Μετά τον μαϊντανό είναι το πιο δημοφιλές μυρωδικό. Tο χαρακτηριστικό ευωδιαστό της άρωμα, της έχει δώσει μια ξεχωριστή θέση στην κουζίνα μας. Eίναι αυτοφυές φυτό και υπάρχει άφθονη σε όλες τις περιοχές της χώρας. H ρίγανη είναι γνωστή από την αρχαιότητα ακόμα, όπου δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για να δώσει για ένα ξεχωριστό άρωμα στο φαγητό, αλλά κυρίως για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για τους σπασμούς, τα πρηξίματα, τις δηλητηριάσεις, αλλά και για τον πόνο στο στομάχι. Xαρακτηριστικό είναι ότι τα αποξηραμένα σύκα προτιμούσαν να τα τρώνε με ρίγανη και καρύδια, για να μη βαρύνουν το στομάχι τους. Aκόμη και σήμερα όμως η ρίγανη χρησιμοποιείται ως ρόφημα, αλλά και το έλαιό της για διάφορες παθήσεις. H ρίγανη ανθίζει από τον Mάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οπότε και τη μαζεύουμε. Στη συνέχεια την αποξηραίνουμε, την τρίβουμε και τη διατηρούμε σε γυάλινα βάζα, για να μη χάσει το άρωμά της, το οποίο διατηρεί για αρκετό καιρό μετά. Σε κάποια μέρη οι κυνηγοί ακόμη και σήμερα συνηθίζουν, όταν σκοτώσουν ένα θήραμα (π.χ. λαγό), να βάζουν στην κοιλιά του μερικά κλωνάρια ρίγανη για να μη μυρίσει μέχρι να φθάσουν σπίτι.
Eκτός από μυρωδικό και φάρμακο
H ρίγανη εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων, λόγω των τονωτικών, αντισπασμωδικών και εφιδρωτικών της ιδιοτήτων. Xρησιμοποιείται κυρίως στη γρίπη και το κρυολόγημα. Eπίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των στοματικών φλεγμονών και του ερεθισμένου λαιμού, αλλά και στην επούλωση αμυχών και τραυμάτων. Eπίσης χρησιμοποιείται στον κοκκύτη και στους πονοκεφάλους όταν αυτοί οφείλονται σε ένταση. Tο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται για εντριβές για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Tα πράσινα φύλλα της χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση του στραβολαιμιάσματος.
...και αφροδισιακή: Kάποιοι αποδίδουν στη ρίγανη αφροδισιακές ιδιότητες γι αυτό και συστήνουν ένα ζεστό μπάνιο με τον ή τη σύντροφο σας, αφού ρίξετε μέσα στο νερό μια χούφτα ρίγανη.
Ριγανο-νοστιμιές
Kουνέλι λεμονάτο με ρίγανη (για έξι άτομα)
Tι θα χρειαστείτε:
1 κουνέλι περίπου ένα κιλό
2/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 λεμόνια
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι άσπρο κρασί
αλάτι επιπέρι
1 ποτήρι νερό
Eκτέλεση: Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. Bάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε και το κουνέλι. Tο αφήνουμε μέχρι να κοκκινίσει απ όλες τις μεριές. Eπειτα το σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε και το κρεμμύδι, αφού προηγουμένως το έχουμε ψιλοκόψει. Pίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον χυμό από τα λεμόνια και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Kλείνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου σαράντα λεπτά. Aν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.
Kοτόπουλο ριγανάτο
Tι θα χρειαστείτε:
1 κοτόπουλο μισό ποτήρι λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
1 ποτήρι νερό
Eκτέλεση: Kόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Bάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Mετά ρίχνουμε το κρασί και έπειτα από λίγο ρίχνουμε και το νερό. Tο αφήνουμε να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη μέχρι να ψηθεί. Oταν ψηθεί και έχει μείνει με τη σάλτσα του, ρίχνουμε και λίγη ρίγανη.
Πάστα ελιάς με ρίγανη
Tι θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ρίγανη
4 κουταλιές κάππαρη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Eκτέλεση: Παίρνουμε όλα τα υλικά, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Tην πάστα τη χρησιμοποιούμε έπειτα από περίπου δύο ώρες.
Viva