Ο τερματισμός μιας σχέσης είναι πάντα δύσκολος, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χωρίσεις με κάποιον που πραγματικά νοιάζεσαι. Ίσως εκτιμάς την υποστήριξη του συντρόφου σου, αλλά τα συναισθήματά σου έχουν γίνει πλατωνικά ή ίσως ήσασταν φίλοι πριν ξεκινήσετε τη σχέση σας και δεν θέλεις να του προκαλέσεις πόνο ή να καταστρέψεις τη μακροχρόνια σχέση σας. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ο χωρισμός με τον σύντροφο σου είναι μια λεπτή διαδικασία, ειδικά αν είσαι αποφασισμένη να προστατεύσεις τα συναισθήματά του όσο καλύτερα μπορείς.
Αποδεικνύεται ότι πολλοί άνθρωποι μένουν σε σχέσεις για πολύ καιρό επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν το άλλο άτομο ή επειδή φοβούνται πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτόν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν βλέπεις ένα κοινό σας μέλλον, η καθυστέρηση του αναπόφευκτου είναι άδικο και για τους δύο σας.
Όχι, ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα μια αποτυχία
Παρακάτω, δύο θεραπευτές σχέσεων εξετάζουν τους πιο αποτελεσματικούς και ευγενικούς τρόπους για να χωρίσεις με κάποιον που σε ενδιαφέρει ακόμα:
Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου
Το πρώτο βήμα είναι να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τα θέλω και τις ανάγκες σου: Είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου; Αν όχι, γιατί είσαι ακόμα μαζί του; Η Gabrielle Freire, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, λέει ότι ορισμένα άτομα «μπορεί να μείνουν με τον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, μέχρι μετά από προγραμματισμένες διακοπές ή γύρω στα γενέθλια του συντρόφου τους». Έπειτα, υπάρχει το θέμα της συμβίωσης και της ανάγκης να βρείτε ένα νέο μέρος για να μείνετε, κάτι που μπορεί να είναι κάτι δύσκολο έργο σε μεγάλες πόλεις.
Η ψυχίατρος και θεραπεύτρια ζεύγων Sue Varma προσθέτει ότι ένας άλλος κοινός λόγος για αναβλητικότητα είναι ο φόβος. «Ο χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία· σημαίνει ότι η ζωή μας πρόκειται να αλλάξει και θα χρειαστεί να αγκαλιάσουμε το άγνωστο», λέει. «Φοβόμαστε να είμαστε μόνοι και έχουμε διαστρεβλωμένη αντίληψη ότι δεν θα ξαναβρούμε κάποιον. Είναι μια κοινή σκέψη και ένας λόγος που μένουμε σε αδιέξοδες σχέσεις».
Το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι λόγοι απλώς παρατείνουν τη δυστυχία σου και οι δυο σας μπορεί να χάσετε άλλες ευκαιρίες. Στο τέλος της ημέρας, αν είστε δυσαρεστημένοι, μάλλον ήρθε η ώρα για μια αλλαγή — και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Οι καλύτερες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό
Επίλεξε ένα ιδιωτικό μέρος για να μιλήσετε
Από σεβασμό προς τον σύντροφό σου, «Σε γενικές γραμμές δεν συνιστώ τους δημόσιους χωρισμούς», λέει η Freire. Αντίθετα, μπορεί να είναι πιο ευγενικό να συζητήσεις το θέμα σε ένα από τα σπίτια σας ή ακόμα και σε μια βόλτα σε μια ήσυχη γειτονιά. «Αυτό συμβαίνει επειδή ένας χωρισμός συνεπάγεται μια ιδιωτική συνομιλία· τα μαγαζιά συνήθως έχουν φασαρία, οι άνθρωποι μετακινούνται και υπάρχουν πολλοί περισπασμοί». Λάβε επίσης υπόψη ότι θα αισθάνεται ευάλωτος και του αξίζει να βρίσκεται σε ένα μέρος όπου μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του.
Προσπάθησε να μην τον εκπλήξεις
Ένας άλλος λόγος για να αποφύγεις ένα μέρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα ρομαντικό, ήσυχο βράδυ; Το να πεις ότι θέλεις να χωρίσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορεί να βρει τον σύντροφο σου τελείως απροετοίμαστο. Αντίθετα, ο προγραμματισμός της συνάντησής σας λέγοντας κάτι του τύπου «Υπάρχει κάτι για το οποίο θα ήθελα να σου μιλήσω» μπορεί να του δώσει μια ιδέα ότι πρόκειται για μια σοβαρή συζήτηση.
Να είσαι ειλικρινής μαζί του
Πρώτον, τι δεν πρέπει να κάνεις: «Το ghosting είναι τόσο συνηθισμένο στις μέρες μας αλλά είναι απαράδεκτο», λέει η Varma. «Μπορεί να αποφύγεις την σύγκρουση, αλλά προκαλείς πολύ πόνο και αβεβαιότητα στον άλλον. Το να έχεις ξεκάθαρο χωρισμό με κάποιον είναι πολιτισμένο, δείχνει σεβασμό και επιτρέπει στο άλλο άτομο να θρηνήσει σωστά και τελικά να προχωρήσει». Πέρα από το ότι είναι άμεσο, η Varma λέει ότι το να παραμείνεις θετική (λέγοντας πράγματα όπως «απόλαυσα τον χρόνο που ήμασταν μαζί» και «Είσαι καταπληκτικός άνθρωπος και αξίζεις κάποιον που σου ταιριάζει καλύτερα»), είναι το κλειδί για να το διατηρήσεις μια όσο πιο θετική ατμόσφαιρα γίνεται.
Η Freire συμφωνεί, προσθέτοντας μερικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσεις τη συζήτηση:
«Θέλω να σου μιλήσω για κάτι…».
«Δεν είναι εύκολο...»
«Το σκεφτόμουν εδώ και καιρό…»
«Ξέρεις ότι προσπαθήσαμε και αυτό δεν λειτουργεί...»
«Δεν είμαι πια χαρούμενη…»
Τέλος, «Δείξε του ότι δεν θέλεις να τον πληγώσεις, αλλά θέλεις να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και μαζί του».
Να είσαι ευαίσθητη με τα συναισθήματά του, ακόμα και μετά
Για να είσαι αληθινά ευγενική με τον πρώην σου, πρόσεξε το πώς οι πράξεις σου θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τα συναισθήματά του, ακόμα και μετά την σκληρή συζήτηση. «Απόφυγε να του τηλεφωνήσεις ή να του στείλεις μήνυμα», λέει η Freire. «Ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά βάζεις ένα όριο. Εάν επικοινωνήσετε πολύ σύντομα μετά το χωρισμό, μπορεί να του δώσεις ανάμεικτα μηνύματα και να τον μπερδέψεις σχετικά με το πώς πραγματικά νιώθεις».
Και μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά η Freire λέει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κρατήσεις απόσταση από τα μέρη που γνωρίζεις ότι μπορεί να τον συναντήσεις, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.