Πως να ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου στη δουλειά

18.04.2011
Το γεγονός της εγκυμοσύνης σου σε έκανε να πετάξεις από χαρά ενώ όταν το ανακοίνωσες στον σύντροφό σου τρελάθηκε και μόνο στην ιδέα ότι θα γίνει μπαμπάς! Αλλά με τη δουλειά τι γίνεται; Ο διευθυντής το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή του χρόνου… Δεν είναι καιρός για εγκυμοσύνες…

Ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα αποκτήσεις παιδάκι κι όμως να που ήρθε η στιγμή. Το γεγονός της εγκυμοσύνης σου σε έκανε να πετάξεις από χαρά ενώ όταν το ανακοίνωσες στον σύντροφό σου τρελάθηκε και μόνο στην ιδέα ότι θα γίνει μπαμπάς! Αλλά με τη δουλειά τι γίνεται; Ο διευθυντής το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή του χρόνου… Δεν είναι καιρός για εγκυμοσύνες…

Το κλίμα χαράς διαδέχεται η αγωνία, οι σκέψεις που σε βασανίζουν γίνονται καθημερινότητα ενώ συνεχώς αναβάλεις να το αποκαλύψεις στον εργασιακό χώρο. Πως θα το πεις στο αφεντικό σου που μόλις το ακούσει θα πάθει εγκεφαλικό; Πως θα αντιδράσουν οι συνάδελφοί σου στην ιδέα ότι θα επωμιστούν μεγαλύτερο όγκο εργασίας; Κι εσύ θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου δίχως να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία τη δικιά σου αλλά και του εμβρύου;

Πότε να το πεις στον εργοδότη;

Μην καθυστερείς να ενημερώσεις τον εργοδότη σου για το γεγονός. Όσο κι αν φοβάσαι τον εξάψαλμό του και τα παράπονα για το γεγονός ότι δεν κράτησες την υπόσχεσή σου - ότι δηλαδή θα καθυστερούσες να κάνεις οικογένεια - το να κρύβεις την εγκυμοσύνη σου απλά παρατείνει την αγωνία σου.

Μπορεί στη συνέντευξη εργασίας να είχες διαβεβαιώσει πως ένα παιδί δεν συγκαταλεγόταν στα άμεσα σχέδιά σου, όμως οι προτεραιότητές σου με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν ή απλά έγιναν περισσότερες και η εγκυμοσύνη τώρα είναι γεγονός. Ερωτεύτηκες, παντρεύτηκες και θέλεις να ολοκληρώσεις την ευτυχία σου με ένα παιδάκι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα βάλεις τη δουλειά και την καριέρα σου σε δεύτερη μοίρα. Η σημερινή γυναίκα έχει βρει τον τρόπο και την φόρμουλα να συγκεράζει οικογένεια και καριέρα κάτι που καλείσαι να αποδείξεις στο αφεντικό σου.

Πάρε λοιπόν βαθιές ανάσες και ενημέρωσε τον πριν η κοιλιά σου μεγαλώσει… Για πόσο θα χρησιμοποιείς τα γλυκά και τις λιπαρές τροφές ως δικαιολογία για το πάχος σου; Άλλωστε, σκέψου ότι θα είναι ακόμη δυσκολότερο στη συνέχεια να αποκαλύψεις την αλήθεια.

Πρότεινε πλάνο αντικατάστασης

Αν σκοπεύεις να σταματήσεις να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να έχεις ενημερώσει εκτός από τον εργοδότη και τους προϊσταμένους σου από πριν ώστε να βρουν αντικαταστάτη για τους μήνες που θα απουσιάζεις.

* Μπορείς επίσης να προτείνεις να οργανώσετε μαζί ένα πλάνο εργασιών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της άδειάς σου.

* Διαβεβαίωσε πως θα φέρεις εις πέρας όλα τα απαιτούμενα και ότι θα κινηθείς με υπευθυνότητα.

* Δήλωσε επίσης την προθυμία σου να εκπαιδεύσεις, έστω και πέραν ωραρίου τα άτομα που θα σε καλύψουν κατά την απουσία σου.

Εγκυος είσαι, όχι άρρωστη

Εάν η εγκυμοσύνη συμπέσει με μια περίοδο όπου ανέμενες εργασιακή ανέλιξη και σκοπεύεις να επιστρέψεις στην εργασία σου μετά τη γέννηση του μωρού να είσαι αρκετά προσεκτική στο πως θα χειριστείς τις καταστάσεις.

Η εγκυμοσύνη σου πιθανότατα τερματίσει την προαγωγή που ήταν στα σκαριά ή να δεις αλλαγή ως προς τη φύση των καθηκόντων που σου ανατίθενται λόγω της… κατάστασής σου!

Αντέδρασε άμεσα και συζήτησέ το με τον προϊστάμενο σου. Δεν είσαι άρρωστη. Το ότι κυοφορείς δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναλάβεις ευθύνες και απαιτητικές εργασίες ούτε έχει να κάνει με τις διοικητικές σου ικανότητες.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι με την μητρότητα δεν αλλάζει ο ζήλος σου για δουλειά και διαβεβαίωσε πως σκοπεύεις να επανέλθεις δρυμήτερη και ανανεωμένη!

Και με τους συναδέλφους τι γίνεται;

Δεν είναι μόνο η αντίδραση του αφεντικού που σε προβληματίζει αλλά και αυτή των συναδέλφων. Τι θα πουν; Πως θα το αντιμετωπίσουν; Ξέρεις πως με την εγκυμοσύνη σου τους προσθέτεις φόρτο εργασίας, αν και δεν το θέλεις.

Κάποιοι θα χαρούν με το γεγονός ότι θα γίνεις μανούλα και θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση με κατανόηση και διάθεση για βοήθεια. Θα σε συγχαρούν και θα προσφερθούν να σε καλύψουν όποτε χρειαστεί. Θα σε ρωτούν καθημερινά αν αισθάνεσαι καλά και αν χρειάζεσαι τίποτα ενώ η προθυμία τους να σε αποφορτίσουν από κάθε επιλπέον εργασία θα σε σκλαβώσει.

Ωστόσο, όπως σε κάθε περίσταση θα υπάρξουν και εκείνοι που θα δυσανασχετήσουν είτε εξαιτίας του μεγαλύτερου όγκου εργασίας που θα αποκτήσουν καλύπτοντας σε είτε από καθαρή ζήλια.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να το αποκαλύψεις στους συναδέλφους;

Η καλύτερη στιγμή για να κάνεις την μεγάλη αποκάλυψη είναι μόλις οι συνάδελφοι αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι τρέχει… Όσο ενθουσιασμένη και αν είσαι με το χαρμόσυνο νέο, όπως και οι περισσότερες γυναίκες αισθάνεσαι ανασφάλεια να μιλήσεις σε όλους για το γεγονός της εγκυμοσύνης σου από τους πρώτους μήνες.

Πιθανότατα να φοβάσαι το.. κακό μάτι, τη γρουσουζιά ή απλώς δεν θέλεις να μάθουν γρήγορα κάτι τόσο προσωπικό. Εχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να το κρατήσεις κρυφό για κάποιο διάστημα και κανένας δε θα σε κατηγορήσει γι΄αυτό. Εκτός κι αν από τη φύση του είναι κακεντρεχής, οπότε θα αντιδρούσε με φθόνο σε κάθε περίπτωση.

Βέβαια, μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα… «Μην καθυστερήσεις να το πεις στον εργοδότη σου».

Αν η αλήθεια σε ζημιώνει τι να κάνεις;

Μην αποκρύψεις την εγκυμοσύνη σου προς όφελος δικό σου και με ζημία των συναδέλφων σου γιατί κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Αν για παράδειγμα κληθείς να συμμετάσχεις σε κάποιο πολύμηνο έξτρα αμειβόμενο πρότζεκτ ίσως θα έπρεπε να είσαι ξεκάθαρη απέναντι στο αφεντικό και τους συναδέλφους σου εξ΄ αρχής. Σκεψου πως θα φανεί αν στην πορεία τους «ξεφουρνίσεις» την αλήθεια. Οι περισσότεροι θα εκνευριστούν και με το δίκιο τους ενώ εσύ θα επιδείξεις έλλειψη εργασιακής ηθικής, συναδελφικότητας και ομαδικού πνεύματος δεδομένου ότι δεν θα έχεις σκεφτεί την ομάδα και το τι θα απογίνει κατά το διάστημα της απουσίας σου. Ενημέρωσε τους εξ΄ αρχής και αν θεωρήσουν ότι η συμμετοχή σου είναι απαραίτητη έστω και υπό αυτές τις συνθήκες θα σε εντάξουν στο πρόγραμμα.

Αν πιέζεσαι ζήτα προσωρινή αλλαγή πόστου

Μην περιμένεις οι ρυθμοί εργασίας σου να είναι ίδιοι με την εποχή που δεν κυοφορούσες. Αν λοιπόν οι απαιτήσεις της εργασίας σου είναι τέτοιες ώστε να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου και αυτή του εμβρύου τότε ζήτησε προσωρινή αλλαγή πόστου. Αν για παράδειγμα η δουλειά σου απαιτεί ορθοστασία ή κουβάλημα μεγάλων πάκων φακέλων και βιβλίων ζήτησε προσωρινά να μετατεθείς σε κάποιο άλλο πόστο λιγότερο κοπιαστικό σωματικά ή πρότεινε εναλλακτικές. Θα μπορούσες για παράδειγμα να ζητήσεις μια καρέκλα ώστε να ξεκουράζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή να ζητήσεις βοηθό για τις «βαριές» δουλειές. Καλύτερα να είσαι ειλικρινής με τον προϊστάμενο σου παρά να σε κρίνουν ως αναποτελεσματική ή να δυσαρεστηθεί το αφεντικό με τη δουλειά σου.

Εάν δεν είναι δυνατό να σε αλλάξουν θέση εργασίας θα μπορούσες να ζητήσεις - εάν η φύση της εργασίας σου είναι τέτοια ώστε να γίνεται και από απόσταση - να έχεις ευέλικτο ωράριο για την περίοδο της εγκυμοσύνης ή κάποιες ημέρες να εργάζεσαι από το σπίτι όπου θα είσαι πιο άνετη.

H καλή μαμά μπορεί να είναι και εργαζόμενη

Πολλές φορές έπιασες τον εαυτό σου να νιώθει ενοχές για το γεγονός του ότι έχεις επιλέξει να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ σκοπεύεις να επανέλθεις στην εργασία σου μετά το τέλος της άδεια μητρότητας. Μήπως δεν γίνεις καλή μητέρα; Είσαι εγωίστρια σκεπτόμενη μόνο τον εαυτό σου;

Μην αφήνεις τις τύψεις να σε κατακλύζουν διότι το να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε σημαίνει ότι βάζεις σε δεύτερη μοίρα την προστασία του μωρού που κυοφορείς. Μπορείς να τα κάνεις άνετα ταυτόχρονα και τα δύο. Είτε επιλέξεις να μην δουλέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επιστρέψεις στη δουλειά ελάχιστα μετά την γέννα είτε το αντίστροφο - να δουλέψεις μέχρι και τον όγδοο ή τον ένατο μήνα και να λείψεις στη συνέχεια - σκέψου ότι οργάνωσες το πλάνο σου κατά τρόπο που να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μωρό, τον εαυτό σου και την καριέρα σου.

Ηρθε η μεγάλη στιγμή! Πως θα το ανακοινώσεις;

Με όσα διάβασες πείστηκες ότι οφείλεις να γνωστοποιήσεις την εγκυμοσύνη σου το συντομότερο δυνατό. Εύκολο βέβαια να το λες δύσκολο να το κάνεις… Με ποιο τρόπο όμως θα το ανακοινώσεις στο αφεντικό σου ώστε να ακουστεί όσο πιο ανώδυνο γίνεται;

Όπως σε κάθε επαγγελματική διαπραγμάτευση έτσι και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ζυγίσεις τις καταστάσεις και να διαλέξεις την κατάλληλη στιγμή και αυτή δεν είναι άλλη από την ημέρα που ο διευθυντής θα είναι… στις καλές του.

Υπάρχουν ημέρες που ο εργοδότης σου μπαίνει στο γραφείο με άσχημη διάθεση. Δεν χαιρετάει, μιλάει απότομα και όλοι γνωρίζουν πως αν τη δεδομένη στιγμή γίνει οποιαδήποτε γκάφα δεν θα τη γλιτώσουν με μια απλή σύσταση ή κατσάδιασμα αλλά οι φωνές του θα ακουστούν σε όλο το κτήριο. Δε χρειάζεται μεγάλη λογική για να αντιληφθείς ότι αυτή είναι η λάθος ημέρα για να του πεις πως είσαι έγκυος. Αντιθέτως αν τον δεις ευδιάθετο, να σιγοτραγουδά και να αστειεύεται με τους υπαλλήλους, μάλλον ήρθε η ώρα να πάρεις τη μεγάλη απόφαση και να του ζητήσεις προσωπική ακρόαση.

Να θυμάσαι πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το πότε θα απουσιάσεις, πότε θα επιστρέψεις και το πώς θα καλυφθεί το κενό κατά την απουσία σου. Αν έχεις έτοιμες τις απαντήσεις και τις προτάσεις σου σίγουρα η αντίδρασή του θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θα είχε αν τον έφερνες μπροστά από ένα κυκεώνα άλυτων προβλημάτων. Με το να του παρουσιάσεις ένα ολοκληρωμένο πλάνο και σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν τα κενά και θα ολοκληρωθεί η εργασία σου, αυτομάτως του παρέχεις πιθανές λύσεις αποφορτίζοντάς τον από το άγχος του τι θα γίνει για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της εταιρίας. Μπορείς για παράδειγμα να προτείνεις ποιοι συνάδελφοι μπορούν να σε αντικαταστήσουν και να υποδείξεις τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό αλλά και να του παρουσιάσεις αναλυτικό πλάνο των εργασιών που θα

Σκέψου πως τα πάντα εξαρτώνται από τη διαπραγματευτική σου ικανότητα που δεν σχετίζεται μόνο με τον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου αλλά και από το πόσο απαραίτητη είσαι στην εταιρία. Σε κάθε περίπτωση πάντως να είσαι ρεαλίστρια και μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις. Ωστόσο, μη δεχτείς καταστρατήγηση των δικαιωμάτων σου που θα μπορούσαν να βλάψουν εσένα και το μωρό σου. Θυμήσου ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο ένα μικρό θαύμα της φύσης αλλά και κάτι άκρως φυσιολογικό και συνηθισμένο. Δεν είσαι η πρώτη υπάλληλος που θα ζητήσει άδεια μητρότητας… Το έχουν κάνει πολλές πριν από εσένα και να είσαι σίγουρη πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, όσο δύσκολες κι αν γίνουν οι εργασιακές συνθήκες.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα