Επαγγελματικά πάρτι στις γιορτές: Μην παρασύρεσαι

29.12.2015
Είτε τα σιχαίνεσαι, είτε τα λατρεύεις, τα επαγγελματικά πάρτι κρύβουν παγίδες που πρέπει να προσέξεις

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Είτε τα σιχαίνεσαι, είτε τα λατρεύεις, τα επαγγελματικά πάρτι κρύβουν παγίδες που πρέπει να προσέξεις. Το να πεις κάτι που δεν πρέπει, να χάσεις τον έλεγχο, να πιείς λιγάκι παραπάνω, να βγεις εκτός εαυτού ή να πιαστείς στα πράσα να φιλιέσαι με τον συνάδελφο του διπλανού τμήματος, σίγουρα θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση και θα σε κάνουν να ψάχνεις μέρος να κρυφτείς.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να σου φαίνονται υπερβολικά, σύμφωνα όμως με έρευνα της αλυσίδας εστιατορίων TGI Friday, περισσότεροι από το ¼ των εργαζομένων φοβούνται τα επαγγελματικά πάρτι. Αντίθετα μόνο το 1% αυτών βλέπουν τις επαγγελματικές εκδηλώσεις ως μια καλή ευκαιρία. Εσύ σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκεις; Αν βρίσκεσαι κι εσύ μαζί με την πλειοψηφία μάθε πως θα ξεπεράσεις τη φοβία των επαγγελματικών πάρτι και με ποιο τρόπο θα δημιουργήσεις τις ιδανικές συνθήκες ώστε να έρθει το τερπνόν δια του ωφελίμου.

Γιατί τα επαγγελματικά πάρτι κακώς προκαλούν τρόμο;

Γιατί άραγε τα πάρτι της δουλειάς είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργαζομένων; Απλούστατα διότι μέσα στο κλίμα χαράς και τη χαλαρή διάθεση εύκολα κάποιος παρασύρεται και ξεστομίζει στο αφεντικό φράσεις που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν θα διανοούταν να πει.

Στην πραγματικότητα όμως, τα επαγγελματικά πάρτι, αν τα διαχειριστείς σωστά, είναι μια ευκαιρία για να δείξεις τον καλό σου εαυτό, να εντυπωσιάσεις τους προϊσταμένους σου και να αποκτήσεις πολύτιμους συμμάχους ενώ είναι μια καλή ευκαιρία για να διεκδικήσεις και να ζητήσεις προαγωγή.

Την ημέρα αυτοί, όλοι - ακόμη και οι διευθυντές - είναι χαλαροί και ευδιάθετοι. Σε αυτό το γιορτινό κλίμα οι τυπικότητες κάμπτονται και είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να συζητήσεις ακόμη και με τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσες να δεις μόνο μετά από επίμονες εκκλήσεις.

Αν λοιπόν πρόκειται να παραβρεθείς σε εκδήλωση της εταιρίας διάβασε τον μίνι οδηγό που φτιάξαμε για να αποφύγεις λάθη και να γίνεις η πιο δημοφιλής και αγαπητή υπάλληλος της Χρονιάς. Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να αποφύγεις και τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να περάσεις καλά δίχως να παρασυρθείς πέφτωντας σε παγίδες.

Τα ΛΑΘΗ που πρέπει να αποφύγεις

* Μην πιάσεις μονότερμα το αφεντικό: Κάτι τέτοιο μόνο καλή εντύπωση δε θα δημιουργήσει τόσο σε αυτόν όσο και στους συναδέλφους. Όσο φιλόδοξη κι αν είσαι, το να πιάσεις μονότερμα τον προϊστάμενο, μιλώντας του με τις ώρες για θέματα δουλειάς, εκτός του ότι θα τον εκνευρίσει, θα κάνει την προαγωγή ένα άπιαστο όνειρο για εσένα.

* Μην μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου: Δε νομίζω να θέλεις να φανείς εγωκεντρική. Σίγουρα ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις τους άλλους να σε προσέξουν είναι να επιδεικνύεσαι διαρκώς. Ωστόσο, να θυμάσαι πως η υπερβολική έπαρση δημιουργεί αντιπάθειες. Κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να διατυμπανίζεις τα επιτεύγματα σου σκέψου ότι κάνεις ένα βήμα προς τη μοναχική πορεία ακόμη και στη δουλειά.

* Μην γίνεσαι κόλακας: Σίγουρα μια καλή κουβέντα είναι αρεστή απ΄όλους αλλά να θυμάσαι πως οι υπερβολές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσπάθησε λοιπόν να μιλάς με μέτρο και να αποφύγεις τις κολακείες.

* Μην μιλάς ακατάπαυστα και για θέματα δουλειάς και μόνο: Αν το κάνεις το σίγουρο είναι πως θα αποκτήσεις τη φήμη και το «στέμμα» της βαρετής.

* Μην αρχίσεις το κουτσομπολιό για τους έρωτες του γραφείου: Κάθε σου κουβέντα μπορεί να σε εκθέσει ενώ αν είσαι «πρακτορείο ειδήσεων» και συνεχώς αποκαλύπτεις τα μυστικά των άλλων κανένας δε θα μπορέσει να σε εμπιστευτεί και θα σε κρατούν όλοι σε απόσταση, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν.

* Μην φλερτάρεις με συναδέλφους ειδικά παρουσία του αφεντικού: Όπως καταλαβαίνεις η θέα του "σαλιαρίσματος" με τους συναδέλφους δε θα δώσει την καλύτερη εντύπωση για εσένα στα αφεντικά. Πόσο μάλλον αν πιαστείς στα πράσα να φιλιέσαι κάτω από το γκι!

* Μην ποστάρεις φωτογραφίες: Καλό θα ήταν να μην αναρτήσεις φωτογραφίες δικές σου και συναδέλφων στα κοινωνικά δίκτυα δίχως να γνωρίζεις αν θα το ήθελαν. Αυτή η κίνηση θα σε έκανε ιδιαίτερα αντιπαθή σε συναδέλφους που δεν το επιθυμούν ή που πιστεύουν πως δημοσιοποίησες προσωπικές τους στιγμές. Αν αναμεσά τους συγκαταλέγεται και ο προιστάμενός σου τότε αποχαιρέτα πιθανή αύξηση ή προαγωγή.

Τι να κάνεις

* Κράτα τη συζήτηση ζωντανή: Γίνε το κέντρο της παρέας και προσπάθησε να τους παρακινείς όλους να συμμετέχουν στη συζήτηση. Δίνε το λόγο κι άνοιγε νέα θέματα συζήτησης διασφαλίζοντας πως όλοι περνούν καλά και συμμετέχουν.

* Να είσαι θετική: Είναι το κλειδί για να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Θυμήσου πως όλοι θέλουμε να λαμβάνουμε θετική ενέργεια από τους γύρω μας. Ένα και μόνο χαμόγελο, θετική και φιλική διάθεση είναι τα κλειδιά για την επιτυχία, ακόμη και την επαγγελματική.

* Να είσαι ευγενική: Μην διακόπτεις τους άλλους όταν μιλούν και να δείχνεις ενδιαφέρον για όσα έχουν να πουν ακόμη κι αν θεωρείς πως είσαι ήδη γνώστης του ζητήματος. Περίμενε τους συνομιλητές σου να ολοκληρώσουν την πρότασή τους αν θέλεις να παρέμβεις και μην αλλάζεις θέμα αν δεν έχουν ολοκληρώσει αυτό που ήθελαν να πουν.

* Να έχεις καλούς τρόπους: Οι καλοί τρόποι σε βοηθούν να γίνεις αρεστή ενώ το να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται είναι βασικό για να σε εκτιμήσουν.

* Προσοχή στις υπερβολές: Καλό είναι χαλαρώσεις και να απολαύσεις την εκδήλωση δίχως να είσαι σφιγμένη αλλά να θυμάσαι ότι το αφεντικό σου θα παρατηρήσει το πώς κινείσαι και συμπεριφέρεσαι οπότε προσοχή στις υπερβολές. Να τρως και να πίνεις με μέτρο και μην πέσεις με τα μούτρα στον μπουφέ σαν να μην είχες ξαναδεί φαγητό στη ζωή σου.

*Κάνε φιλοφρονήσεις αλλά με μέτρο: Όλοι χρειαζόμαστε να μας επαινούν και να μας λένε μια καλή κουβέντα, κάτι που μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Οι φιλοφρονήσεις, όταν γίνονται με μέτρο και ειλικρίνεια βοηθούν στο να χτιστούν οι βάσεις για μια φιλία καθώς όλοι ζητάμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Προσοχή μόνο μην ξεπεράσεις το μέτρο γιατί κινδυνεύεις να θεωρηθείς κόλακας.

* Μίλα με συναδέλφους για θέματα που τους ενδιαφέρουν: Το αγαπημένο θέμα συζήτησης κάποιου οικογενειάρχη για παράδειγμα, συνήθως είναι τα παιδιά του ενώ ένας εργένης θα προτιμήσει να μιλήσει για κάποιο χόμπι ή σπορ.

* Να είσαι διακριτική: Να θυμάσαι πως η περιέργεια σκότωσε τη γάτα και μην περνάς τα όρια. Μην υπεισέρχεσαι σε ερωτήσεις για την προσωπική ζωή των συναδέλφων σου, ειδικά αν δείχνουν απρόθυμοι να μιλήσουν για ζητήματα μη εργασιακά.

Ο χρυσός κανόνας

Δε χρειάζεται να προσποιείσαι ούτε να καταπιέζεσαι. Η αυθεντικότητα αλλά και το μέτρο είναι τα ζητούμενα ενώ το μόνο που απαιτείται είναι να είσαι φιλική και να εκπέμπεις θετική ενέργεια κάνοντας τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα όταν είναι μαζί σου.