Υπερπροστατευτικοί γονείς; Πώς να τους χειριστείς

18.08.2016
Αν νιώθεις πως είσαι εγκλωβισμένοι, πως πνίγεσαι και δεν μπορείς να αισθανθείς ελεύθερη κι αυτό εξαιτίας υπερπροστατευτικών γονιών, σου δίνουμε μερικές συμβουλές.

Μπορεί το κίνητρο να είναι η αγάπη και η προστασία, όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς το παρατραβούν, σε σημείο που σε κάνουν να αισθάνεσαι εγκλωβισμένη;

Εννοείται πως ο σεβασμός προς τους γονείς είναι βασικός, ωστόσο, αν ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να σε κρατήσουν ασφαλή και μακριά από τον κίνδυνο σε κάνει να ασφυκτιείς και να νιώθεις δυστυχισμένη, ίσως ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις παραπάνω ελευθερία, σε λογικά πάντα πλαίσια κι ανάλογη της ηλικίας στην οποία βρίσκεσαι. Αν για παράδειγμα, είσαι 12 ετών η απαίτησή σου για ξενύχτι σε νυχτερινά μαγαζιά παρέα με φίλες, ακούγεται παράλογη και τα όρια που έχουν θέσει οι γονείς είναι λογικά. Αν όμως έχεις φτάσει σε ηλικία ενηλικίωσης και ακόμη και η απογευματινή έξοδος είναι μαρτύριο, ίσως θα έπρεπε να ανοίξεις τα φτερά σου.

Πώς να την παλέψεις με γονείς υπερπροστατευτικούς;

* Θυμήσου πόσο σε αγαπούν: Το κίνητρο των γονιών πάντα είναι η αγάπη, ακόμη κι αν το παρακάνουν με τον ρόλο τους ως προστάτες. Θυμήσου το αυτό κάθε φορά που έρχεσαι σε αντίθεση μαζί τους, κάτι που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου.

* Διαπραγματεύσου: Είναι πιο εύκολο να κερδίσεις ανεξαρτησία σταδιακά αντί να απαιτείς να κάνουν το αδιανόητο για τους ίδιους. Ένα βήμα τη φορά, με μικρές διαπραγματεύσεις θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου, δίχως τσακωμούς και καβγάδες.

* Μην καταπατάς τις συμφωνίες: Σε περίπτωση που καταλήξατε σε κάποια συμφωνία όπως για παράδειγμα την επιστροφή σου στο σπίτι πριν τις 11 το βράδυ, φρόντισε να τηρήσεις τα συμφωνηθέντα. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να διεκδικήσεις περισσότερα.

* Κέρδισε την εμπιστοσύνη τους: Οι διαμάχες και η διεκδίκηση είναι καλύτερες από το ψέμα. Φρόντισε να κερδίσεις και να διατηρήσεις την εμπιστοσύνη που σου δείχνουν αν θέλεις να καταφέρεις να διεκδικήσεις μεγαλύτερη ελευθερία.

* Δείξε πως μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου: Ο μεγαλύτερος φόβος των υπερπροστατευτικών γονιών είναι πως δε θα βρίσκονται δίπλα σου για να σε προστατέψουν αν χρειαστεί. Φρόντισε να τους δώσεις να καταλάβουν πως γνωρίζεις τους κινδύνους και ξέρεις πώς μπορείς να προστατευτείς.