5 συμβουλές για να φας στις γιορτές και να μην το μετανιώσεις!

10.12.2018
5 συμβουλές για να φας στις γιορτές και να μην το μετανιώσεις!
Η διατροφολόγος Kym Lang προτείνει τρόπους για να "παλέψουμε" με τη διατροφική υπερκατανάλωση την περίοδο των Χριστουγέννων

Μπορεί το φαγητό μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας να είναι το καλύτερο κομμάτι της περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά οι επιπτώσεις μπορούν να μας επηρεάσουν με διάφορους τρόπους - ορατά, με φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές ενώ, συχνά, δυστυχώς όλα αυτά συνοδεύουν ο πόνος και η δυσκοιλιότητα.

Για να φας ενσυνείδητα και να αποφύγεις τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αυτές τις γιορτές, η διατροφολόγος Kym Lang μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της:

Δες και αυτό: Τέσσερα απλά και υγιεινά γεύματα που μπορείς να προετοιμάσεις από την προηγούμενη ημέρα

1. Κάνε έξυπνες επιλογές με τα ποτά

Τα εορταστικά ποτά μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Επιπλέον, οι δημοφιλείς μέθοδοι αντιμετώπισης hangover όπως η κόκα κόλα ή ο χυμός πορτοκαλιού περιέχουν καφεΐνη και φρουκτόζη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Για να περιορίσεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ, κράτησε ένα ποτήρι νερό δίπλα σου στο τραπέζι και δοκίμασε να το πιεις εναλλάξ με το ποτό σου. Μπορείς επίσης να πιεις ένα αναζωογονητικό τσάι από βότανα όπως γλυκόριζα ή λεμόνι και τζίντζερ.

2. Φάε λίγο και συχνά

"Τα μεγάλα εορταστικά γεύματα υπερφορτώνουν το πεπτικό μας σύστημα, και μας προκαλούν δυσπεψία και έλκος στο στομάχι. Για να το καταπολεμήσεις αυτό, προτίμησε να τρως μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε επίσης να παραγγείλεις δύο ορεκτικά για δείπνο αντί για ένα βαρύ κύριο πιάτο - όπως ένα πιάτο καπνιστό σολομό ή μια σαλάτα με κατσικίσιο τυρί. Μια άλλη καλή λύση, είναι να πάρεις ένα μικρότερο πιάτο μαζί σου στο μπουφέ: αυτό θα σε κάνει να φας μικρότερη ποσότητα φαγητού.

3. Πάρε το χρόνο σου
"Είναι εύκολο να ενθουσιαστείς κατά τη διάρκεια των γιορτών με όλο αυτό το νόστιμο φαγητό και το αλκοόλ που ρέει άφθονο, αλλά εάν φας υπερβολικά γρήγορα το φαγητό σου, θα καταπιείς και αέρα μαζί, που μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερο κακό".

Αυτό το είδες; Τροφές που σας κρατούν ζεστούς τους χειμωνιάτικους μήνες

4. Μην ξεχνάς τις ίνες
Μετά από πολλά πιάτα με τυριά και πίτες με κιμά, το έντερό σου θα αρχίσει να υποφέρει. Προτίμησε να φας δύο γεύματα την ημέρα και σιγουρέψου ότι περιλαμβάνουν καλές φυτικές ίνες για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μια καλή επιλογή για πρωινό είναι το κουάκερ, ενώ αργότερα μπορείς να φας ένα γεύμα με ψητά λαχανικό και άπαχη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο ή ένα βραστό αυγό.

5. Πες "ναι" στη γαλοπούλα
"Αν προσπαθείς να αποφασίσεις ποιο είδος κρέατος να προτιμήσεις, εγώ προτείνω τη γαλοπούλα, είναι μια υγιεινή επιλογή καθώς είναι άπαχη (απλά απόφυφε την πέτσα) και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της ισορροπίας υγρών στο σώμα μας.

Δες και αυτό: Αλλαγές στο πότε ακριβώς τρώμε πρωινό και δείπνο μπορεί να μειώσουν το λίπος