Πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνη σου
1. Χαλάρωσε
Εάν δεν μπορείς να ρυθμίσεις το νευρικό σου σύστημα, δεν θα είσαι σε θέση να επιλύσεις αποτελεσματικά οποιαδήποτε προβλήματα ή συγκρούσεις ενώ αισθάνεσαι ακόμα στην τσίτα, εξηγεί στο Cosmopolitan η σύμβουλος σχέσεων Elizabeth Clair de Lune. Το να κάνεις βόλτες σπίτι ή να χορέψεις μόνη σου είναι εξαιρετικές επιλογές για να ξεφορτώσεις κυριολεκτικά. Αν ψάχνεις για μια περισσότερο επικεντρωμένη φυσική δραστηριότητα, δοκίμασε μερικές βαθιές αναπνοές εισπνέοντας από τη μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα.
2. Σκέψου όταν είσαι μόνη
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις τίποτα εκείνη την στιγμή. Είσαι αναστατωμένη ή φοβισμένη τώρα; Είσαι εκνευρισμένη ή έχεις αίσθηση ανασφάλειας; Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και να τα αναγνωρίσει πραγματικά.
3. Σημείωσε μερικές λέξεις που είπες οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν έξαλλο τον σύντροφό σου
Μόλις είσαι σε θέση να κατανοήσεις το γεγονός ότι χρειάζονται δύο για να καυγαδίσουν, θα είσαι σε θέση να κάνεις μια παραγωγική συζήτηση με τον σύντροφό σου όπου μπορείς να ρίξεις λίγο τις άμυνες σου, λέει η σύμβουλος σχέσεων Christie Tcharkhoutian.
Πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί:
1. Να είστε ειλικρινείς όταν είστε έτοιμοι να μιλήσετε ξανά
Απλά ρώτησε τον σύντροφό σου, «Είσαι έτοιμος να μιλήσεις ή χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο;» προτείνει η Tcharkhoutian. Ο χρόνος για να ηρεμήσει δεν είναι ίδιος για τον καθένα οπότε η κουβέντα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να πιέσει ο ένας τον άλλο. «Μια καλή σχέση είναι αυτή μεταξύ δύο ανθρώπων που συγχωρούν», προσθέτει επίσης. Εάν θέλεις ένα σενάριο για το τι να πεις σε περίπτωση που ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος να μιλήσει ακόμα, μπορείς να πεις κάτι σαν: «Σίγουρα θέλω να σου δώσω το χώρο που χρειάζεσαι, πότε πιστεύεις ότι θα ήταν μια καλή στιγμή για να το ξαναδούμε;».
2. Όταν είσαι έτοιμη να μιλήσεις ξανά με τον σύντροφό σου, χρησιμοποίησε το πρώτο πρόσωπο
Χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «αισθάνομαι (έτσι)» ή «νομίζω (αυτό το πράγμα)». Καλό είναι να αποφύγεις να τον κατηγορήσεις, αλλά και να αναλάβεις την ευθύνη για τα συναισθήματά σου, εξηγεί η de Lune. Η χρήση του πρώτου προσώπου βοηθά επίσης να ζουμάρεις τα συναισθήματά σου ως ομιλήτρια για οποιαδήποτε συμπεριφορά ή σύγκρουση χωρίς να εστιάζεις στη συμπεριφορά του ακροατή.
3. Άκουσε αυτά που έχει να πει ο σύντροφος σου, χωρίς να προσπαθήσεις να «διορθώσεις» εκείνη τη στιγμή
Πρόκειται περισσότερο για θέμα κατανόησής του εκείνη τη στιγμή, η οποία τελικά θα φέρει ήπια τη λύση, αντί να λύσει βιαστικά τη διένεξη, προσθέτει η de Lune. Αποδέξου το πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου χωρίς να ελαχιστοποιήσεις τις σκέψεις του, ακριβώς με την ίδια προσοχή όπως θα ήθελες να σε ακούσει ο ίδιος.