά στο αντηλιακό
Το αντηλιακό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αντηλιακής προστασίας, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι λέει ότι πρέπει επίσης να αποφεύγουμε την παρατεταμένη και έντονη έκθεση στον ήλιο.
Χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό για πάρα πολύ καιρό
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ορίζει ότι τα αντηλιακά είτε διατηρούν την πλήρη ισχύ τους για τρία χρόνια είτε περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης. Έλεγξε το μπουκάλι και εάν δεν έχει, γράψε την ημερομηνία αγοράς στη συσκευασία.