Η μικρή Σάρλοτ είναι πιο έξυπνη απ΄όσο νομίζεις

07.05.2015
Αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κοριτσάκι. Όλος ο κόσμος μιλάει για τη μικρή Σάρλοτ από την πρώτη στιγμή της γέννησής της. Τι κι αν δεν είναι εποχές για πριγκίπισσες, η νεογέννητη πριγκιποπούλα Σάρλοτ, κόρη του Ουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ – κατά κόσμο Κέιτ έχει ήδη κλέψει καρδιές.

Η μικρούλα – όπως κάθε μωράκι άλλωστε - έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στη ζωή έξω από τη μήτρα της μαμάς της. Ας δούμε λεπτομερώς τι είναι σε θέση να κάνει αυτό το έξυπνο μωρό. Γιατί – όπως ήδη έχουμε πολλάκις τονίσει σε παλαιότερα άρθρα μας – τα μωρά είναι πολύ πιο έξυπνα (και πονηρά απ΄ όσο νομίζουμε).

Ας δούμε καρέ - καρέ γιατί η μικρούλα Σάρλοτ (καθώς κι όλα τα υπόλοιπα μωράκια κάθε χρώματος και κοινωνικής τάξης) είναι πανέξυπνη! Ποιές είναι οι... ιδιαίτερες ικανότητές ενός νεογέννητου μωρού;

Μπορεί κι αναγνωρίζει τη μυρωδιά & τη φωνή της μαμάς

Η μικρούλα από την πρώτη στιγμή της γέννησής της είναι σε θέση ν΄αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας της. Η ακοή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών στη μήτρα. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε μόλις 10 λεπτά μετά τη γέννα η μικρούλα θα είναι σε θέση να στρέφει το βλέμμα προς τη μαμά της κάθε φορά που ακούει τη φωνή της. Μελέτες έχουν δείξει πως τα νεογέννητα στρέφουν πιο εύκολα την προσοχή τους προς το πρόσωπο της μητέρας όταν αυτή μιλά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ξένο ενώ εντοπίζει τη μυρωδιά της.

Στις πρώτες ημέρες της ζωής της η μικρούλα δεν μπορεί να δει μακριά αλλά είναι σε θέση να παρατηρεί το πρόσωπο της μαμάς της επίμονα και σταδιακά να το αναγνωρίζει.

Εκπληκτικό είναι επίσης το γεγονός πως πιθανότατα είναι σε θέση να γνωρίζει τα αγαπημένα φαγητά και τραγούδια της μαμάς της. Μελέτες έχουν δείξει πως τα νεογέννητα μωράκια μπορούν κι αναγνωρίζουν τη μουσική και τα τραγούδια που άκουγε η μητέρα ακόμη και τρεις εβδομάδες πριν τη γέννηση. Ο καρδιακός ρυθμός πέφτει όταν ακούν γνωστές και οικείες μελωδίες.

Η Σάρλοτ πιθανότατα ν’ αναγνωρίζει και πως το Downton Abbey είναι μια από τις αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές της μαμάς της. Και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε με επιστημονικά τεκμήρια. Οι επιστήμονες διατείνονται πως τα μωράκια αντιδρούν στο σήμα έναρξης μιας εκπομπής που η νέα μανούλα συνήθιζε να βλέπει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και με το φαγητό; Πώς μπορεί ένα μωράκι που πίνει μόνο γάλα να αντιλαμβάνεται τα αγαπημένα φαγητά της μαμάς; Μεγαλώνοντας μέσα στη μήτρα τα βρέφη καταπίνουν περισσότερο από ένα λίτρο αμνιακού υγρού σε καθημερινή βάση, που έχει πάρει μυρωδιά και γεύση από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα.

Είναι η κόρη του μπαμπά της

Με λίγη τύχη η μικρούλα Σάρλοτ θα μοιάσει στην κούκλα μαμά της αλλά για την ώρα – όπως τα περισσότερα νεογέννητα – φέρνει στον μπαμπα και τους συγγενείς του.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτό ισχύει κι έχει αποδειχθεί κι επιστημονικά. Σε παλαιότερη μελέτη ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να δουν φωτογραφίες νεογέννητων και των γονιών τους και να καταλήξουν σε ποιον από τους δύο μοιάζουν. Όπως διαπιστώθηκε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μωράκια έφερναν περισσότερο του μπαμπά.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες στηρίζεται στην εξελικτική θεωρία και το μηχανισμό της φύσης. Θεωρούν δηλαδή πως η φύση έχει φροντίσει να διώχνει κάθε αμφιβολία περί πατρότητας. Ο μπαμπάς είναι σίγουρος πως το παιδάκι είναι δικό του κι αναπτύσσονται ένστικτα πατρικά και προστασίας.

Θα μείνει το μπλε χρώμα στα ματάκια της;

Κανένας δεν είδε το χρώμα των ματιών της μικρής Σάρλοτ καθώς κοιμόταν και τα είχε ορμητικά κλειστά κατά την έξοδό της από το μαιευτήριο. Τα περισσότερα παιδάκια βέβαια έχουν μπλε ματάκια κατά τη γέννησή τους κι αυτό εξαιτίας έλλειψης μελανίνης.

Κατά τη γέννηση η μελανίνη δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη αφού τα ματάκια του παιδιού δεν έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου. Τα επίπεδα της μελανίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής κι έτσι είναι πιθανό τα ματάκια να γίνουν πιο σκουρόχρωμα, εκτός κι αν το μπλε χρώμα οφείλεται σε γονίδια!

Μαγουλάκια για ζούληγμα και μυτούλα κουμπάκι: υπάρχει λόγος

Όπως τα περισσότερα νεογέννητα μωράκια, η Σάρλοτ έχει φουσκωτά μαγουλάκια και μυτούλα σαν … κουμπάκι, πλακουτσωτή χωρίς κόκκαλο.

Τα μαγουλάκια για ζούληγμα οφείλονται στο γεγονός ότι τα μωράκια αποθηκεύουν λίπος κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη γέννηση για να έχουν αποθέματα ενέργειας όταν θα βγουν στον έξω κόσμο ενώ η μυτούλα τα βοηθά να ανπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Από την άλλη, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές σπουδές πιστεύουν πως αυτά τα τρυφερά μαγουλάκια και η μυτούλα-κουμπάκι ενθαρρύνουν τους γονείς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδάκια τους και να τα φροντίζουν.

Πριγκίπισσα της πάνας και του… κλάματος

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει πάρει τα εύσημα ως αυτός που άλλαξε πρώτος πάνα στον μικρό Γεώργιο. Το ίδιο άραγε θα κάνει και με την μικρούλα; Όπως και έχει πάντως ένα είναι σίγουρο: καθώς η μικρή θα πρέπει να αλλάζει πάνα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα (περίπου 12) μέχρι τα γεύματα αλλά κι οι εκκενώσεις (τα κακάκια της) να σταθεροποιηθούν.

Και προς τι ο τίτλος «πριγκίπισσα του κλάματος»; Τα μωράκια σε αυτή την ηλικία κλαίνε από μισή έως τρεις ώρες ημερησίως. Είναι όμως πολύ νωρίς για δάκρυα. Τα περισσότερα μωράκια δε δακρύζουν μέχρι να φτάσουν τριών μηνών κι αυτό γιατί τότε αρχίζουν να παράγονται δάκρυα για να λιπάνουν και να προστατέψουν τα μάτια τους.

Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει πως το σπαρακτικό κλάμα είναι κι αυτό μηχανισμός της φύσης που ενισχύει της πιθανότητες επιβίωσης ενός νεογνού. Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από σάρωση των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών την ώρα που άκουγαν σπαρακτικό κλάμα μωρού. Όπως αποδείχτηκε, δύο περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στο συναίσθημα είχαν ερεθιστεί. Η ανταπόκριση αυτή μάλιστα στο κλάμα του μωρού παρατηρήθηκε όχι μόνο σε άτομα που έχουν γίνει γονείς αλλά σε όλους ανεξαιρέτως ηλικίας ή τέκνων.

Μικρή αλλά… υπεράνθρωπη

Τα νεογέννητα μπορεί να δείχνουν αδύναμα αλλά έχουν ένα σύνολο αντανακλαστικών που έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Ένα από αυτά είναι και η αντανακλαστική κατανόηση.

Αν αγγίξεις την παλάμη ενός νεογέννητου μωρού τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του, θα αρπάξει τα δάχτυλά σου και θα τα κλείσει μέσα στη λαβή του τόσο σφιχτά που θα απορείς πού τη βρήκε τόσο δύναμη ένα τόσο δα μικρό μωράκι. Αυτό από μόνο του δεν είναι άθλος;

Αν πάλι ζουλήξεις με το δείκτη σου το πέλμα της πατουσίτσας του, θα δεις τα δαχτυλάκια των ποδιών του να κουνιούνται, κάτι που για πολλούς παραπέμπει στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου που θέλει τον άνθρωπο απόγονο του πιθήκου, σε άλλες εποχές της… ζούγκλας όταν το μωράκι έπρεπε να γαντζωθεί με χέρια και πόδια πάνω στη μαμά.

Το αγγελικό μαλλάκι της & η εξήγηση

Η μαμά της ως γνωστόν έχει λαμπερά καστανά μαλλιά. Η μικρή Σάρλοτ, ωστόσο, όταν μας παρουσιάστηκε επίσημα από τους γονείς της, ίσα που φαινόταν λίγο χνουδάκι στο κεφαλάκι της.

Όσες τριχούλες έχει, είναι μεταξένια ισχνά μαλάκια που φυτρώνουν μέσα στην μήτρα. Όλα αυτά τα μαλλάκια θα πέσουν μέσα στους επόμενους μήνες και τη θέση τους θα πάρουν πιο ισχυρές τριχούλες, ανθεκτικό μαλλάκι.

Η μικρούλα επίσης, πιθανότατα να έχει χνούδι στο κορμάκι καθώς οι θύλακες των τριχών αναπτύσσονται στο βρέφος ήδη από τον πέμπτο μήνα της κύησης. Και σε αυτή την περίπτωση – σύμφωνα με τους Δαρβινιστές – έχουν να κάνουν με τους τριχωτούς προγόνους μας.

Μια πραγματική «έκρηξη» μυαλού

Όπως κάθε γονιός ξέρει, το πιο εντυπωσιακό με τα μωράκια είναι το πόσο μα πόσο γρήγορα μεγαλώνουν. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο μηχανισμός της φύσης. Η μαμά - φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε όλα να γίνονται με ασφάλεια. Τα μωρά γεννιούνται με μαγάλο εγκέφαλο αλλά κρανίο διαμορφωμένο κατά τρόπο ώστε να περάσουν με ασφάλεια από τη στενή λεκάνη της μητέρας. Ο εγκέφαλος λοιπόν της Σάρλοτ – όπως και κάθε νεογέννητου μωρού – υπολογίζεται στο ¼ του συνολικού ύψους και βάρους της. Στα πρώτα της γεννέθλια θα είναι στο 60% του βάρους της και θα αντιπροσωπεύει το 1/8 του ύψους της.

Για να μπορέσει ο μεγάλος εγκέφαλος του μωρού να περάσει ανέπαφος μέσα από το κανάλι της γέννησης, το πάνω μέρος του κρανίου του μωρού αποτελείται από μαλακές πλάκες που αλληλεπικαλύπτονται και συμπιέζουν το μωρό να βγει προς τα έξω. Γι΄αυτό και πολλά μωράκια έρχονται στον κόσμο με ελαφρώς παραμορφωμένα κεφαλάκια αλλά το σχήμα επανέρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα.

Κι ένα συμπερασμα: Παρατηρώντας το ολοστρόγγυλο κεφαλάκι της μικρής Σάρλοτ, υποθέτουμε πως η γέννα μάλλον ήταν εύκολη.