Πρώτη φορά θα περάσω τα Χριστούγεννα χωρίς τα παιδιά μου! Πώς θα το χειριστώ;

19.12.2019
Πρώτη φορά θα περάσω τα Χριστούγεννα χωρίς τα παιδιά μου! Πώς θα το χειριστώ;
Εάν είστε από αυτές που γιορτάζουν για πρώτη φορά μόνες ως μητέρες την περίοδο των Χριστουγέννων, είτε λόγω ενός πρόσφατου χωρισμού είτε ενός διαζυγίου είτε ακόμα και λόγω ξεχωριστών διακοπών, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει αρκετά. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη εποχή. Οι διακοπές είναι για να ευθυμούμε και να οικοδομούμε μνήμες ενώ είμαστε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, σωστά; Και για εσάς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα συμπεριελάμβαναν τα παιδιά σας - μέχρι τώρα. Και μπορεί τώρα να προσπαθείτε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνετε διακοπές μόνες σας χωρίς αυτά.

Αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται. Υπάρχουν αρκετοί υγιείς τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτή την απώλεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και πού ξέρετε, οι πρώτες διακοπές σας χωρίς το παιδί σας ή τα παιδιά σας μπορεί να αποδειχθούν ... διασκεδαστικές.

Αγκαλιάστε την τεχνολογία
Είναι 2018! Αν τα παιδιά μείνουν στον πρώην σας στις γιορτές, στο κολέγιο ή κάπου μακριά με τους φίλους τους, αυτός δεν είναι λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να «ξοδέψετε» ένα μέρος από αυτές τις διακοπές μαζί τους – εικονικά τουλάχιστον. «Η κλήση ή η αποστολή μηνυμάτων στο παιδί σας βοηθά να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Τραβήξτε φωτογραφίες ή βίντεο και μοιραστείτε τις με τα παιδιά σας, αν είναι δυνατόν. Πείτε τους ότι τα αγαπάτε και σας λείπουν και ότι είναι σημαντικό για εσάς να διασκεδάζουν και να χαίρονται στις διακοπές τους», λέει η σύμβουλος Casey Lee στο SheKnows.

Διάβασε επίσης: Τα 3 ζώδια που το 2020 τους επιφυλάσσει μια μακροχρόνια σχέση

Μη μένετε μόνες σας στο σπίτι
«Περάστε χρόνο με άλλες οικογένειες και φίλους που σας ενδιαφέρουν ώστε να μην είστε μόνες», λέει η Lee. «Η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους που αγαπάτε, που θα σας ακούσουν και θα σας στηρίξουν, μπορεί να φέρει κάποια άνεση», λέει. Βοηθά επίσης να ξεφύγει το μυαλό σας από τη θλίψη του να μην είστε μαζί με τα παιδιά σας.

Να είστε ευέλικτες για να περιορίσετε το άγχος
Προσπαθώντας να ζητήσετε περισσότερο χρόνο (είτε τηλεφωνικό χρόνο είτε στο face time) με τα παιδιά σας όταν είναι η σειρά των διακοπών του άλλου γονέα ή όταν τα ενήλικα παιδιά σας έχουν επιλέξει απλά ένα άλλο μέρος για να γιορτάσουν μόνα τους εκείνη την ημέρα, αυτό και μόνο σας προσθέτει άγχος. «Να είστε ευχαριστημένοι με το χρόνο που σας δίνεται. Εάν δεν μπορείτε να περάσετε την Ημέρα των Χριστουγέννων με τα παιδιά σας, αλλά μπορείτε να τα δείτε στις 26, 27 ή ίσως την Πρωτοχρονιά, είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να είστε ευχαριστημένοι με αυτό», λέει ο σύμβουλος γάμου Charles D. Jamieson.

«Η κοινωνία, μας βομβαρδίζει με μη ρεαλιστικές εικόνες των τέλειων «Χριστουγέννων», αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι παραδοσιακές ευτυχισμένες οικογένειες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες αυτές » υποστηρίζει.

Στείλτε ένα δώρο
«Αν δεν σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε τα παιδιά σας καθόλου κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα πρέπει να τους στείλετε ένα δώρο. Συμπεριλάβετε μια κάρτα που θα τους γράφετε ότι τα αγαπάτε και τα σκέφτεστε, ακόμη και αν δεν μπορείτε να είστε μαζί», λέει ο Jamieson. Επιπλέον, η αναζήτηση δώρων για κάθε παιδί μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστική και είναι ένας τρόπος να νιώσετε την αγάπη και τα θετικά συναισθήματα που έχετε για αυτά κατά το χρονικό διάστημα που είστε χώρια. Αυτή η σύνδεση θα παραμείνει ισχυρή, ανεξάρτητα από την απόσταση.

Διάβασε επίσης: Χριστούγεννα 2019: 10 ιδέες για πρωτότυπα δώρα που δεν θα κοστίσουν μια περιουσία

Κάντε κάτι για τον εαυτό σας
Οι διακοπές όσο όμορφες και αν είναι, είναι συνάμα αγχωτικές ειδικά για τις χωρισμένες μητέρες και για τις μητέρες που αποχωρίζονται τα παιδιά τους για πρώτη φορά λόγω ξεχωριστών διακοπών. Οι προσδοκίες που ορίζουμε στον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν μπορεί να μην είναι πολύ αισιόδοξες. «Θυμηθείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά, ασκείστε και αφιερώστε χρόνο για να επισκεφθείτε φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειας», λέει ο Jamieson.

Κάντε υπομονή
«Είναι λογικό για να μην νιώθετε καλά – θα χάσετε τα παιδιά σας και θα αισθανθείτε λυπημένες κατά τη διάρκεια του χρόνου ή την περίοδο που είστε χώρια. Να είστε υπομονετικές και ευγενικές με τον εαυτό σας», λέει στο SheKnows, η life coach Emily Cosgrove,

«Να είσαστε ευγενικές με τους εαυτούς σας και με τις σκέψεις σας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα με το χρόνο», λέει. Επικεντρωθείτε στην φροντίδα του εαυτού σας ενώ είστε μόνες σας. Κατανοήστε τι λειτουργεί για σας και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου» συμπληρώνει.