Τι σχέση έχει το αλκοόλ με τις υπερωρίες;

01.08.2015
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πολλές ώρες πνίγουν τον πόνο τους στο ποτό. Αυτό δείχνει νέα επιστημονική έρευνα που συσχετίζει υπερωρίες με την κατανάλωση ποτού.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, είναι πιθανότερο να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, σε σχέση με όσους εργάζονται κανονικά ωράρια, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, ενώ παράλληλα μειώνει την αποδοτικότητα στηδουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαριάνα Βιρτάνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το"New Scientist", πραγματοποίησαν την πρώτη συστηματική ανάλυση για τη σχέση ανάμεσα στις μακρές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Έως τώρα είχαν υπάρξει μόνο μικρές έρευνες σχετικά με τη σχέση των ωρών εργασίας και της κατανάλωσης αλκοόλ, οι οποίες είχαν συσχετίσει την πολλή δουλειά μεκαρδιοπάθειες, κατάθλιψη, άγχος κ.α. Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Μάθε τι έδειξε η έρευνα...

%PHOTO1%

Η πολλή δουλειά «τρώει τον αφέντη» και αυτός το ρίχνει στο αλκοόλ

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες καιβρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσηςαλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο. Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέαχώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνουπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Όσοι εργάζονται 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, έχουν αυξημένοκίνδυνο κατά 13% να πίνουν πολύ αλκοόλ, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρεςεβδομαδιαίως. Δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με τηνηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την χώρα.

Εν ολίγοις, σε κάθε περίπτωση, η πολλή δουλειά «τρώει τον αφέντη» και αυτός το ρίχνει στο αλκοόλ.

Γιατί το αλκοόλ οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα; Η απάντηση στην επόμενη σελίδα

%PHOTO1%

Το αλκοόλ μειώνει την παραγωγικότητα;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού, αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσος,ψυχικές διαταραχές κ.α.). Ως ριψοκίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν έναςάνδρας πίνει πάνω από 21 μερίδες ποτού την εβδομάδα (τρία την ημέρα κατά μέσο όρο)και μία γυναίκα πάνω από 14 (δύο την ημέρα).

Μερίδα ποτού θεωρούνται τα 25 ml ουίσκι, το μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και το ένατρίτο της μπύρας. Προκειμένου να προστατέψουν την υγεία των εργαζομένων, οι κανονισμοί της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης διασφαλίζουν πως κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να μη δουλεύει πάνω από 48ώρες την εβδομάδα (μαζί με τις υπερωρίες του). Όμως, όχι σπάνια, υπάρχουν εργαζόμενοι,όπως διευθυντικά στελέχη και ελεύθεροι επαγγελματίες, που εργάζονται περισσότερο,προκειμένου να πετύχουν ταχύτερη προαγωγή, μεγαλύτερες απολαβές κ.α.

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μετριάζει τις πιέσεις από το στρες στην εργασία ή από τηνκατάθλιψη γενικότερα, η μεγάλη κατανάλωσή του έχει αρνητικές πλευρές, καθώς οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα, συχνές απουσίες από την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων,επαγγελματικά ατυχήματα κ.α. Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι όσοι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, επειδή είνα ιάνεργοι, κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ, επειδή ρέπουν περισσότερο στο αλκοόλ.