Όσπρια: τι πρέπει να προσέχουμε

26.09.2006
Εύκολα μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε όσπρια. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε από πού πρέπει να τα προμηθευτούμε, αλλά και πώς να τα μαγειρέψουμε. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε από τους πλανόδιους των μεγάλων οδικών κόμβων και λιμανιών, γιατί συνήθως είναι εισαγόμενα...
Εύκολα μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε όσπρια. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε από πού πρέπει να τα προμηθευτούμε, αλλά και πώς να τα μαγειρέψουμε.
*Αποφεύγουμε να αγοράζουμε από τους πλανόδιους των μεγάλων οδικών κόμβων και λιμανιών, γιατί συνήθως είναι εισαγόμενα.
*Τα τυποποιημένα πρέπει να τα προτιμάμε από τα χύμα, γιατί είναι επώνυμα. Επιπλέον, υπάρχει η συσκευασία που γίνεται εν κενώ και με υπέρμετρους υδρατμούς, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη συντήρηση, χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών. Ακόμα, στα τυποποιημένα υπάρχει η ημερομηνία λήξης. Η φρεσκάδα είναι σημαντικός παράγοντας ποιότητας των οσπρίων.
*Η σωστή συντήρηση των χύμα ή των ανοιγμένων είναι σε δοχεία, στη συσκευασία τους καλά κλεισμένα ή σε πάνινο σακούλι, μακριά από φως και υγρασία. Σε περίπτωση μούχλας τα πετάμε όλα.
*Το μούλιασμα των οσπρίων τα κάνει πιο εύπεπτα και είναι απαραίτητο στα φασόλια, στα κουκιά και στα ρεβίθια, τουλάχιστον για 12 ώρες σε σκέτο νερό. Από τα φασόλια, τα μαυρομάτικα και οι χάντρες, καθώς και οι φακές θέλουν μούλιασμα μόνο πέντε ώρες ή και καθόλου.
*Κατά το μαγείρεμα δεν χρησιμοποιούμε σόδα, το αλάτι το ρίχνουμε στο τέλος και το ψήσιμο γίνεται σε σιγανή φωτιά.
*Αποφεύγουμε τον συνδυασμό οσπρίων με αλλαντικά και παστό, γιατί γίνονται πιο δύσπεπτα.
*Για να γίνουν πιο εύπεπτα τα όσπρια, πετάμε το νερό της πρώτης βράσης. Φυσικά, έχουμε μια μικρή απώλεια των βιταμινών και των αλάτων.
*Καλό είναι να συνοδεύονται με ωμές σαλάτες και τυριά, κυρίως φέτα, γιατί γίνονται πιο εύπεπτα.
*Για πολλούς, τα όσπρια που έχουν ψηθεί την προηγούμενη και έχουν διατηρηθεί σωστά στο ψυγείο είναι πιο ελαφριά για το στομάχι.
*Τα όσπρια λόγω των ινών τους είναι μια δύσπεπτη, αλλά και πολύ ωφέλιμη τροφή. Ας τα αποφεύγουν, λοιπόν, το βράδυ όσοι κυρίως έχουν προβλήματα με το στομάχι και οι εξασθενημένοι οργανισμοί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ