Όσα πρέπει να κάνεις μετά τη συνέντευξη

30.09.2011
Άλλη μια συνέντευξη για εργασία έφτασε στο τέλος της. Τώρα ήρθε η ώρα να περιμένεις. Τι αγωνία είναι αυτή; Και τώρα τι κάνεις;

Άλλη μια συνέντευξη για εργασία έφτασε στο τέλος της. Τώρα ήρθε η ώρα να περιμένεις. Τι αγωνία είναι αυτή; Προσπαθείς να θυμηθείς τις ερωτήσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απάντησες. Περνάς ώρες σκεπτόμενη πως θα μπορούσες να έχεις κερδίσει χρόνο, ποια θα ήταν η καλύτερη και επιθυμητή απάντηση και γενικά πως θα έπρεπε να έχεις χειριστεί την κατάσταση. Μάλιστα πολλές φορές γίνεσαι ιδιαίτερα σκληρή και αυστηρή με τον εαυτό σου ή πενθείς για μια ακόμη χαμένη θέση ρίχνοντας στον εαυτό σου όλη την ευθύνη.

Όπως καταλαβαίνεις, η συμπεριφορά σου αυτή θα σε τρελάνει, ιδιαίτερα αν δεν έχεις άμεσα θετική ή αρνητική απάντηση. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις με το που βγεις από μια συνέντευξη εργασίας.

Μην επαναπαύεσαι

Είναι λογικό να είσαι ενθουσιασμένη όταν μια συνέντευξη για δουλειά πηγαίνει καλά αλλά αυτό δεν σου εγγυάται ότι την πήρες. Μέχρι να χτυπήσεις το τηλέφωνο και να σου ανακοινώσουν ότι προσλαμβάνεσαι συνέχισε να συμπληρώνεις αιτήσεις και να αποστέλλεις βιογραφικά σε άλλες εταιρίες.

Μπορεί να έχεις όλα τα προσόντα και να είσαι το καταλληλότερο άτομο για την παρούσα θέση, σκέψου όμως ότι στις ημέρες μας ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος γι’ αυτό μην επαναπαύεσαι και συνέχισε να ψάχνεις για ν

Στείλε ένα ευχαριστήριο e-mail

Μην αμελήσεις να στείλεις ένα e-mail όπου θα ευχαριστείς για την ευκαιρία που σου δόθηκε και θα δηλώνεις τον ενθουσιασμό σου για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Καλό θα ήταν να το στείλεις μέσα το επόμενο 24ωρο αφενός για να σε θυμούνται και αφετέρου για να μη φανεί ότι το αμέλησες.

Ακόμη και αν τελικά λάβεις αρνητική απάντηση, μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στον εργοδότη που θα τον ευχαριστείς για το χρόνο που διέθεσε και θα σημειώνεις την επιθυμία σου για μελλοντική συνεργασία.

Εάν δεν έχεις νέα, επικοινώνησε

Όπως θα έχεις διαπιστώσει, σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρίες δεν σε ενημερώνουν για το αποτέλεσμα της συνέντευξης κι εσύ μένεις πάνω από το τηλέφωνο να περιμένεις για εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Δεν είναι κακό να καλέσεις πίσω μετά από εύλογο διάστημα για να μάθεις αν η θέση καλύφτηκε ή η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται. Γιατί να αγωνιάς άδικα; Προσοχή βέβαια στις υπερβολές. Δε χρειάζεται να τηλεφωνείς κάθε ημέρα κάτι που εκτός από το ότι είναι εκνευριστικό θα σε κάνει να φανείς απελπισμένη.

Κράτα το στοματάκι σου κλειστό

Μην είσαι από τους ανθρώπους που είναι όλο λόγια και από πράξεις, καμία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορεί να πέρασες από συνέντευξη για δουλειά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η θέση είναι δικιά σου!

Αντί λοιπόν να διατυμπανίζεις δεξιά και αριστερά ότι έκανες αίτηση σε μια σούπερ ντούπερ εταιρία καλό θα ήταν να κρατήσεις το στοματάκι σου κλειστό και να το εκμυστηρευτείς μόνο στους στενούς και αγαπημένους. Δε χρειάζεται να βγάλεις μόνη σου τα ματάκια σου…

Κάνε γρήγορα ότι σου ζητήσουν

Σου ζήτησαν συστατικές επιστολές ή τα πρωτότυπα των πτυχίων σου; Ψάξε να τα βρεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε θα ήθελες να καθυστερήσεις και να φανείς αναξιόπιστη ή τεμπέλα;

Στείλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά άμεσα δείχνοντας πως είσαι ικανή να διεκπεραιώσεις αποτελεσματικά μια εργασία με του που θα σου ζητηθεί, αποτελεσματικά και άμεσα. Στη συνέχεια στείλε ένα σημείωμα για να επιβεβαιώσεις ότι τα έγγραφα έχουν παραληφθεί. Η κίνηση αυτή θα δείξει επαγγελματισμό και ενδιαφέρον.

Συνειδητοποίησε τα λάθη σου

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ενώ έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες, περνούν συνεχώς από συνεντεύξεις αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς τι κάνεις λάθος. Συνειδητοποιώντας τα λάθη σου και ανακαλύπτοντας τα σημεία στα οποία υστερείς, θα είσαι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη την επόμενη φορά.

Μη φρικάρεις

Τι έκανα λάθος; Γιατί δε με καλούν; Πότε άραγε θα έχω νέα; Αντί να αρρωσταίνεις αναλύοντας συνεχώς με το μυαλουδάκι σου τι θα μπορούσες να έχεις κάνει παραπάνω ηρέμησε, κράτα τη ψυχραιμία σου και βρες κάτι να απασχοληθείς. Η ένταση και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση δεν πρόκειται να σου προσφέρουν απολύτως τίποτα. Γι΄αυτό φόρα τη φορμούλα σου, κάνε την πιο όμορφη κοτσίδα και τρέξε στο γυμναστήριο να εκτονωθείς. Αν πάλι η γυμναστική δεν είναι το φόρτε σου, δοκίμασε να κάνεις άλλα πράγματα που σε ευχαριστούν όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα ή μια βόλτα στην αγορά.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα