Τι σχέση έχει το ροχαλητό με τους βαθμούς στο σχολείο;

08.09.2015
Το παιδάκι σου δεν είναι από αυτά που θα ονομάζαμε "άριστος μαθητής"; Μήπως για την χαμηλή αποδόσή του φταίει ο άστατος κι ανήσυχος ύπνος; Νέα επιστημονική έρευνα συνδέεει τις χαμηλές σχολικές αποδόσεις με το ροχαλητό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Νεοζηλανδών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Οτάγκο, τ΄αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως για παράδειγμα το ροχαλητό ή η υπνική άπνοια έχουν αρνητική επίδραση στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών.

Πώς σχετίζεται το ροχαλητό με τις σχολικές επιδόσεις; Η απάντηση στην επόμενη σελίδα

%PHOTO1%

Πώς σχετίζεται το ροχαλητό με τις σχολικές επιδόσεις;

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά αυτά παίρνουν συνήθως χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο σε σχέση με τους συμμαθητές τους που έχουν ήσυχο ύπνο - που δεν ροχαλίζουν και δεν αντιμετωπίζουν παρεμφερή αναπνευστικά προβλήματα τα βράδια.

Για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων οι μελετητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 16 έρευνες που διεξήχθησαν παράλληλα σε 12 χώρες. Κάθε μια από τις έρευνες αφορούσε κατά μέσο όρο 550 μαθητές σε κάθε σχολική κλίμακα (από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο), από πέντε έως 17 ετών. Η νέα μελέτη συσχέτισε τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο με τις βαθμολογίες των μαθητών.

Συνολικά, οι βαθμοί των παιδιών που ροχάλιζαν ή είχαν υπνική άπνοια, ήταν 12% χαμηλότεροι σε σχέση με τους βαθμούς των συνομηλίκων τους χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Στα γλωσσικά μαθήματα η βαθμολογική υστέρηση ήταν 12,3%, στα μαθηματικά 13,1% και στα άλλα επιστημονικά μαθήματα 11,6%.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

%PHOTO1%

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

Συμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Μπάρμπαρα Γκάλαντ, οι γονείς σε περίπτωση που αντιληφθούν πως το παιδί τους ροχαλίζει, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό σε αναπνευτικά προβλήματα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την πηγή του.

Μια απλή χειρουργική επέμβαση ή μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα θα μπορούσε να λύσει τόσο τα προβλήματα ύπνου του παιδιού αλλά να δώσει και νέα ώθηση στις σχολικές του επιδόσεις ανεβάζοντας τους βαθμούς του κι από το "λιαν καλώς" μπορεί το αγγελούδι σου να γίνει το πρώτο μαθητούδι της τάξης. Εύγε!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΑΜΠΕ