Σοκολάτα, τι πειρασμός!

17.04.2008
Απόλαυση που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, πάθος που δεν κόβεται εύκολα. Είναι όμως καλό να την απολαμβάνουμε ελεύθερα ή μήπως πρέπει να θέσουμε όρους; Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε θρεπτικά συστατικά είναι πραγματικά μοναδική: περιέχει πάνω από 300 δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση

Από την ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Απόλαυση που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, πάθος που δεν κόβεται εύκολα. Είναι όμως καλό να την απολαμβάνουμε ελεύθερα ή μήπως πρέπει να θέσουμε όρους; Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε θρεπτικά συστατικά είναι πραγματικά μοναδική: περιέχει πάνω από 300 δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Στον αντίποδα, αποτελεί ενεργειακά πλούσια τροφή, αποδίδει δηλαδή πολλές θερμίδες από λιπαρά και ζάχαρη σε μικρή ποσότητα, και γι αυτό η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποια & πόση;
Όπως και κάθε άλλη τροφή, η σοκολάτα έχει θέση σε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, αρκεί να μην ξεφεύγουμε από το μέτρο: 2-3 φορές εβδομαδιαίως από 20-25 γραμμάρια σοκολάτας τη φορά θεωρούνται αρκετά. Προτιμάμε τις σοκολάτες που περιέχουν πιο πολύ κακάο και λιγότερο ή καθόλου γάλα. Υγιεινότερη επιλογή για τους ενηλίκους αποτελεί η πικρή σοκολάτα («μαύρη»). Αν και δεν διαφέρει σημαντικά σε θερμίδες συγκρινόμενη με τα άλλα είδη σοκολάτας, περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, λιγότερη ζάχαρη και καθόλου χοληστερίνη.

Πρώτη η μαύρη καλλονή
Σύμφωνα με έρευνες, η πικρή σοκολάτα έχει ιδιαίτερες τονωτικές ιδιότητες, ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά και ίσως βοηθάει στην αποτροπή διαφόρων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα:

  • Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
  • Ελαττώνει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών.
  • Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύει το μεταβολισμό του σακχάρου.
  • Επιδρά τονωτικά στο νευρικό σύστημα.
  • Αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ουσιών με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
  • Έχει αντιβηχική και αναλγητική δράση.
  • Δεν συσχετίζεται με την πρόκληση ημικρανιών ή ακμής.

Να θυμάστε
Όσο περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη περιέχει η σοκολάτα, τόσο πιο πολλές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις της.

Συμβουλή
Διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα συσκευασίας και βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που επιλέγετε είναι πραγματική και όχι απομίμηση. Προτιμάτε όσες σοκολάτες περιέχουν κακαόμαζα, αποφύγετε όσες έχουν βούτυρο κακάο και πολλή ζάχαρη.

Αυτό το ξέρατε;

*Η πικρή σοκολάτα έχει Πάνω από 300 ωφέλιμα συστατικά.

*Περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα, λιγότερα κορεσμένα.

*Καθόλου χοληστερόλη.

*Λιγότερη ζάχαρη.

*Είναι πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.