Μη γκρινιάζεις για την κοιλίτσα του: Η γυμναστική μειώνει τη λίμπιντο στον άντρα

23.02.2017
Κι ομως οι άντρες καλό είναι να μην το παρακάνουν με τη γυμναστική και τα σπορ. Η πολύ συχνή και έντονη σωματική άσκηση μπορεί να έχει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια: τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που συσχετίζει άμεσα την ένταση της άσκησης με τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Συχνότερα, το ζήτημα έχει μελετηθεί σε σχέση με τις γυναίκες και έχει διαπιστωθεί ότι σε μερικές αθλήτριες (π.χ. μαραθωνοδρόμους) η εντατική άσκηση μπορεί να διαταράξει την ορμονική λειτουργία, τον κύκλο της περιόδου, την επιθυμία για σεξ και την ικανότητα σύλληψης παιδιού. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και συνήθως διορθώνονται, όταν η αθλήτρια «κατεβάζει ρυθμούς» στην προπόνησή της.

Η άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Στους άνδρες πρόκειται για ένα πιο επίμαχο θέμα, καθώς εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ομοφωνήσουν για το πόσο και πώς η άσκηση επηρεάζει τη λίμπιντο και την αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα. Από τη μία, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ορμόνη τεστοστερόνη, άρα και την σεξουαλική επιθυμία. Όμως άλλες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να υπάρξει μείωση της τεστοστερόνης μετά από έντονη άσκηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας 'Αντονι Χάκνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αθλητιατρικό περιοδικό "Medicine & Science in Sports & Exercise", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 1.100 άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με τα σπορ επί πολλά χρόνια, ορισμένοι και σε ανταγωνιστικό επίπεδο (δρομείς, ποδηλάτες, τριαθλητές κ.α.).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια τόσο για τη σεξουαλική ζωή τους (πόσο συχνά σκέφτονταν για το σεξ και πόσο συχνά έκαναν σεξ), όσο και για τις συνήθειές τους όσον αφορά τη σωματική άσκηση (πόσο συχνά και πόσο έντονα γυμνάζονταν μέσα στην εβδομάδα).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν ελαφριά έως μέτρια σε ένταση και σε διάρκεια άσκηση, ήταν πολύ πιθανότερο να αναφέρουν ικανοποιητική έως μεγάλη λίμπιντο, σε σχέση με όσους...ίδρωναν με τις ώρες.

Όπως είπε ο Χάκνεϊ, το κεντρικό μήνυμα είναι ότι «η έντονη άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερη λίμπιντο». Το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν απαντήθηκε από τη νέα μελέτη, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι έχει να κάνει τόσο με την μεγάλη κόπωση μετά από την έντονη άσκηση, όσο και με την μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης.

Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και με νέα πειράματα. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η λίμπιντο επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από την ένταση ή από τη μεγάλη διάρκεια της άσκησης. Ένα άλλο ερώτημα προς απάντηση αφορά το ποιό είναι το «κατώφλι» της άσκησης, δηλαδή το σημείο καμπής πέρα από το οποίο η λίμπιντο παίρνει την...κάτω βόλτα.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές συνιστούν -για καλό και για κακό- λιγότερο έντονη άσκηση ειδικά αν κάποιος θέλει να κάνει παιδί.