Μα πώς κόλλησε ψείρες;

22.09.2015
Βρήκατε ψείρες στα μαλλιά του παιδιού; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχωθείτε. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και βάλτε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσής τους.

Το να κολλήσει ένα παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με το αν το κεφάλι του είναι καθαρό ή άλουστο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα θεωρείται ότι οι ψείρες είναι τόσο συχνές όσο και το κοινό κρυολόγημα, αφού σχεδόν το 80% έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν. Η αλήθεια είναι ότι τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα μεταδίδονται στα παιδιά κυρίως με την άμεση επαφή των κεφαλιών τους στο θρανίο ή στο παιχνίδι και με την κοινή χρήση κάποιων προσωπικών αντικειμένων (καπέλα, χτένες, βούρτσες τσιμπιδάκια, κορδέλες κ.ά. Σε περίπτωση λοιπόν που το παιδί θα εμφανίσει ψείρες ή κόνιδες (αβγά), αναλάβετε δράση το γρηγορότερο για την εξόντωσή τους.

Τα «σημάδια» που θα σας βάλουν σε υποψία

Μια μητέρα θα υποψιαστεί ότι το παιδί της έχει ψείρες όταν το βλέπει να ξύνει συνέχεια το κεφάλι του. Πολλές φορές η φαγούρα είναι τόσο έντονη που το παιδί ξυπνάει και τη νύχτα. Από τη στιγμή λοιπόν που οι ψείρες έχουν εισβάλει στο παιδικό κεφάλι, το παιδί σας θα εμφανίσει και τη χαρακτηριστική φαγούρα σε όλο το τριχωτό μέρος, ιδιαίτερα πάνω από το σβέρκο και πίσω από τα αυτιά. Σ’ αυτές τις περιοχές –επισημαίνουν οι δερματολόγοι– θα εντοπίσετε με γυμνό μάτι ή πιο εύκολα με ένα μεγεθυντικό φακό τις ψείρες, αλλά κυρίως τα αβγά τους (κόνιδες). Ωστόσο, αυτές οι λευκές κόνιδες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδεύονται με την πιτυρίδα.

Τι να κάνετε για τις ψείρες;

Η διαπίστωση ότι ένα παιδί έχει ψείρες είναι σχετικά εύκολη. Το επόμενο ωστόσο βήμα, δηλαδή η εξόντωσή τους, όπως λένε οι ειδικοί, αρχίζει από τη στιγμή που το πρόβλημα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με τις ψείρες «νέας γενιάς» και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στα ήδη φθειροκτόνα σκευάσματα. Σήμερα υπάρχουν στα φαρμακεία προϊόντα με καινοτόμα συστατικά για την αντιμετώπιση των ψειρών όταν αυτές έχουν ήδη εμφανιστεί καθώς και προϊόντα που δρουν προληπτικά για να μην εμφανιστούν. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας και επιλέξτε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Εφαρμόστε την αντιφθειρική θεραπεία πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στο φυλλάδιο των προϊόντων και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Προληπτικά μέτρα

  • Αν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό και υπάρχει κρούσμα ψείρας σε άλλα παιδιά και όχι στο δικό σας, καλό είναι να πάρετε τα παρακάτω μέτρα:
  • Αφιερώνετε κάθε βράδυ 1-2 λεπτά ψάχνοντας το παιδί στο κεφάλι, στο λαιμό και πίσω από τα αυτιά (Μόνο έτσι θα αντιληφθείτε το πρόβλημα εγκαίρως).
  • Χτενίζετε καθημερινά τα μαλλιά του με ψιλή χτένα, στην οποία μπορείτε να ρίχνετε οινόπνευμα ή μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας ή ευκάλυπτου (απωθούν τις ψείρες).
  • Αν η κόρη σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι δεμένα πίσω όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι θα αποφεύγεται η επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.
  • Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.
  • Φτιάξτε ένα διάλυμα με 1 λίτρο νερό και 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και φροντίστε να ξεβγάζετε προληπτικά κάθε τόσο τα μαλλιά του. Το ξίδι ξεκολλάει τα αβγά της ψείρας και αλλάζοντας το ph της επιδερμίδας του κεφαλιού αποτρέπει την ανάπτυξή της.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 153

Update: Σεπτέμβριος 2015.