Γίνε πλούσια από τις διακοπές σου!

01.07.2009
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν απειλητικά και εσύ δεν έχεις κάνει ιδέα για το πώς θα μαζέψεις χρήματα για να πας κάπου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ποιές είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να βγάλεις λεφτά από και για τις καλοκαιρινές σου διακοπές;
Η καλοκαιρινή σου άδεια πλησιάζει απειλητικά αλλά ακόμα δεν έχεις ιδέα πώς θα μαζέψεις χρήματα για να πας έστω μέχρι το Κιβέρι, στο πατρικό της θείας σου. Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις μερικά ευρουλάκια τόσο πριν φύγεις, όσο κι αφού γυρίσεις από τις διακοπές σου.

Πριν τις διακοπές:

  • Κάνε ένα πλάνο: αποφάσισε έγκαιρα το πού θα πας, με ποιά παρέα και φυσικά το πόσα χρήματα διατίθεσαι να χαλάσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις ένα στόχο όσον αφορά τα χρήματα που πρέπει να συγκεντρώσεις μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει και φυσικά το πόσα ευρώ μπορείς να ξοδέψεις κατά τη διάρκεια των διακοπών.

  • Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή: αν περιμένεις να κλείσεις εισηγήτρια και ξενοδοχείο μία εβδομάδα πριν τις διακοπές, το πιθανότερο είναι να ταξιδέψεις σε θέση VIP που θα χρυσοπληρώσεις και θα βρεθείς να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια, ειδικά αν επέλεξες ένα δημοφιλή προορισμό.

  • Βρες μια part time απασχόληση: σίγουρα μια δεύτερη απασχόληση δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Όμως, μπορείς να βρεις ασχολίες που δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Πιάσε το δίσκο και σέρβιρε καφέ στην καφετέρια της γειτονιάς που απέχει 5 λεπτά από το σπίτι σου. Έπειτα, πολλά καταστήματα ζητούν υπαλλήλους για ημιαπασχόληση κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που δεν απαιτούν 12ωρες βάρδιες. Μια ακόμα καλή ιδέες είναι τα καλοκαιρινά επαγγέλματα: γιατί να πεις όχι στην ναυαγοσωστική;

  • Κλείσε μέσω πρακτορείου: οι διακοπές με γκρουπ μέσω κάποιου τουριστικού πρακτορείου φαίνεται πως είναι και οι πιο συμφέρουσες. Στην τιμή περιλαμβάνουν διαμονή, εισιτήρια, φαγητό και μετακινήσεις και είναι πιο προσιτές γιατί σε εντάσσουν σε μέγαλες ομάδες τουριστών που απολαμβάνουν ειδικές εκπτώσεις, χωρίς όμως να σε υποχρεώνουν να ακολουθείς το πλήρες πρόγραμμα του γκρουπ.

  • Δήλωσε συμμετοχή: σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή διαγωνισμό προσφέρει ταξίδια. Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στα δωρεάν ιστιοπλοϊκά τριήμερα της Νέας Γενιάς, στα πληρωμένα προγράμματα του θερινού ταχυδρόμου των ΕΛΤΑ αλλά και σε όλους τους διαγωνισμούς με δώρο κάποιο ταξίδι που κάνουν οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικές εκπομπές.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών:

  • Τράβηξε εντυπωσιακές φωτογραφίες: ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει ένα πλήθος τοπίων και στιγμιότυπων που μπορείς να απαθανατίσεις. Αν τα καταφέρνεις αρκετά καλά και οι φωτογραφίες σου έχουν άποψη και αισθητική ίσως καταφέρεις να τις πουλήσεις σε κάποιο πρακτορείο.

  • Γράψε μια κριτική του μέρους που επισκέφτηκες: αν έχεις ένα ελάχιστο ταλέντο στο γράψιμο, μπορείς να κάνεις μια πολύ ωραία κριτική του τόπου που θα επισκεφτείς, να αξιολογήσεις καταστήματα και ξενοδοχεία και να πουλήσεις την αξιολόγησή σου αυτή, είτε μέσω ίντερνετ, είτε σε κάποιο τουριστικό περιοδικό.

  • Έχεις ταλέντο στις χειροτεχνίες: φτιάξε κοσμήματα ή μάθε να φτιάχνεις ινδιάνικα κοτσιδάκια με χρωματιστές κλωστές και ψάξε για πελατεία στις παραλίες του νησιού. Αν πάλι πιάνει το χέρι σου στη ζωγραφική, μπορείς να φτιάχνεις με το αζημίωτο (εννοείται) τα πορταίτα των περαστικών.

  • Πάρτον (τουρισμό) αλλιώς...: Εφόσον δεν έχεις κάποια σταθερή απασχόληση, μπορείς να πας να δουλέψεις για την καλοκαιρινή σεζόν ως ξενοδοχειακός υπάλληλος, ως συνοδός γκρουπ στα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία, σε καντίνα στην παραλία, ή σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις σου παρέχεται κατάλυμα ενώ μπορείς να συνδυάσεις τη δουλεια με τη διασκέδαση.

  • Προτίμησε τα μαγαζιά που κάνουν εκπτώσεις: σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, υπάρχουν κλαμπάκια και μπαράκια που προσφέρουν άφθονη ποσότητα αλκοόλ σε μια συγκεκριμένη τιμή. Δεν λέμε να πιεις όλο το Βόσπορο, αλλά γιατί να μην γλυτώσεις τα έξτρα ευρώ που θα μπορούσε να σου κοστίσει ένα κοκτέιλ.

  • Άσε τα σουβενίρ: δεν χρειάζεται να φέρεις αναμνηστικά δώρα για όλη την οικογένεια.. Κράτα τα ευρώ που σου περισσεύουν για να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς και φέρε το πολύ μια καρτ ποστάλ στην επιστροφή σου.