Το μυστικό που οδηγεί στην τελειότητα

22.04.2014
Το μυστικό που οδηγεί στην τελειότητα δεν είναι άλλο από τη συνεχή εξάσκηση αλλά και τα... λάθη!

Δε χρειάζεται μόνο διαρκής προσπάθεια αλλά και σωστή αντιμετώπιση των λαθών που κάνουμε για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να αγγίξουμε το... τέλειο.

Αντί να εκνευρίζεσαι λοιπόν κάθε φορά που επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, προβληματίσου πάνω σε αυτά και σκέψου με ποιό τρόπο θα μπορούσες να έχεις ενεργήσει καλύτερα. Κι αυτό φυσικά ισχύει για όλους τους τομείς, πέρα του επαγγελματικού.

Μάλιστα, όπως έχει δείξει η έρευνα, μεγάλη σημασία έχει και ο πειραματισμός. Με το να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, ακόμη κι αν κάνουμε λάθη, έχουμε σαφή βελτίωση μακροπρόθεσμα.

Για να αποδείξουν τα παραπάνω, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέλφιλντ, με επικεφαλής τον Δρ Τομ Στάφορντ, προχώρησαν σε ένα απλό πείραμα. Παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση 854.064 παίκτες που εξασκούνταν σε ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Παρά τις κοινές ώρες εξάσκησης, κάποιοι παίκτες σημείωσαν αρκετά υψηλότερα σκορ σε σχέση με άλλους στο τέλος του παιχνιδιού.

Μετά την ανάλυση του προφίλ κάθε παίχτη αποδείχτηκε πως ήταν αυτοί με τα περισσότερα λάθη και πειραματισμούς, στην αρχή του παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, ήταν αυτοί που εξασκήθηκαν πιο μεθοδικά, αναλύοντας τα λάθη τους και αποφεύγοντάς τα στο μέλλον.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιούμε τα λάθη μας προς μελλοντικό μας όφελος. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει από μόνη της η λαϊκή ρήση: Προς γνώσιν και συμόρφωσιν. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και ο πειραματισμός αλλά και τα λάθη!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα