Ζόρικα επαγγέλματα; Υψηλό IQ

21.11.2014
Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να έκανες μια δουλειά λιγότερο απαιτητική νοητικά; Να μη χρειάζεται να γράφεις, να σκέφτεσαι ή να κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς; Όποια κι αν είναι η δουλειά σου, αν είναι πολύπλοκη σου προσφέρει... τόνωση IQ. Αυτό δείχνει πάντως νέα επιστημονική βρετανική έρευνα, βάσει της οποίας όσοι κάνουν πολύπλοκα επαγγέλματα έχουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις όταν γεράσουν.

Οι ερευνητές των σκωτσέζικων πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Heriot-Watt, με επικεφαλής τον Άλαν Γκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.066 άτομα με μέση ηλικία 70 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ με σκοπό να αξιολογηθεί η μνήμη, η ταχύτητα σκέψης και η γενική νοητική ικανότητά τους. Στη συνέχεια τα σκορ συσχετίστηκαν με τα επαγγέλματά τους.

Πώς έγινε η κατάταξη των επαγγελμάτων σε πολύπλοκα και μη;

Μια σειρά απο κριτίηρια οδήγησαν στο διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε σύνθετα και λιγότερο σύνθετα κι απαιτητικά. Επαγγέλματα που απαιτούν δημιουγικότητα ή συντονισμό για παράδειγμα κατατάχθηκαν στα πιο σύνθετα ενώ όσα στηρίζονται σε απλή αντιγραφή ή καταγραφή δεονμένων στα πιο απλά. Στα πολύπλοκα επαγγέλματα κατατάχθηκαν επίσης κι όσα απαιτούν ικανότητες διαπραγμάτευσης, οργάνωσης και καθοδήγησηες ενώ στα απλά εργατικά επαγγέλματα δίχως ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, μάνατζερ, γιατροί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφίστες αλλά και μουσικής, όλοι τους κατατάσσονται για τον ένα ή τον άλλο λόγο στα πολύπλοκα επαγγέλματα ενώ εργάτες, τηλεφωνητές κι ελαιοχρωματιστές στα απλά επαγγέλματα.

Το επάγγελμα γυμνάζει το μυαλό; ΝΑΙ

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως άτομα που έχουν ακολουθήσει επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται πιο σύνθετα είχαν εξαρχής υψηλότερο IQ κάτι που σε ένα βαθμό ισχύει. Η μελέτη ωστόσο ήταν διαχρονική κάτι που σημαίνει πως τα άτομα είχαν εξεταστεί και σε μικρή ηλικία και συγκεκριμένα σε σχολική ηλικία. Όλοι τους είχαν περάσει απο τα τεστ σε ηλικία 11 ετών και μετά ξανά σε ηλικία των 70.

Η ανάλυση έδειξε πως ενώ οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κάνουν στη ζωή τους μια πιο πολύπλοκη δουλειά, αυτή η εξ αρχής ανώτερη νοημοσύνη δεν εξηγούσε παρά το 50% περίπου των καλύτερων επιδόσεων στα κατοπινά τεστ που έγιναν στην ηλικία των 70 ετών. Το υπόλοιπο 50% είναι το πρόσθετο πλεονέκτημα που αποκτά κανείς στο μεταξύ, ακριβώς χάρη στο πολύπλοκο επάγγελμά του, το οποίο «γυμνάζει» το μυαλό του.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι όσο περισσότερες προκλήσεις προσφέρει ένα εργασιακό περιβάλλον, τόσο αυτό βοηθάει τους ανθρώπους να διατηρούν τις νοητικές ικανότητές τους χρόνια αφότου έχουν συνταξιοδοτηθεί», δήλωσε ο Άλαν Γκάου.