Παρά τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει τη ζωή των νεονύμφων υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να τους χαλάσουν το κέφι πιο εύκολα κι από τη δηλητηριώδη ευχή «και του χρόνου» και που συνήθως έχουν ήδη βαρεθεί ν' ακούνε από τη στιγμή που έστειλαν τα πρώτα προσκλητήρια. Πιο συγκεκριμένα, καλύτερα να δαγκώσεις τη γλώσσα σου παρά να τους ρωτήσεις:
1. «Πότε βάζετε μπροστά για παιδί;»
Στάσου μισό λεπτό και μπες στη θέση τους: οι άνθρωποι μόλις παντρεύτηκαν και θέλουν να χαρούν τον μήνα του μέλιτος. Έχουν κουραστεί να οργανώσουν την τελετή για να ευχαριστήσουν συγγενείς και φίλους και μάλλον ελπίζουν σε μερικούς μήνες χαλάρωσης και ευδαιμονίας, καθώς θα προσαρμόζονται στη καθημερινότητα της συζυγικής ζωής.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ποιος έχει όρεξη να σκέφτεται πάνες, μίξες και αποστειρώσεις μπιμπερό; Στα άμεσα σχέδια τους μπορεί να έχουν κάποια ταξίδια, ήσυχες βραδιές με ταινίες στο σπίτι και την άνεση να ενδώσουν στην όρεξη της στιγμής. Ίσως να σκέφτονται να κάνουν παιδιά, σίγουρα όμως όχι στο άμεσο μέλλον και ακόμη πιο σίγουρα όχι την ώρα της γαμήλιας δεξίωσης.
Επιπλέον, μια ερώτηση σχετικά με την πρόθεση των νεονύμφων να τεκνοποιήσουν είναι μάλλον αγενής. Εσύ μπορεί να λαχταράς πότε θα λάβεις την πρόσκληση της βάφτισης, όμως δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς την κατάσταση της υγείας τους, τις οικονομικές τους δυνατότητες ή την ψυχολογική τους κατάσταση κι ένα τέτοιο ερώτημα μπορεί να αγγίξει κάποια ευαίσθητη χορδή και να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Κι αν η νύφη μόλις απέβαλε; Κι αν μόλις έμαθαν ότι χρειάζονται εξωσωματική; Αυτά δεν είναι θέματα που θα ήθελαν να κουβεντιάσουν σε μια περίοδο χαράς.
%PHOTO1%
2. «Χαρείτε όσο προλαβαίνετε, γιατί δεν θα κρατήσει»
Οπωσδήποτε ο μήνας του μέλιτος δεν κρατάει για πάντα αλλά η φλόγα του έρωτα μπορεί και να φουντώσει με τον γάμο. Πέρα απ' αυτό, κάθε γάμος είναι μοναδικός κι έχει τη δική του δυναμική. Το γεγονός ότι έχεις κακή προσωπική εμπειρία από τον έγγαμο βίο δεν σημαίνει τίποτα για όλους τους άλλους και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τους γκαντεμιάζεις με τέτοια σχόλια.
Μάλιστα, μ' αυτόν τον τρόπο είναι σαν να τους βάζεις ψύλλους στ' αυτιά την πιο ακατάλληλη στιγμή: «Άραγε θα μπορέσουμε να είμαστε πάντα τόσο καλά;», «Μήπως τελικά δεν είμαι όσο ευτυχισμένη ήμουν στην αρχή;», τέτοιες υποψίες είναι καλύτερα να λείπουν κι αν έχεις οποιαδήποτε ένσταση σχετικά με το αν αυτός ο γάμος πρόκειται να ευτυχήσει είναι πολύ αργά για να την υποβάλεις.
Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις λοιπόν, καλύτερα να μην πεις τίποτα.
%PHOTO1%
3. «Πώς έχετε στρογγυλέψει έτσι και οι δύο;»
Εντάξει, όλοι μπορεί να πάρουν κάποια κιλάκια τον πρώτο καιρό μετά τον γάμο. Λίγο η χαλάρωση από το στρες της διοργάνωσης, λίγο οι πειραματισμοί με τη μαγειρική και το γεγονός ότι ένα νιόπαντρο ζευγάρι περνάει περισσότερο καιρό μέσα στο σπίτι, δεν είναι ν' απορείς και να το σχολιάζεις.
Αν οι νιόπαντροι έχουν παχύνει λίγο ή πολύ, να είσαι σίγουρη ότι το γνωρίζουν ήδη -δεν μπαίνουν στα ρούχα τους καταρχάς- και δεν χρειάζονται εσένα για να τους το τονίσεις. Άλλωστε, μπορεί να νιώθουν άσχημα για το γεγονός αυτό, να τους έχει πιάσει ανασφάλεια με την εμφάνιση τους και να φοβούνται ότι μπορεί το ταίρι τους να έχει απογοητευτεί λιγάκι από αυτή την αλλαγή.
Απλά σκέψου πώς νιώθεις η ίδια όταν διαπιστώνεις ότι η ζυγαριά έχει ανέβει μερικά νούμερα. Οι παρατηρήσεις για το βάρος σου μπορεί να σε πικράνουν και να ενισχύσουν τα άγχη σου. Ποιος ο λόγος να γίνεις η ξινή της ιστορίας, σε μια τόσο όμορφη περίοδο;
Αν θέλεις οπωσδήποτε να σχολιάσεις κάτι σχετικό με την εμφάνιση του ζεύγους, βρες κάτι όμορφο να πεις όπως ότι λάμπουν κι οι δύο από ευτυχία, ότι ο γάμος τους ταιριάζει πολύ, ή οτιδήποτε μπορεί να τους φτιάξει τη διάθεση και να συμβάλλει στις ευχάριστες αναμνήσεις τους.
Διαφορετικά, μην απορήσεις αν δεν λάβεις ποτέ την πρόσκληση της βάφτισης που τόσο λαχταρούσες: απλά οι νεόνυμφοι έχουν εγκαινιάσει με το όνομα σου τη μαύρη λίστα των καλεσμένων τους και δύσκολα θα σε διαγράψουν από εκεί.