1. Πες την αλήθεια
Οι περισσότεροι γονείς νουθετούν τα παιδιά τους να μη λένε ψέματα αλλά στην πφραγματικότητα οι ίδιοι τα... φλομώνουν. Πώς θα δώσεις το καλό παράδειγμα και θα γίνεις πρότυπο αν οι πράξεις σου είναι ανακόλουθες με τα λόγια σου; Ακόμη και αθώα μικρά ψέματα ή απλές απειλές προς συμμόρφωση του στιλ "Αν δε φας το φαγητό σου θα σε συλλάβει ο ατσυνομικός" "Αν δεν κάτσεις ήσυχος θα έρθει ο μπαμπούλας" μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη εκείνη τη στιγμή αλλά μακροπρόθεσμα θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ.
Ακόμη και ότα μπαίνουν οικονομικά ζητήματα στη μέση - όπως για παράδειγμα παράλογες απαιτήσεις του παιδιού που θέλει να σηκώσει όλο το κατάστημα παιχνιδιών - αντί του κλασικού "δεν έχω χρήματα" θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και ουσιαστικό να κάνεις κουβέντα περί διαχείρισης χρημάτων... Μπορείς για παράδειγμα να πεις πως κι εσύ θέλεις να αγοράσεις πολλά για τον εαυτό σου αλλά δεν το κάνεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορέσετε να πάτε βόλτες ή να πάρετε διάφορες λιχουδιές μέσα στις γιορτές". Δεν είναι σίγουρο πως η γκρίνια θα σταματήσει αλλά είναι προτιμότερο να κατανοήσουν το λόγο της άρνησής σου.
Τώρα σε θέματα όπως ο Άη Βασίλης, βάζουμε λίγο νεράκι στο κρασί μας, για ευνόητους λόγους!
Διάβασε επίσης: Θέλεις να έχεις ευτυχισμένα παιδιά; Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέχεις
2. Μάθε ν' ακούς
Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή ισχύει η βασική αρχή του "άνοιξε τ' αυτιά" σου. Τα παιδιά σου μιλάνε πάντα. Εσύ τα ακούς; Ή έχεις το ένα μάτι στην οθόνη του κινητού περιμένοντας ΕΚΕΙΝΟ το σημαντικό μήνυμα ή το ένα αυτό στο ακουστικό μιλώντας με... τον όποιονδήποτε άλλο.
Ακόμη και αν δεν συμβαίνουν αυτά όμως, το να ακούς τι πραγματικά σου λέει ο άλλος δεν είναι απλό. Εξασκήσου όμως γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Άκου και με τα αυτιά και με την καρδιά και δεν θα χάσεις.
3. Ακολούθησε τους κανόνες
Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούν. Κανόνας βασικός. Δεν έχει νόημα, λοιπόν να τους πεις το παραμικρό αν εσύ πρώτη παραβιάζεις τους κανόνες που θέτεις. Μικρά είναι. Όχι χαζά!
4. Πες συγγνώμη
Ναι. Δεν είναι ντροπή. Άνθρωπος είσαι κι εσύ και ενδέχεται να κάνεις λάθη. Σίγουρα θα κάνεις. Δεν είναι κακό να τα παραδεχτείς. Ακόμη και στα παιδιά σου. Ειδικά σε αυτά. Μόνο έτσι θα μάθουν τι πραγματικά έχει αξία.
5. Μάθε ν΄ακούς το ένστικτό σου
Κακά τα ψέματα. Όσα βιβλία και αν διαβάσεις, όσες συμβουλές και αν λάβεις είναι σίγουρο πως σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, τα σωθικά σου θα σου πουν τι να κάνεις. Αυτό το ένστικτο της μάνας που δεν ξέρεις πως το έχεις μέχρι να το νιώσεις! Και θα το νιώσεις σίγουρα! Εμπστεύσου το.