Την άποψη αυτή έρχεται να ανατρέψει ο ειδικός σχέσεων Andrew G Marshall με το βιβλίο του ''I Love You But You Always Put Me Last: How to Childproof Your Marriage''. Ο Μάρσαλ υποστηρίζει πως είναι οι μικρές παγίδες αυτές που βάζουν μπουρλότο στα θεμέλια του φαινομενικά γερού δεσμού σου.
Ιδού, οι πιο επικίνδυνες και φαινομενικά ακίνδυνες καταστάσεις που βλάπτουν το δεσμό σου:
1. Δεν σου δίνω σημασία:
Να, του έστειλες προχτές ένα μήνυμα και δεν απάντησε ποτέ. Ήσασταν παρέα όλο το απόγευμα εξάλλου, τι να απαντήσει στο sms που δεν πίστευε πως απαιτεί απάντηση. Στυος κολλητούς βέβαια, θα απαντήσει στο φτερό για το γκολ του Μέσι. Κάπως έτσι μπορεί να δρας κι εσύ.
O κίνδυνος: Αυτή η έλλειψη προσοχή του ενός στον άλλο, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα, δίνει το μήνυμα πως δεν σε/τον ενδιαφέρεις και πως άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά. Αυτά τα αρχικά αθώα μηνύματα που δεν απαντώνται, καταλήγουν σε έλλειψη συνολικής επικοινωνίας, από την οποία λήγουν και πολλοί γάμοι.
Η λύση: Θέστε τους κανόνες σας όσον αφορά την επικοινωνία σας. Αν δεν διαθέτετε πια χρόνο για να μιλάτε με τις ώρες στο τηλέφωνο, ανταλλάξτε μέιλ (που δεν κοστίζουν) και ορίστε τους κανόνες της επικοινωνίας σας, πχ όλα τα sms πρέπει να απαντώνται έστω και με ένα στικεράκι.
2. Θέλεις να επιβάλεις τις απόψεις σου στην καθημερινή σας ζωή:
Δεν είναι ψέμα πως πολλές σχέσεις έληξαν για το καπάκι της τουαλέτας που δεν σηκώθηκε και το σωληνάριο της οδοντόκρεμας που δεν σφραγίστηκε. Σίγουρα, έχεις τις δικές σου πεποιθήσεις για το που πηγαίνουν τα άπλυτα κι εκείνος την δική του σκέψη για το πώς πλένονται σωστά τα πιάτα.
Ο κίνδυνος: καθένας έχει διαφορετικές απόψεις για το τι είναι σωστό και λάθος στην καθαριότητα, την οδήγηση και ό,τι αφορά την καθημερινότητά σας και το να ουρλιάζεις για μερικά άπλυτα πιάτα κάθε μέρα σαν ενοχλητική κόρνα, μπορεί να γκρεμίσει συθέμελα τη σχέση σας.
Η λύση: αντί να γκρινιάζετε ο καθένας για να τσαντίζετε ακόμα περισσότερο τον άλλο με τις θέσεις σας στα ''σοβαρά'' τούτα ζητήματα, γιατί δεν ανταλλάζετε τα δεδομένα: ''εγώ δεν θα αφήνω τα τακούνια στο χολ αν εσύ καθαρίζεις το νιπτήρα από τις τριχούλες σου.
3. Τα ρίχνει όλα στην πλάκα:
Εσύ περνάς κόλαση στη δουλειά κι εκείνος σφυρίζει αδιάφορα, δεν θέλει να το συζητήσετε και σου λέει να το πάρεις χαλαρά. Ακόμα κι όταν τσαντίζεσαι για κάτι που έχει κάνει, προσπαθεί να σε καλοπιάσει με αστειάκια και ανεκδοτάκια.
Ο κίνδυνος: θα φτάσετε να μην παίρνετε στα σοβαρά ο ένας τα αισθήματα του άλλου.
Η λύση: ακόμα κι αν υποφέρεις και στρεσάρεσαι τσάμπα, ακόμα κι αν εκείνος πέφτει σε κατάθλιψη χωρίς λόγο, αναρωτήσου: αν εγώ ήμουν στη θέση του συντρόφου μου, πως θα αντιδρούσα σε όσα τον πικραίνουν αυτή την εποχή; Δεύτερον, προσπάθησε να αναγνωρίσεις τη διάθεση του άλλου: φαίνεται θλιμμένος, πικραμένος; Ζήτα να κάνει το ίδιο και με σένα. Κι από κοινού και χωρίς ανεκδοτάκια, δώστε ο ένας στον άλλο τον χρόνο για να ξεπεράσετε το όποιο πρόβλημα!
Kατερίνα Π.