Διώξτε το άγχος με σιάτσου

19.11.2007
Ενταση, νευρικότητα, κούραση και στρες δίνουν τη θέση τους στην ηρεμία και τη χαλάρωση με τη βοήθεια ενός έμπειρου θεραπευτή. Συσκέψεις, επαγγελματικά ραντεβού... και τα τηλέφωνα σταθερά και κινητά χτυπάνε χωρίς διακοπή. Και έρχεται η στιγμή που οι δυνάμεις και το κουράγιο σας εγκαταλείπουν. Κλείνετε τα μάτια και προσπαθείτε να ηρεμήσετε

Ενταση, νευρικότητα, κούραση και στρες δίνουν τη θέση τους στην ηρεμία και τη χαλάρωση με τη βοήθεια ενός έμπειρου θεραπευτή. Συσκέψεις, επαγγελματικά ραντεβού... και τα τηλέφωνα σταθερά και κινητά χτυπάνε χωρίς διακοπή. Και έρχεται η στιγμή που οι δυνάμεις και το κουράγιο σας εγκαταλείπουν. Κλείνετε τα μάτια και προσπαθείτε να ηρεμήσετε. Παίρνετε βαθιές ανάσες, κατεβάζετε το τηλέφωνο και το μόνο που επιθυμείτε είναι δύο ανθρώπινα χέρια που το άγγιγμά τους θα σας κάνει να χαλαρώσετε.

Η ευεξία δεν είναι άπιαστο όνειρο, αφού μπορεί να αποκτηθεί αν αφιερώσετε έστω και μια ώρα την εβδομάδα στον εαυτό σας. Πώς; Με τη βοήθεια εναλλακτικών τεχνικών χαλάρωσης, ανάμεσά τους το σιάτσου, που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ανάλαφροι, πιο ισορροπημένοι και πιο χαλαροί.

Προληπτική μέθοδος
Το σιάτσου μας έρχεται από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Η τεχνική γεννήθηκε σαν πρακτική υγείας με σκοπό να διατηρεί το άτομο σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση. Στην Ιαπωνία είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένη μέθοδος, που θεωρείται πλέον οικογενειακή θεραπεία και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Για τους Ιάπωνες, η πρόληψη είναι σύστημα ζωής και δεν κάνουν σιάτσου όταν είναι άρρωστοι αλλά όταν είναι υγιείς. Το σιάτσου μέσω της ολιστικής και προληπτικής θεώρησής του, ευνοεί τη βελτίωση της ζωτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα μας είναι κάτι πολύ πιο ευρύ, πέρα από αυτό πού εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε μέσω των αισθήσεών μας.

Φυσική ισορροπία & υγεία
Οι βασικές αρχές του σιάτσου στηρίζονται στην παραδοσιακή γνώση του ενεργειακού πεδίου του ανθρώπου που είναι βάση της κλασικής κινέζικης ιατρικής. Σύμφωνα με αυτήν τη τελευταία, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών), όπου ρέει η ζωτική ενέργεια, γνωστή ως «κι». Οι μεσημβρινοί είναι με λίγα λόγια τα «μονοπάτια» που μεταφέρουν ενέργεια από τα όργανα σε όλο το σώμα. Οι μεσημβρινοί κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως γιν και γιανγκ. Σύμφωνα με την ανατολική αντίληψη, η υγεία έγκειται στην εξισορρόπηση των δύο αυτών δυνάμεων. Σε περιπτώσεις λοιπόν έντασης από ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντολογικά αίτια, το γιν-γιανγκ χάνει την ισορροπία του. Αυτήν ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε ως δυσφορία, πόνο ή αρρώστια. Το σιάτσου, όπως και οι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι της Απω Ανατολής, επιδιώκει να εναρμονίσει το γιν-γιανγκ, ώστε να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και υγεία. Για να γίνει η θεραπεία του σιάτσου πρέπει να εντοπιστούν οι μεσημβρινοί και οι περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε δυσαρμονία. Κάθε ασθένεια ή σύμπτωμα, δείχνει -κατά τη θεωρία του σιάτσου- μια ανισορροπία σε επίπεδο ενέργειας.

Πως εφαρμόζεται
Το σιάτσου θυμίζει κατά κάποιον τρόπο το μασάζ, αλλά δεν είναι. Η μέθοδος αξιοποιεί μια ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η πίεση ειδικών σημείων. Η τεχνική ακολουθεί πιο πολύ τα σημεία του βελονισμού. Η μέθοδος αφορά όλο το σώμα όταν θέλουμε να κάνουμε γενική θεραπεία, αλλά και συγκεκριμένα μέρη του σώματος για ειδικές περιπτώσεις όπως το head shiatsu (σιάτσου κεφαλής). Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί κυρίως τα δάχτυλα ή τους αγκώνες και τα γόνατα, για να εφαρμόσει μία ποικιλία τεχνικών με πιέσεις και διατάσεις στους μεσημβρινούς (στα ενεργειακά κανάλια), και έτσι να αποκαταστήσει την ενεργειακή ισορροπία. Επειτα από μια αγωγή σιάτσου, ο αποδέκτης ανακουφίζεται από ενοχλήσεις, πιθανώς χρόνιες και επώδυνες, ενώ ταυτόχρονα βιώνει σωματική και ψυχική ευεξία.

Ποιούς βοηθά;
Ολοι μπορούν να επωφεληθούν από το σιάτσου, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκονται. Το σιάτσου χρησιμοποιείται για την αύξηση της ζωτικότητας αλλά ενδείκνυται και για τη βελτίωση ή εξάλειψη πληθώρας ενοχλήσεων και συμπτωμάτων. Η μέθοδος ενδείκνυται για:

  • Πόνους και εντάσεις διαφόρων αιτιών όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση και στον αυχένα, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, κόπωση ή αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία και πόνοι στις αρθρώσεις, ρευματικοί πόνοι, τραυματισμοί από άθληση.
  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως δυσκολία στην πέψη και καούρες, ανορεξία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κολίτιδα - φούσκωμα
  • Υπερκόπωση
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Γυναικολογικά προβλήματα Το σιάτσου δρα σε ψυχοσωματικό επίπεδο, απαλύνει το άγχος και τη συναισθηματική ένταση, προσφέροντας βαθιά χαλάρωση και ανακούφιση.

Πόσο διαρκεί
Συνήθως, σε μια συνεδρία δουλεύεται όλο το σώμα. Αλλά εάν χρειαστεί, ο θεραπευτής θα επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως η πλάτη, η μέση ή η κοιλιά. Στην πρώτη φάση, ο θεραπευτής παίρνει το ιστορικό της υγείας. Το σιάτσου συνήθως γίνεται με τον δέκτη ξαπλωμένο ή καθιστό σε άνετο βαμβακερό στρώμα (φουτόν). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η οποία διαρκεί περίπου 1 ώρα, ο αποδέκτης φοράει μια απλή και άνετη φόρμα. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται πάντα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Ο θεραπευτής του σιάτσου πρέπει να είναι έμπειρος και καλά εκπαιδευμένος πάνω στη συγκεκριμένη τεχνική.

Σιάτσου και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σιάτσου προσφέρει ανακούφιση από διάφορα κοινά προβλήματα, όπως οι πόνοι στη μέση και στα πόδια, η δυσπεψία, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις και η αϋπνία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει και να βοηθήσει τον τοκετό. «Χρησιμοποιώντας τις ανατολικές ιδέες (θεωρίες) των μεσημβρινών, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς να συνεργαστούμε με τη μητέρα και το μωρό με τρόπους ασφαλείς και αποτελεσματικούς καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Το σιάτσου επικεντρώνεται στην άσκηση πίεσης-μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει έντονη πίεση- κατά το τελευταίο τρίμηνο για τους πόνους στη μέση, αλλά και για να απαλυνθούν οι πόνοι του τοκετού. Μερικές φορές αυτή η πίεση δεν είναι έντονη σωματικά αλλά ενεργειακά.

«Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε συνδέσμους με τον σωστό τρόπο και γι αυτό ακριβώς τον λόγο το να βρίσκουμε απλώς τα σημεία και να τα πιέζουμε χρονομετρώντας δεν είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της μεθόδου. Κάθε σώμα αντιδρά τελείως διαφορετικά - για ένα άτομο το να το αγγίζουμε 10 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι υπερβολικά αρκετό, ενώ για κάποιο άλλο, πολύ περισσότερη ώρα να μην είναι αρκετή», επισημαίνει ο κ. Κώστας Βάσιας. «Οι θεραπευτές πρέπει να αποβλέπουν στις ενεργειακές συνδέσεις με τις εγκυμονούσες. Αυτό προϋποθέτει εμβάθυνση στο θέμα των αναπνοών και έντονη συνεργασία και επικοινωνία με τα εσωτερικά όργανα».