Να αλλάξεις δουλειά ή μήπως όχι;

24.11.2011
Όντως η αλλαγή καριέρας είναι κάτι που χρειάζεσαι πραγματικά; Να το αποφασίσεις ή όχι;

Το τελευταίο διάστημα συνεχώς εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου για την εργασία σου κι επιδιώκεις την αλλαγή. Ίσως αισθάνεσαι εγκλωβισμένη σε κάτι που δεν ήταν επιλογή σου, μπορεί οι συνθήκες να είναι αφόρητες ή απλά αυτό που κάνεις πιστεύεις πως δε σε εκφράζει πια. Από την άλλη, πιθανότατα να ανήκεις σε όσους απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα από την εργασία τους και φοβάσαι πως δε θα μπορέσεις να βρεις μια ανάλογη θέση στο άμεσο μέλλον. Όμως, όντως η αλλαγή καριέρας και η στροφή 180 μοιρών είναι κάτι που χρειάζεσαι πραγματικά; Να το αποφασίσεις ή όχι;

Είναι αργά για αλλαγές;

Σε όποια κατάσταση από τις παραπάνω κι αν βρίσκεσαι, το άγχος, η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και ενώ μπορεί να περνά από το μυαλό η σκέψη αλλαγής επαγγέλματος, εντούτοις απωθείται με σκέψεις αρνητικές.

Μπορεί για παράδειγμα να σκέφτεσαι ότι είσαι αρκετά μεγάλη για να κάνεις στροφή στην καριέρα σου ή να φοβάσαι να κάνεις το μεγάλο βήμα σκεπτόμενη τις υποχρεώσεις που έχεις. Έτσι το επόμενο βήμα δεν γίνεται ποτέ. Ο φόβος της αλλαγής σε κρατά καθηλωμένη και προτιμάς να αφήσεις την κατάσταση ως έχει ακόμη κι αν δεν είσαι ικανοποιημένη. Προτιμάς δηλαδή μια άσχημη ρουτίνα, παρά μια αλλαγή που θα μπορούσε να είναι αποτυχημένη και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επειδή όμως με το φόβο κανείς δεν πορεύτηκε μπροστά, αξιολόγησε την κατάσταση, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά, αποκωδικοποίησε τη δουλειά σου και μάθε πως θα κάνεις την αλλαγή δίχως παράπλευρες απώλειες.

Αν οι κινήσεις γίνουν σωστά και με σύνεση η μόνη κερδισμένη θα είσαι εσύ! Πρώτα όμως πρέπει να είσαι σίγουρη ότι μια αλλαγή είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη για την ευτυχία σου. Πως θα το καταλάβεις; Μα φυσικά αποκωδικοποιώντας την εργασία σου! Όταν οι συνθήκες δουλειάς δυσκολεύουν, είναι πολύ φυσικό να ασφυκτιείς, όμως σκέψου τι ακριβώς είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε ποιο βαθμό.

Χρειάζεσαι σίγουρα αλλαγή στην καριέρα σου;

Διάβασε παρακάτω και σημείωσε ποιές θέσεις σε αντιπροσωπεύουν σε κάθε κατηγορία και σίγουρα θα ανακαλύψεις πολλά! Η κατηγορία που σε αφορά είναι αυτή με την οποία συμφωνείς σε 3 ή 4 σημεία.

Αποκωδικοποιήσε τη... δουλειά σου
Ανακαλύψε τι τρέχει!
Είσαι υπεύθυνη κι έχεις εξελιχθεί, αλλά...
Σου αρέσει η δουλειά σου, αλλά...
Είσαι ικανοποιημένη αλλά...
...παρόλο που είσαι αρκετά καλή σε αυτό που κάνεις και ανεβαίνεις στην ιεραρχία, εντούτοις δεν είσαι ευτυχισμένη.
...αν και ενδιαφέρουσα, οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εργασίας σου δεν είναι οι καλύτερες.
...αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει. Ωστόσο το ξέρεις εδώ και καιρό ότι καμία δουλειά δεν είναι τέλεια.
Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πια...
Δεν υπάρχουν προοπτικές εξελίξης...
Έχεις χόμπι και ενδιαφέροντα...
...όποια προσπάθεια κι αν κάνεις να καταστήσεις τη δουλειά σου ενδιαφέρουσα πέφτει στο κενό, γιατί απλώς τη βαρεθήκες.
...είσαι αρκετά φιλόδοξη και βλέπεις ότι στην τωρινή εργασία σου δεν υπάρχουν περιθώρια προαγωγής. Εσύ, όμως, την έχεις ανάγκη.
...που σου αρέσουν και τα κάνεις πολύ καλά, ωστόσο δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να τα ασκεί επαγγελματικά.
Κάνεις αυτήν τη δουλειά μόνο γιατί είναι επικερδής...
Ο προσωπικός σου κώδικας ηθικής...
Δεν κάνεις τίποτε δημιουργικό μετά τη δουλειά...
...βαθιά μέσα σου πιστεύεις ότι ακόμα και αν σε πλήρωναν περισσότερα, πάλι θα τη θεωρούσες βαρετή και ανούσια.
...απέχει πολύ από την πολιτική της εταιρείας σου κι αυτό δεν μπορείς να το δεχτείς και να το αντέξεις, όσες προσπάθειες κι αν κάνεις.
...σου αρέσει αυτό που κάνεις, αλλά δεν ασχολείσαι με τίποτε άλλο. Η ζωή σου είναι μόνο δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά.
Ακόμη κι αν κάνεις την ίδια δουλειά σε άλλη εταιρεία...
Ο προϊσταμενός σου δεν σε εκτιμά...
Η καθημερινότητα απορροφά την ενέργειά σου...
...πάλι δεν θα ήσουν ικανοποιημένη, γιατί πλέον ο τομέας αυτός της εργασίας σου δεν σε εκφράζει.
...κάνει τη ζωή σου δύσκολη και δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα που φέρνεις. Το «ευχαριστώ» δεν ακούγεται ποτέ από το στόμα του.
...αισθάνεσαι ότι θα ήθελες να εκφραστείς και με κάτι πιο δημιουργικό.
Μάλλον χρειάζεται να αλλάξεις καριέρα
Μάλλον χρειάζεται να αλλάξεις περιβάλλον κι όχι καριέρα
Αυτό που σου λείπει είναι ένα καινούργιο χόμπι

Είσαι όντως σε αδιέξοδο; Κάντε το τεστ!

Αν πάλι ο παραπάνω πίνακας δε σε βοήθησε ιδιαίτερα, κάνε το παρακάτω τεστ για να μάθεις αν όντως είσαι σε αδιέξοδο ή όχι.

Απάντησε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Κάθε φορά που απαντάς «αλήθεια» σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια στον τομέα της παρούσας εργασίας.

1. Όσο και αν προσπαθείς, δεν θα μπορέσεις να εξελιχθείς στον τομέα που εργάζεσαι.

Αλήθεια - Ψέματα

Αν απάντησες αλήθεια, ίσως το επάγγελμα που κάνεις να μην μπορεί να καλύψει τις φιλοδοξίες και τις ηγετικές σου ικανότητες και χρειάζεται να σκεφτείς εναλλακτικές λύσεις, σε παρόμοιο (αν σου αρέσει) ή και εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό τομέα.

2. Η δουλειά σού προκαλεί τρομερό άγχος.

Αλήθεια - Ψέματα

Αν απάντησες «αλήθεια», σκέψου ότι καμία δουλειά δεν είναι εύκολη και άνετη. Τι ήταν αυτό που σου άρεσε ή και σε ενθουσίασε όταν ξεκίνησες; Μπορείς να ζωντανέψεις την αρχική φλόγα του ενθουσιασμού; Μήπως ρίχνεις όλο το βάρος σου στη δουλειά, αγνοώντας άλλες προσωπικές σου ανάγκες; Μήπως δεν ξεκουράζεσαι αρκετά ή δεν τρέφεσαι σωστά;

3. Το επάγγελμά σου δεν είναι αρκετά επικερδές.

Αλήθεια - Ψέματα

Αν απάντησες «αλήθεια», σκέψου ότι κάθε περίοδος της ζωής μας έχει διαφορετικές ανάγκες και κατά συνέπεια θέτουμε άλλες προτεραιότητες. Μπορεί να επέλεξες αρχικά μια δουλειά για τη χαρά που σου πρόσφερε. Μεγαλώνοντας, όμως, αποκτώντας οικογένεια ή άλλες υποχρεώσεις, ο οικονομικός τομέας αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία και είναι λογικό να προσανατολίζεσαι προς άλλους πιο επικερδείς επαγγελματικούς προσανατολισμούς.

4. Αν θέλεις να παραμείνεις στην παρούσα εργασία σου, θα χρειαστεί να εργαστείς πιο σκληρά, ενδεχομένως και να κάνεις κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια. Όμως δεν σε ενδιαφέρει καθόλου αυτή η προοπτική.

Αλήθεια - Ψέματα

Αν απάντησες «αλήθεια», τότε το επάγγελμά σου σε έχει κουράσει. Αυτό που μας κρατά ζωντανούς και χαρούμενους στη ζωή είναι ο ενθουσιασμός. Αυτός μας γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία. Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσεις τα δεδομένα και να σκεφτείς σοβαρά μήπως πρέπει να βρείς ένα καινούργιο επάγγελμα. Αν πάλι αυτό σε τρομάζει, δοκίμασε να βρείς κάποιο δημιουργικό τρόπο να «γεμίζεις» τον ελεύθερο χρόνο σου, που θα αποσπά τη σκέψη σου και θα απορροφά το ενδιαφέρον σου.

5. Θέλεις να ακολουθήσεις, επιτέλους, το μεγάλο σου όνειρο.

Αλήθεια - Ψέματα

Αν αναγκάστηκες να παραμερίσεις τις πραγματικές σου κλίσεις και αυτά που πραγματικά αγαπούσες προσπαθώντας να κερδίσεις τον επιούσιο, είναι λογικό να αισθάνεσαι βαριεστημένη και να χρειάζεσαι μια καινούργια αρχή. Πριν βιαστείς να ακολουθήσεις όμως το όνειρό σου, βεβαιώσου ότι είσαι πράγματι «πλασμένη» γι’ αυτό! Παρακολούθησε σεμινάρια, επιμορφωτικά προγράμματα, ασχολήσου έστω και ερασιτεχνικά στον ελεύθερο χρόνο σου και αν αισθάνεσαι ότι σε καλύπτει, τότε άλλαξε ρότα!

Αν οι απαντήσεις σου προέρχονται από την κατηγορία «ψέματα», τότε φαίνεται ότι αντλείς ικανοποίηση από την εργασία σου ή τουλάχιστον από συγκεκριμένους τομείς της οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να αλλάξεις εργασία. Αν όμως οι απαντήσεις σου προέρχονται από την κατηγορία «αλήθεια» ίσως θα έπρεπε να βρεις τρόπους να αντισταθμίσεις τα αρνητικά με πράγματα που σε ευχαριστούν. Παραπάνω σου δείξαμε ποιες εναλλακτικές έχεις, αν όμως επιμένεις να κάνεις το μεγάλο βήμα, ακόμη και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και να κάνεις στροφή στην καριέρα σου, τότε απλά σου εφιστούμε την προσοχή ώστε αυτό να γίνει συντονισμένα και με σταθερά βήματα.

Διάβασε – προσεχώς σε επόμενο άρθρο – πως θα κάνεις στροφή 180 μοιρών στην καριέρα σου και ποια είναι τα βήματα στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσεις.

Με πληροφορίες από το περιοδικό «Αρμονία»
Από την Λετίσια Μουστάκη
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα