Το σεξ φυσιολογικά θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι ευφορία, αλλά εάν μετά από την ερωτική πράξη αισθάνεσαι το στομάχι σου ανακατεμένο, είναι σημαντικό να βρεις την εστία του προβλήματος. «Δεν είναι ποτέ φυσιολογικό να αισθάνεσαι ναυτία μετά το σεξ», λέει η γυναικολόγος Lauren Streicher του Northwestern Medicine. Τούτου λεχθέντος, αυτό συμβαίνει, συνήθως για έναν από τους παρακάτω λίγους λόγους.
Διάβασε επίσης: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις
Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τράχηλο, τον «φύλακα» μεταξύ του κόλπου και της μήτρας. «Η επαφή με τον τράχηλό σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης - ή της διέγερσης του τραχήλου της μήτρας - μπορεί να δημιουργήσει αγγειοπνευμονογαστρική αντίδραση στην οποία η αρτηριακή σας πίεση και οι παλμοί σας πέφτουν» εξήγησε η επιστήμονας. Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ναυτία ή ακόμα και να λιποθυμήσεις. Ο τράχηλός σου αλλάζει καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου σου, πέφτοντας χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, γεγονός που μπορεί να τον κάνει πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.
Μπορεί επίσης να αισθανθείς ναυτία αν το σεξ είναι επώδυνο, κάτι το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης. «Οι γυναίκες με ενδομητρίωση και πυελική φλεγμονώδη νόσο μπορεί να εμφανίσουν πόνο κατά την επαφή», δήλωσε η Dr. Streicher. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι κολπικές ή τραχηλικές λοιμώξεις μέχρι ινομυώματα. «Εάν το αντιμετωπίζετε μόνο κατά την διάρκεια του σεξ, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο», πρόσθεσε.
Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις όταν η σεξουαλική έλξη για το σύντροφο σου έχει τελειώσει
Ίσως σπανιότερα, η ναυτία είναι ένα σύμπτωμα μιας ψυχολογικής κατάστασης που είναι γνωστή ως διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής. «Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να προέλθει από παλιό σεξουαλικό τραύμα ή η γυναίκα να έχει μεγαλώσει σε μια πολύ θρησκευτική ατμόσφαιρα όπου το σεξ ήταν κάτι κακό», εξήγησε η γιατρός. Θεραπείες όπως η νοητική συμπεριφοριστική θεραπεία ή τα φάρμακα για το άγχος, μπορούν να σε βοηθήσουν αλλά πάντα υπό την συμβουλή και παρακολούθηση του γιατρού σου.