Οι απλοί και εύκολοι τρόποι να τρως λιγότερο κρέας

25.06.2021
Οι απλοί και εύκολοι τρόποι να τρως λιγότερο κρέας
Η μετάβαση είναι ευκολότερη απ'όσο νομίζεις

Όλο και περισσότερα άτομα επιθυμούν να τρώνε λιγότερο κρέας αυτές τις μέρες, είτε μειώνοντας σημαντικά τη ζωική πρωτεΐνη είτε απλά προσπαθόντας να βάλουν τα φρούτα και λαχανικά σε πιο κεντρικό ρόλο στο διατροφικό τους πλάνο. Ανεξάρτητα από το πόσο θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος, μπορεί αυτή η αλλαγή να σου φανεί μεγάλη και δύσκολη.

Το μυστικό για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να εξετάζει κανείς το ενδεχόμενο να περιορίσει την κατανάλωση κρέατος. Πρώτον, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία με τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ακόμη και χωρίς να γίνει κανείς πλήρως χορτοφάγος: Η ευέλικτη ή ημι-χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να αποφέρει μεταβολικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την ανασκόπηση 25 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Nutrition.

Τα οφέλη όμως με τον περιορισμό του κρέατος δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σώμα. Η εκτεταμένη μειωμένη κατανάλωση κρέατος συνδέεται άμεσα με τα χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δες παρακάτω τους απλούς και εύκολους τρόπους να καταναλώνεις λιγότερο κρέας στην καθημερινότητα σου:

Προγραμματίσου και φτιάξε σχέδιο για τα περισσεύματα
Η δημιουργία ισορροπημένων, θρεπτικών γευμάτων μπορεί να είναι δύσκολη. "Ο προγραμματισμός μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις χορτοφαγικά γεύματα ευκολότερα", λέει η διατροφολόγος Marisa Moore. Για να κάνεις τα γεύματά σου γεμάτα και χορταστικά, φρόντισε να συμπεριλάβεις μια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες και υγιεινού λίπους, όπως κολοκυθάκι με φέτα, ρεβίθια και αβοκάντο σε τοστ ολικής αλέσεως με φέτες ντομάτας ή χυλοπίτες ολικής αλέσεως με πέστο kale και ψημένους κύβους tofu. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς επίσης να υπολογίσεις και για τις επόμενες μέρες και να φτιάξεις συνδυασμούς με τα περισσεύματα.

Ξεκίνα με μία μόνο ημέρα χωρίς κρέας την εβδομάδα
"Ξεκίνα με τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς να καταναλώσεις κρέας. Στη συνέχεια, κάθε δεύτερη εβδομάδα, πρόσθεσε άλλη μια ημέρα χωρίς κρέας", λέει η διαιτολόγος Bansari Acharya.

Γάλα αμυγδάλου: Πόσο υγιεινό είναι και πώς να το χρησιμοποιήσεις στη διατροφή σου

Πρόσθεσε, μην αφαιρείς
Εστίασε στη συσσώρευση περισσότερων φυτικών τροφίμων στο πιάτο σου αντί να σκέφτεσαι τι αφήνετε έξω από τη διατροφή σου. "Όταν αυξάνεις τα φρούτα και τα λαχανικά, θα παρατηρήσεις ότι αυτόματα μιεώνεται η πρόσληψη κρέατος", λέει η Acharya.

Δοκίμασε tofu
Το tofu είναι η πιο ευέλικτη εναλλακτική λύση για το κρέας και τα πουλερικά, λέει η αθλητική διαιτολόγος Kelly Jones. Προτίμησε το tofu, το οποίο θυμίζει σε υφή πιο πολύ το κρέας και συνδύασε το με καρυκεύματα όπως φρέσκα βότανα, μπαχαρικά, σάλτσα σόγιας ή εσπεριδοειδή. Δοκίμασε να ψήσεις μαριναρισμένο tofu σε φέτες στο φούρνο και να το προσθέσεις σε σάντουιτς ή σαλάτες.

Φάε φακές σα να ήταν αλεσμένο κρέας
Ξεκίνα την προσπάθεια σου αντικαθιστώντας το βόειο κρέας ή τη γαλοπούλα σε συνταγές όπως τσίλι, λαζάνια, γεμιστές πιπεριές ή taco με ίση ποσότητα μαγειρεμένων φακών. Οι φακές είναι γεμάτες με παρόμοια θρεπτικά συστατικά και μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές γεύσεις. Μαγείρεψε τις φακές σε ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αντί για νερό για περισσότερη γεύση.